Направи си сам безглутеново шоко-бери смути

Перфектни за закуска, междинно хранене или десерт, смутитата са вкусни и лесни за приготвяне студени плодови напитки. А направени с качествени и био продукти, те могат да бъдат и източник на енергия, богат на витамини и минерали. Точно такова е и безглутеновото веган шоко-бери смути на кулинарния блогър Илона Здравкова.

Ето как можеш да си приготвиш сам чаша енергия, само за 2 минути:

Необходими продукти (за 1 чаша):
  • 1 банан (около 120 гр.)
  • 150 гр. малини
  • 100 мл. растителна напитка The Bidge (вкус по избор)
  • 1 с.л. био какао на прах Dragon Superfoods
  • 1 с.л. мед Био Класа
  • 20 гр. био овесени ядки без глутен Bett‘r
  • 1 с.л. чиа семена Dragon Superfoods
  • 10 гр. био бадемов тахан Bett‘r
Начин на приготвяне:
Смиляме всички съставки с блендер, до получаване на хомогенно смути. Тук отбелязваме, че растителната напитка може да бъде заместена и с обикновено прясно мляко.

След това изсипваме сместа в чаша и по желание украсяваме с продукт по избор, например сурови какаови зърна или пък кокосови стърготини. Тук спокойно можеш да развихриш въображението си.

И воаля! Това е всичко необходимо, за приготвянето на безглутеновото веган шоко-бери смути. Лесно, нали? Преди да се разделим обаче, имаме още един полезен съвет за теб, що се отнася до приготвянето на здравословните напитки.

Друга съставка, която може да бъде заменена, са малините. Да, освен ароматни, сочни и вкусни, те са и много полезни, тъй като са богати на фибри и антиоксиданти.

За съжаление освен всичко гореизброено са и летни плодове, което значи, че през по-голямата част от годината пресни малини са доста трудни за намиране.

Съветваме те през останалите сезони да ги заместваш с плодове, по-характерни за студените месеци – например ябълки, кивита и т.н. Гарантираме ти, че смутито ще бъде също толкова вкусно и здравословно!

Хареса ли ти тази рецепта? Можеш да намериш още подобни в категория Напитки в блога ни. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!

Ето и няколко думи от кулинарния блогър:
Здравейте! Казвам се Илона, на 19 години съм и обожавам фъстъчено масло! През 2021 година стартирах свой кулинарен Instagram акаунт, в който споделям със своите последователи лесни и здравословни рецепти, които измислям сама, а тайната съставка е именно щипка любов.

Винаги съм искала да създам своя книга, защото кулинарството е най-голямата ми страст. Реших да събера любимите си рецепти на едно място и се надявам да ви вдъхновя и покажа, че здравословното хранене не е трудно и може да бъде адски вкусно и разнообразно.

Ако искаш да закупиш новата книга с рецепти на Илона Здравкова “С щипка любов“, можеш да се свържеш с нея в Instagram.

Други НАПИТКИ