Негово Величество Козунакът

Козунакът е символ на Великден. Това е печиво, което можеш да ядеш през цялата година, но усещането просто не няма да бъде същото. Сякаш цяла година се крие някъде и чака месеца на празника, за да насити въздуха със сладкия си аромат. Различните му варииации могат да задоволят всеки вкус. Ето го и нашето предложение за един по-сладък козунак:

Рецепта за козунак:
  • 1 кг бяло брашно / 1 кг пълнозърнесто брашно
  • 200г кокосова захар
  • 6 яйца
  • 250 мл краве мляко/ растително мляко
  • Растителна мая
  • 1 ч.ч. Краве масло
  • 1 с.л. сол
  • ½ ч.ч. орехи
  • Шепа стафиди
  • Шоколадови капки на вкус
  • Тахан по твой избор
     
    primer
Начин на приготвяне:
Започваме с кваса на тестото. Уверете се, че продуктите за тази рецепта са със стайна температура. В 50 мл топла вода разтворете 1 супена лъжица от кокосовата захар, 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица брашно. Добавете и 1 супена лъжица суха мая. Разбъркайте сместа докато получите хомогенна каша и оставете на топло, за да втаса.

През това време разбивате 5 яйца и 1 белтък заедно с 1 чаена чаша кокосова захар. Бъркате до хомогенна смес. Останалият жълтък ще бъде използван в следващ етап.

Разтопете маслото на водня баня, а брашното пресейте в голяма тава.

В центъра на тавата направете кладенче и изсипете вече втасалата мая, разбитите яйца и прясното мляко. Бърка се с помощта на дървена лъжица до идеалното смесване на съставките. Получава се тестото за нашия козунак. Тук идва моментът на месенето.

Освободете си широко пространство от работния плот и поръсете с брашно. Ръцете ви трябва да са намазани с топла мазнина. Периодично се добавя от останалата мазнина, след като тестото е поело предишната доза от нея. Тестото се блъска силно в плота и се ратегля отново. Събира се на топка и отново се разтегля и блъска до готовност. Процедурата се повтаря около 100 пъти.

Оставете тестото да втаса. Намажете го отгоре с мазнина и го поставете в предварително намазах с мазнина топъл съд. Покрийте с кърпа. Колкото по-топло е в помещението за втасване, толкова по-бързо ще е готово и тестото за печене. Друг вариант е да го сложите да втасва във фурната на 40 градуса температура.

Използвайте времето докато тестото втасва, за да подготвите плънката за козунака. В купичка начупете орехите на парченца, смесете ги с шоколадовите капки, добавете и стафидите.

След като тестото втаса го разделете на две еднакви части. Всяка от тях направете на още 3 дълги парчета. Правете го без да използвате нож и без да натискате тестото силно. Леко раздърпайте всяко от парчетата докато получите продълговато парче тесто.

Поставете трите парчета едно до друго. Първото намажете с тахан, второто поръсете с шоколадови капки, а третото поръсете с парченцата орехи. Затворете добре всяка от трите части, за да е плътно прибрана плънката. От трите фитила сплетете плитка и поставете във форма за кекс с дупка в средата. Разбитият жълтък намажете отгоре и поръсете обилно с кокосова захар.

Оставете козунака да втаса докато удвои обема си. Направете същите стъпки и с второто парче от тестото. След като са готови за печене, козунаците се поставят в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30 – 40 минути докато придобият апетитен загар.

Други РЕЦЕПТИ ЗА ВЕЛИКДЕН