Големият житен режим на Петър Дънов /28.02- 08.03/: Пречистване на Духа и Тялото

“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.“

 
Учителят Петър Дънов
 

Провеждане на житния режим

 
За поредна година стотици хора започват своята подготовка за Житния режим, който ще стартира в края на февруари. Нека разгледаме отблизо философията и идеята на един от най-популярните методи за пречистване на духа и тялото, завещан от Учителя Петър Дънов.
 

История на житния режим

 

Сведенията показват, че режимът е бил завещан на Бялото братство преди около 80 години. Достоверна статия за провеждането на режима е била публикувана за пръв път в брой 1/1995г. на в-к “Братски живот“. През изминалите години често се спекулира по този въпрос, като съществуват много трактовки, които с времето се превръщат в разновидности на провеждането на режима. Публикувани са записки от беседи с готвачката на Учителя - сестра Йорданка Жекова, която единствена е била запозната с режима и го е провеждала заедно с Петър Дънов. Години след смъртта му, тя споделя подробности.

 Идея на житния режим

 

През студените месеци, когато в менюто не присъстват достатъчно пресни плодове и зеленчуци, в организма се натрупват отпадъчни вещества, токсини и отрови, от които трябва да се пречистим, за да можем да се възползваме пълноценно от предстоящите пролетни слънчеви енергии.

Големият житен режим започва винаги през м. февруари (никога през друг месец), 1-3 дни след пълнолуние. Тъй като то всяка година се пада на различни дати, началото на режима не е винаги на една и съща дата, а понякога, когато пълнолунието е в края на месеца, режимът може да продължи и през м. март. Отчитайки дневната цикличност през седмицата, най-благоприятно (но не задължително) е режимът да започне в сряда, за да се отпости на десетия ден в петък. Задължително е отпостването да стане все още на разсип на луната, т.е. преди датата на новолунието.

 Хранене по време на житния режим

 

Според учителя Петър Дънов, с появата на житото, е започнала и еволюцията на човека. Житото е богато на витамини В1, В2, Е и РР, минерали като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. За режима се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”.

Основният етап от житния режим (детоксикацията) продължава 10 дни. За провеждането му на ден са ни необходими:

  • 100 гр. жито / лимец
  • 3 ябълки
  • 9 ореха
  • мед
  • лимон

100 грама жито се измиват много добре от вечерта, слагат се в добре запазващ топлината термос или керамичен съд. Житото се залива с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин – един час преди закуска, като се добавя мед и лимон на вкус. Водата не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Тази вода може да се приема като лечебно средство за успокоение на нервната система в рамките на 40 дни. Житото може и да е леко подварено за една минута. То трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Разделя се на три части, яде се бавно и се дъвче по 99 пъти. На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”.

Ако предпочитате лимец, той може да се консумира съвсем суров, тъй като е доста по-мек от пшеницата и се дъвче с лекота. Можете да сменяте начините на приготвяне в различни дни от режима, ако се нуждаете от разнообразие. При всички варианти обаче е важно лимецът да бъде добре измит предварително и да е приготвен така, че да ви е вкусно. Също от значение е лимецът да бъде качествен, за да може да си набавите всички необходими хранителни вещества, а това е лесна задача с Био лимеца на Био класа. Него и селекция от други, необходими за спазването на режима продукти, можете да намерите тук!

Ябълките също са важна част от режима. Ако усещате, че имате нужда от повече храна, може да избирате по-големи ябълки. Ако имате нужда от разнообразие в някакъв момент, можете да изберете различни сортове. Препоръчително е да са свежи, по възможност домашни или био и да се измиват добре. Когато се пречистваме, тялото ни придобива по-голяма чувствителност и дори и най-малката погълната отрова или нечистотия може да окаже негативно въздействие. Затова е важно да избирате възможно най-чисти продукти, с които да се храните през тези 10 дена.

 

За орехите пък е препоръчително да бъдат цели в черупките. Така, освен че можете лесно да преброите деветте ореха за всеки ден, ще имате свежи и вкусни ядки, тъй като те се запазват най-добре, когато са в черупките си. Веднъж извадени от тях, започват неблагоприятни процеси на окисление и загуба на хранителни вещества. Същото важи и за лимеца, който за разлика от пшеницата, е обвит в твърди и плътни люспести обвивки.

 

С меда не бива да се прекалява – максимум 2-3 ч.л. лъжици на ден. Това е важно, защото той рязко повишава кръвната захар, след което следва рязък спад. Това води до разтреперване, чувство за силен глад и топли вълни. Впоследствие консумираното количество мед се увеличава и така се получава затворен кръг. Ако това не ви притеснява, може да ядете колкото си искате мед по време на режима, все пак той е силно лековита храна.

При някои хора се наблюдава криза към средата на житния режим. Тази криза се изразява в колебания, безсилие, изкушения и ако тогава човек не се откаже, то след това става по-лесно и приятно. Не е добре да се прави, когато ще извършваме силен физически труд – все пак това е един вид гладуване. Добре е да си почиваме, да прекарваме повече време на слънце и на чист въздух, да не се натоварваме с лоши мисли и проблеми.

 

На 10-тия ден от режима следва т.нар отпостване / захранване с ангелска супа. Тя се приготвя, като във вода се сваряват 1-2 цели картофа и след това се овкуси с черен пипер, магданоз и лимонов сок (солта не е препоръчителна, тъй като след прочистването тялото ще реагира много силно). Към ангелската супа в последствие може да се добавя цял морков или цяла глава лук. Супата се консумира 2 дни, след което постепенно се включват различни пресни плодове и зеленчуци, а след още десетина дни може да се включат и храни от животински произход. Най-важното правило – не преяждайте!

В случай, че сте решили да спазвате режима и искате да си набавите всичко необходимо по лесен и достъпен начин, без компромис с качеството и вкуса, специално подбраната ни селекция от продукти за Житния режим ще ви помогне по пътя към пречистване на тялото и душата! 

Ползи от спазване на Житния режим

 
  • Режимът може да повиши енергията, жизнеността и самочувствието ни.
  • Режимът може да повлияе добре при проблеми като главоболие, дерматологични проблеми и подуване или тежест в стомаха.
  • Спазването на режима може да повиши концентрацията и чувствителността към вкусове и миризми.
  • Чрез спазване на режима можем да пречистим храносмилателния си тракт.
  • Спазването на режима може да подобри цикличността на изхождането.
  • Организмът се освобождава от излишните токсини и негативните мисли.

 

Важни неща, които трябва да знаем за Житния режим

 
1. Преди да започнем режима е добре да прочистим червата си от съдържанието им чрез чай с разхлабващо действие, клизма, английска сол или друг метод. Ако не го направим, обикновено се наблюдава разхлабване на втория-третия ден.
2. Периодът в началото на февруари може да бъде изтощителен за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.
3. Тъй като пшеницата, която консумираме днес, в по-голямата си част е ГМО, препоръчително е използването само на био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като лимец, спелта и камут.
4. Режимът не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен).
5. Водата, която използваме по време на режима за накисване на пшеницата и за пиене, е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода, за предпочитане трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата.
6. През десетте дни на режима трябва да бъдем много слънчеви и позитивни, да не допускаме лоши мисли да се прокрадват в съзнанието ни. Пречистването на физическо и духовно ниво в началото на годината е един чудесен начин да се настроите на подходяща вълна и да посрещнете годината в отлично благоразположение на духа и тялото.
 

След като сте взели предвид горепосочените факти, можете смело да се впуснете в тазгодишния Житен режим.
Бъдете здрави!

 

Подберете продуктите си сега!

 


 

 

 
 

Други ПОЛЕЗНО