Картофките Уеджис са опция за бърз и вкусен обяд, вечеря и подходяща гарнитура за почти всяко ястие. Любими са както на малките, така и на големите, защото са сочни отвътре и същевременно с хрупкава коричка отвън.
За да се насладиш на вкусните картофки и у дома, ще издадем каква е тайната за направата на тези Уеджис картофки с веган пармезан Bettr. За да имаме перфектното ястие, сме подбрали сосът за нашите картофки да е веган млечен сос - класика!
Надяваме си, че си фен на веган сосовете, ако все още не си опитвал обаче, трябва да знаеш, че този сос по нищо не отстъпва на традиционния млечен сос. Приготвя се за минути и сме сигурни, че веднъж опиташ ли го, ще си го приготвяш цял живот поне веднъж в месеца.
Ако харесваш рецептите в нашия блог и продуктите, с които ги приготвяме, използвай промо код blogzelen5 при следващата си поръчка от zelen.bg и вземи еднократно 5% отстъпка за всички продукти. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!
Нека да започваме приготвянето на нашите сочни картофки с веган млечен сос и новия веган пармезан на Bettr.
Необходими продукти за приготвянето на картофи Уеджис с веган пармезан:
- 1 кг. пресни картофи
- 1-2 щипки шарена сол
- ½ ч.л. червен пипер
- 50 гр. олио или зехтин
- 50 гр. веган пармезан
Необходими продукти за веган млечен сос:
- 100 мл. аквафаба (сока от консерва нахут)
- 200 мл. олио
- Пресен копър
- 2 скилидки чесън
- ½ лимонов сок
- Щипка сол
Това са необходимите продукти. Започваме с приготвянето на ястието. Измиваме хубаво картофите без да ги обелваме. Кората е ключов елемент за картофите Уеджис, затова използваме пресни картофи, за да консумираме директно с кората. Тя трябва да стане хрупкава.
Слагаме вода в подходяща тенджера и я оставяме да заври. Добавяме нарязаните на едни четвъртинки картофи да врят за около 5 минути и след това ги изцеждаме хубаво.
Следва да ги поставим в дълбока купа, където ги объркваме с малко зехтин или олио и добавяме любимите ни подправки. В случая ще използваме шарена сол и малко червен пипер, но можем да добавим каквито подправки пожелаем и обичаме, без да прекаляваме с количеството им. Внимавайте особено много с червения пипер, защото той много лесно загаря и ще започне да нагарча, ако прекалите.
След като сме овкусили добре картофките и сме ги объркали хубаво от всичките им страни, ги разполагаме в тавичка с хартия за печене. Печем картофите на 180 градуса, в предварително загрята фурна за около 20-25 минути.
Съветваме да опитате картофите преди да ги извадите от фурната, защото различните електоуреди пекат по различен начин - някой са по-силни и ястието става по-бързо, а други по-слаби и им трябва една идея повече време за приготвяне.
Когато опитате картофките Уеджис, те трябва да са хубаво изпечени и сочни отвътре, но не и преварени и с фина, хрупкава коричка. За деликатен финален щрих на нашите картофки Уеджис ще добавим най-новия микс веган пармезана на Bettr, който е без никакви млечни продукти.
Веган пармезанът е направен от съставки, които са изцяло от биологично земеделие:
- Кашу
- Морска сол
- Хранителна мая
- Пшенично брашно
Това беше последният важен елемент за приготвянето на картофките, а сега е време да се захващаме с приготвянето на нашия веган млечен сос.
Веган млечен сос за картофки Уеджис с пармезан Bettr
За любителите на вкусните сосове, можете да експериментирате с каквито пожелаете дипове и сосове с това ястие. Според нас обаче картофките най-много си отиват с млечен сос или веган майонеза. Рецептата за майонезата е абсолютно същата, с изключение на това, че в нея не добавяме копър и чесън.
Млечният сос се приготвя много лесно и бързо. За целта изцедете 100 мл. от сока на консерва с нахут и разбивайте с пасатора като много деликатно и по малко добавяте олио на тънка струя, без да спирате да бъркате. Деликатно движете уреда на горе и надолу, докато сосът се сгъсти достатъчно. Желателно е той да наподобява консистенцията на истинската майонеза.
Когато е готов, добавяме сока от лимона, той допълнителното ще придаде плътност на соса. Накрая добавяме и нарязания на ситно копър и скилидки чесън, овкусяваме на сол и сме готови с млечния веган сос. Това е всичко. Надяваме се, че нашата рецепта ти е харесала.
Ако имаш нужда от още вдъхновение в кухнята, можеш да разгледаш нашия блог, където ще намериш рецепти за основни ястия, предястия, десерти и още много полезни материали. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!