Днес ще приготвим Лесен Чия Пудинг със Синя Спирулина, която е естествено син пигмент протеин и се извлича от водораслото Spirulina platensis. Синята спирулина има мек и неутрален вкус и мирис в сравнение със зелената спирулина. Богата е на антиоксиданти и съдържа висок процент протеини. Известна е с положителното си въздействие върху храносмилателната система на човека.
Чията не случайно е една от основните съставки в приготвянето на днешния пудинг. Знаеш ли, че семената от чиа са предпочитана храна още от далечните времена на маите и ацтеките, заради енергията, която дават на организма и ценните си хранителни качества?
Те са източник на Омега-3, белтъци, антиоксиданти, растителен протеин в комбинация с мастни киселини и не малко количество фибри. При контакт с течности чията се превръща естествено в консистенция на желе, което я прави предпочитана съставка за приготвяне на пудинг десерти и кремчета. Достатъчно е да бъдат накиснати в течността за известен период от време.
Ето защо днес заложихме именно на тази супер храна за нашия десерт. Нека заедно да пристъпим към приготвянето на пудинга:
Необходими продукти за чиа пудинг със синя спирулина:
- 250 оризово мляко
- 1 с.л. кокосов сироп
- 1/8 ч.л. синя спирулина
- щипка сол
- 40 г чиа
- гарнитура по избор – сушени бели черници, пукана киноа, овесени ядки , сусам, счукани ядки, какаови счукани зърна, всякакви пресни/сушени плодове, нарязани на ситно и др.
Начин на приготвяне на чиа пудинг със синя спирулина:
Стъпка 1:
В купа разбъркваме добре всички съставки без чията и гарнитурата, която сме избрали за десерта. Забелязвате, че от синята спирулина слагаме едва ⅛ чаена лъжичка. Това е така, защото съвсем малко количество е достатъчно, за да придаде страхотен син цвят на нашия десерт.
Стъпка 2:
След като сме смесили съставките, добавяме чията. Уверяваме се, че сме я разбъркали добре с вилица или телена бъркалка, за да избегнем слепването на семената.
Стъпка 3:
Оставяме чията да набъбне в течността и да се желира, докато образува гъста смес. Както споменахме по-горе в статията, семената имат свойството да се желират при контакт с течност. Ако няма да консумираме пудинга веднага, е желателно да се сложи за известно време в хладилник.
Чудите се за гарнитурата? Не сме забравили за нея. Тя се добавя непосредствено преди да поднесем чия пудингът на любимите си хора у дома или приятели.
Надяваме се, че рецептата ви е харесала и вярваме, че крайния резултат се доближава максимално до нашия.
Още вкусни рецепти за сладкиши можете да намерите в нашата секция “Десерти” в блога ни.
Прекрасната и лесна рецепта за чия пудинг със синя спирулина е дело на шеф Николета Колева, специално за блога на zelen.bg. Тя е професионален готвач инструктор и вече над 6 години води кулинарни класове и събития в направление веган кухня и десерти. Опита си придобива в майсторски класове на различни места по целия свят като започнем с Букурещ, Лондон, Барселона и стигнем до Бали.
Повече за шеф Николета Колева и за курсовете за готвене, които организира, можете да намерите в социалните й канали - от нейната Instagram страница, също така във Fcebook страницата й в нейния професионален сайт: http://tastybynature.eu/.
Тази статия все още няма коментари