Виж менюто

Чиа Семена, Гурме Класа, 100/200/500 g

от 1.49 лв.

Семената от чиа са най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини, като по този показател надминават дори сьомгата.

Изчистване

Описание

Семената на Чиа произхождат от пустинно растение наречено Salvia hispanica, което вирее в южно Мексико и Боливия. То е било основна съставна част от храната на Ацтеките и Маите. Те използвали суперхраната за подпомагане на кръвоотока, ставни болки и кожни заболявания.

Чиата е богата на Омега-3 мастни киселини, дори надхвърля количеството им в лененото семе. Съдържа още фибри, калции, фосфор, магнезий, манган, зелязо и цинк. Друго предимство на чиата е, че поставена във вода за 30 минути желира. Проучвания преполагат, че същата реакция се осъществява и в стомаха, като така забавя храносмилателните ензими и тяхното действие да превръщат въглехидратите в захар.

Чиата има вкус на ядки. Може да бъде прибавена във вода с лимон или лимонов сок и захар, за да се получи напитка „чиа фреска“ – както е позната в Мексико и централна Америка. Може да бъде приготвена и с овесени ядки, салати, хляб или дори да бъде приемана сурова. Чиата също е подходяща за бебета и малки деца.

Съставки: семена от чиа

Хранителна стойност на 100 g

Енергия 400 kcal
Мазнини 31 g
– от които наситени мастни киселини3.1 g
Въглехидрати2 g
– от които захари0.1 g
Протеини20 g
Сoл (NaCl)0 mg
 

Произход: Парагвай

Допълнителна информация

Тегло0.1 kg
Разфасовка

100g, 200g, 500g

Маркa

Тема

,

Характеристика

Количката е празна