Домашен кокосов сладолед

Море, слънце и сладолед - това е всичко, от което имаме нужда понякога, особено в разгара на лятото. Знаеш ли, че легендите за появата на сладоледа са безброй? Някои гласят, че десертът за първи път е бил измислен в древна Персия.

Според други обаче китайските императори са първите хора, които някога са опитали сладолед. Това, което се знае със сигурност е, че рецептата на първия сладолед в Китай е пазена в дълбока тайна. Като съвсем не е представлявала нещо чак толкова специално, колкото може би си представяме.

Рецептата за първия сладолед в Китай е направена от сняг, лед от планините, върху който добавяли портокалов сок, лимони и зрънца от нар за разкош. Понякога дори добавяли вино, мед или мляко.

Като любители на сладоледа, днес сме подготвили една много различна интерпретация на кокосов сладолед. Сигурни сме, че ще се хареса както на големите, така и на малките, затова няма да губим и минута повече. Нека се захващаме с направата на нашия сладолед:


Необходими съставки за домашен кокосов сладолед:
  • 3 замразени банана
  • 60 гр. фъстъчен тахан Bettr
  • 20 гр. кокосов нектар
  • 1/2 ч.л ванилия или бурбонска ванилия
  • 100 гр. кокосов крем (full fat)
  • 60 мл кокосово мляко / или кокосова вода
  • 30 гр. какаови зърна
Замразяваме 3 банана за около 2-3 часа във фризера.
След като са готови, ги изваждаме и ги слагаме директно в блендера. След това добавяме и всички останали съставки като започваме с ванилията. Тя е важна част от нашия сладолед заради свежия си аромат и вкус.

Знаеш ли, че Бурбонската ванилия е една от най-ценните и ароматни съставки в света. Това е и причината да е и сред най-скъпите сред тях наред с шафрана и кардамона. Гарантираме, че веднъж усетиш ли дървесния й аромат, никога няма да я сбъркаш.
Бурбонската ванилия се извлича от плода на зелената орхидея и освен, че ухае зашеметяващо, е полезна и за нервната система на човека. Поради изключително наситения й вкус и аромат, се използва в сравнително малки количества за овкусяване на всякакви десерти, кремове, печива и в случая в нашия разкошен сладолед.

Ако харесваш рецептите в нашия блог и продуктите, с които ги приготвяме, използвай промо код blogzelen5 при следващата си поръчка от zelen.bg и вземи еднократно 5% отстъпка за всички продукти. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!

След ванилията, добавяме фъстъчения тахан на Bettr. Той е познат още като фъстъчено масло и е направен от съвършено смлени печени фъстъци без никакви добавки и изцяло от биологично земеделие. Идва ред да добавим кокосовия нектар на Dragon Superfoods, който се прави от сока на цветовете на кокосовите палми без да се нарушават полезните му хранителни качества.

Има лек карамелен вкус и често се използва като подсладител за кулинарни цели. След това добавяме кокосовия крем и кокосовата вода. Тя се добива от млади зелени кокоси и има невероятно естествено сладникав и мек ядков вкус, което я прави и предпочитан избор при направата на десерти.

Идва ред и на какаовите зърна, които придават вкус на натуралния шоколад, защото са естествено горчиви и представляват зърната в плода на кокосовата палма. Накрая добавяме абсолютно всички съставки и слагаме в блендера. Блендираме хубаво, докато получим изцяло хомогенна смес. След това я слагаме в не много дълбока правоъгълна купа във фризера за около 4 часа, докато стегне, за да може да загребем по-лесно и да направим сладоледени топки.

Ако искаме да се поглезим още малко, ще използваме готови вафлени фунийки, които ще допринесат директно за пренасянето ни на морския плаж. Децата особено са огромни фенове именно на сладоледите във фунийка.

Надяваме се, че нашата рецепта ти е харесала. Ако си фен на ментовия вкус, може да опиташ и нашето предложение за ментов сладолед с матча и капки черен шоколад.

Разгледай още бързи и вкусни идеи за приготвяне на десерти в нашия блог. Не забравяй да се възползваш от нашия специален промо код в zelen.bg за читателите на нашия блог за -5% отстъпка: blogzelen5. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!

Други РЕЦЕПТИ ЗА ДЕСЕРТИ