Лятото вече официално е на прага ни и е време за вкусна, лека и свежа салата Цезар със Зелен. Това е сезонът на пресните плодове и зеленчуци. Съветваме винаги да залагате на сезонна храна, за да набавите на организма си необходимите витамини и минерали през всеки сезон от годината.
Днес сме приготвили веган интерпретация на хрупкава салата Цезар с веган пармезан на Bettr. Той е деликатният финален щрих, който ще направи салатата завършена и достойна за рецептурника на всеки истински шеф.
Най-новият микс Веган пармезан на Bettr е без млечни съставки, не мухлясва и е направен изцяло със съставки от биологично земеделие. Продуктът е лесен за съхранение и употреба. Състои се от следните изцяло био съставки:
- Кашу
- Морка сол
- Хранителна мая
- Пшенично брашно
Салатата Цезар по цял свят се прави със салата айсберг, която има два пика на сезонност - през ранна пролет и късна есен. Листата й са гъсти и хрупкави и са в светло-зелената гама. Зеленчукът е значително по-издръжлив от всички други видове листни салати, които се сещате. Айсбергът има леко сладникав вкус, но някои сортове понякога леко нагарчат. Не се учудвайте, това е напълно нормално.
Можете да съхранявате айсберг в хладилник между 7-10 дни без да увехне. Не съветваме да го миете преди да го приберете в хладилника, а по-скоро го направете непосредствено преди консумацията на продукта. Зеленчукът има ниско съдържание на захар, натрий и съдържа калций, желязо и калий в състава си.
Ако харесваш рецептите в нашия блог и продуктите, с които ги приготвяме, използвай промо код blogzelen5 при следващата си поръчка от zelen.bg и вземи еднократно 5% отстъпка за всички продукти. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!
Нека започваме приготвянето на нашата хрупкава Салата Цезар с веган пармезан Bettr.
Необходими продукти за салата Цезар с веган пармезан Bettr:
- ½ айсберг
- 200 гр. крутони
- 15 каперси
- 50 гр. кръглозърнест ориз
- 50 гр. накиснато кашу
- ½ лимон
- 1-2 скилидки чесън
- 1 шипка сол
- 50 гр. сок от кисели краставички
- 70 гр. веган пармезан Bettr
Начин на приготвяне на салата Цезар с веган пармезан Bettr:
Желателно е от предната вечер да накиснете кашуто или поне да го оставите за 3-4 часа да кисне във вода. Сваряваме кръглозърнестия ориз в гореща вода в съотношение 1:2. Съобразете се с указанията на опаковката на ориза, който използвате.
След като оризът е сварен хубаво, го слагаме в блендер, заедно с накиснатото кашу, добавяме сока от лимона, скилидките чесън, малко сол на вкус. Ако сосът има нужда от повече сол, можете да добавите в последствие още една щипка. След това добавяме сока от киселите краставички. Блендираме хубаво всичките съставки докато не стане хомогенна смес с гладка консистенция.
Това представлява нашия сос Цезар, който ще е перфектното допълнение на свежата ни салата с айсберг. Сосът трябва да се получи гъст с консистенцията почти на истинската майонеза.
След като сме готови със соса, е време да се захванем и с накъсването на салатата. Препоръчваме никога да не режете зелените салати, защото се смачкват. Ако искате да запазите хрупкавостта и свежестта им е достатъчно да ги измиете хубаво непосредствено преди хранене и да ги накъсате с ръка със среден размер или както предпочитате. Тук всичко е въпрос на вкус.
Накъсваме айсберга на малки парченца и посипваме с нашия веган цезар сос. Добавяме готовите крутони отгоре и поръсваме обилно с веган пармезан за финален щрих на нашето ястие.
Ако не разполагаме с готови крутони, винаги можете да си направим такива и в домашни условия. Това, от което имаме нужда е, няколко филийки хляб, който да нарежем на средно големи, дори по-скоро дребни кубчета.
Слагаме ги в тавичка на предварително загрята фурна на 180 градуса. Поръсваме ги съвсем леко със зехтин и може да добавим по желание любимата ни подправка, която да придаде още по-наситен аромат на крутоните.
Ако харесваш рецептите в нашия блог и продуктите, с които ги приготвяме, използвай промо код blogzelen5 при следващата си поръчка от zelen.bg и вземи еднократно 5% отстъпка за всички продукти. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!
Подходящи подправки за крутоните биха били самардала, босилек, риган, мащерка и други сухи подправки. Когато се правят крутони, винаги използвайте само сухи подправки, защото пресните изгарят при печенето и придават горчивина, която ние със сигурност не желаем.
Печем крутоните за около 10-15 минутки на предварително загрята фурна на 180-200 градуса, докато получат приятен златист цвят. Наглеждаме ги постоянно, като ги разбъркваме от време на време, за да могат да получат загар от всичките страни и да станат още по-хрупкави. Бъдете внимателни, защото много бързо могат да изгорят и да се наложи да ги започнете от начало.
Това е всичко необходимо за перфектната и сочна салата Цезар. Надяваме се, че рецептата ти е допаднала. Ще се радваме да споделиш резултата с нас в коментар под блог статията най-отдолу.
Е, направихме заедно салатата, време е за основното. Ако имаш нужда от още вдъхновение в кухнята за основото и дори десерта, можеш да разгледаш нашите изпитани, бързи и практични рецепти в блога на zelen.bg.