Сигурни сме, че всички сме опитвали поне веднъж в живота си сочна паста Болонезе, но едва ли всички знаем, че историята на ястието е много противоречива. Смята се, че името на известната по цял свят паста Болонезе идва от мястото, където се предполага, че е измислена за първи път, а именно град Болоня в Италия. Оказва се, че това въобще не е така.
Само преди около 3 години дългогодишният кмет на Болоня - Виргинио Мерола (Virginio Merola) категорично отрече тази връзка с италианския град, който ръководи в продължение на цели 9 години. Той сподели още, че градът би трябвало да се прослави по цял свят не с “измислена рецепта на паста”, а с фактa, че именно в Болоня са създадени първите талиатели, тортелини и вкусната лазаня.
Опитай нашата изкушаваща рецепта за лазаня с домати и сирена, която ще зарадва небцето ти с вкус и аромат на Италия.
След това любопитно въведение за истинската история на паста Болонезе, днес ще ви покажем нашата изпитана рецепта, но във веган вариант с деликатен финален щрих - най-новия микс Веган пармезан на Bettr. Все пак какво е паста без пармезан?
Ако харесваш рецептите в нашия блог и продуктите, с които ги приготвяме, използвай промо код blogzelen5 при следващата си поръчка от zelen.bg и вземи еднократно 5% отстъпка за всички продукти. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!
Най-новият продукт на Bettr е алтернатива на познатия на всички пармезан и представлява веган пармезан без никакви млечни съставки. Наподобява вкуса и вида на познатия на всички продукт и най-хубавото нещо от всичко е, че е много вкусен, лесен за употреба и удобен за съхранение.
Съдържанието на пармезана е следното:
- Кашу
- Морска сол
- Хранителна мая
- Пшенично брашно
Продуктът е с дълъг срок на годност и няма опасност да мухляса, не е нужно да се съхранява в хладилник и рецептата му е приготвена изцяло от продукти от биологично земеделие. С две думи имаме вкусен и практичен продукт, достоен за ястието на всеки шеф в кухнята.
Няма да губим и минутка повече, нека заедно да пристъпим към приготвянето на нашата паста Болонезе с веган пармезан.
Необходими продукти за паста Болонезе с пармезан:
- 1 гл. стар лук
- 2 моркова
- 1 стрък селъри
- 80-100 гр. текстуриран грахов протеин Minced
- 1 пакет био салам от сейтан на ToFuTo
- 1 консерва домати
- 7-8 пресни листа босилек
- 30 мл. изцеден сок от червено цвекло
- 15-200 гр. спагети (по избор)
- 50 гр. Веган пармезан Bettr
Начин на приготвяне на паста Болонезе с веган пармезан:
Започваме първо с приготвянето на соса, за да бъде топъл, когато сервираме ястието. За целта е необходимо първо да накиснем текстурирания грахов протеин в гореща вода в съотношение 1:2. Ако използвате чаша за мерител, слагате една пълна чаша с текстурирания протеин и добавяте 2 чаши (същия грамаж) гореща вода. Оставяме за няколко минутки, докато продуктът омекне и попие изцяло течността. Не е нужно да изстискваме текстурирания протеин, ако сме го сложили в правилното съотношение.
Знаеш ли, че текстурираният протеин е пълноценен заместител на месото за основни ястия?
Текстурата му дори наподобява истинската текстура на месните продукти. Текстурираните протеини на Dragon Superfoods например са произведени от грахов протеин, протеин от черен боб (бакла) и щипка сол. Те са с високо съдържание на протеин, ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, без соя и алергени.
Научи повече за полезността на текстурираните протеини, каква хранителна стойност имат и как да ги използваме в наша статия - “Текстурираните протеини - пълноценна алтернатива на месото”.
Марката Dragon Superfoods разполага с три разновидности - едри хапки Nuggets, среден размер под формата на гранули Granulated и много ситен под формата на ситна кайма Minced.
В днешната рецепта за спагети Болонезе ще използваме най-ситния текстуриран протеин Minced, който е подходящ, както за приготвяне на спагети, така и за приготвяне на руло Стефани, бургери, пълнени чушки, кюфтета, мусака и други.
След като текстурираният протеин поеме цялата вода, добавяме продукта в сока от цвекло за около 15-20 минути. Богатият на антиоксиданти кореноплоден зеленчук често се използва в кухнята не само като част от продуктите в чинията ни, но и като естествен оцветител на храната ни. В нашата рецепта ще го използваме, за да оцвети нашата “кайма” от текстуриран протеин и да й придаде цвят като на истинско месо, защото знаете, че ние хората се храним не само с небцето си, но и с очите си.
Докато текстурираният протеин се накисва, може да нарежем на дребно останалите продукти - лука, морковите и селърито. Задушаваме ги с малко мазнина за няколко минути, докато получат златист цвят, но внимаваме да не ги прегорим, защото ще направят ястието горчиво.
След като леко сме задушили зеленчуците, е време да добавим салама от сейтан на ToFuTo, който предварително трябва да сме нарязали на много ситни парченца.
Продуктите на ToFuTo са натурални био продукти от тофу и сейтан. Богати са на протеини и са подходящи за приготвяне на всякакви разнообразни ястия. Лесно са за използване в различни рецепти и като заместители на месни продукти и сирена.
Вземи продуктите на ToFuTo с - 5% отстъпка, като приложиш промо код blogzelen5 при следващата ти покупка от zelen.bg. Благодарим ти, че готвиш със zelen.bg!
Запържваме за минутка-две салама, докато получи лек златист загар и добавяме консервата с доматен сос. Добавяме всичките съставки, овкусяваме със сол, пипер и нарязаните на ситно пресни листа от босилек, разбъркваме хубаво и оставяме на слаб огън, докато сосът се сгъсти.
Малко преди да стане готов сосът, слагаме спагетите да се варят, като използваме стриктно указанията на опаковката. По принцип им трябват няколко минути във вряща вода и е важно да не бъдат преварени, а по-скоро да са ал денте или иначе казано съвсем леко сварени.
Когато спагетите са готови, ги изцеждаме и ги поставяме в една купа, за да се задържат топли. Сложете половината количество от соса в купата и разбъркайте добре, за да може всички спагети да се овкусят.
След като сме готови, разпределяме на порции в отделни чинии и слагаме част от останалата смес на соса върху всяка една от порциите. Не забравяйте да сложите и финалния щрих - веган пармезана на Bettr. Той ще придаде още по-силен, приятен и интензивен аромат и вкус на нашата домашна паста Болонезе. За разкош може да добавим и две листенца пресен босилек върху пармезана и в центъра на ястието.
Готови сме с основното. Ако вече си на тема десерти, можеш да разгледаш нашите рецепти за вкусни, сочни и бързи десерти в блога на Зелен. Благодарим ти, че готвиш с нас! Бон апети.