Постна Гъбена Крем Супа

Времето за пости e време за нов прочит на добре познатите ни рецепти, а тази седмица, вдъхновени от новите продукти на Lord of Tofu, решихме да поекспериментираме с тофу. Вече се усеща ароматът на прекрасната гъбена крем супичка с тофу, която шеф Николета Колева подготви специално за нас, затова те оставяме с нейната бърза и изкушаваща рецепта.

Необходими продукти за 2 порции:
 
  • 2 с.л. зехтин или кокосово масло без аромат
  • ½ глава целина на малки кубчета
  • 1 средно голям морков на малки кубчета
  • 1 скилидка чесън на ситно
  • 4 малки гъби печурки на дребно
  • 1 с.л. брашно
  • 400 мл. вода
  • ½ ч.л. сушена мащерка
  • ½ ч.л. сушен риган
  • ½ ч.л. червен пипер
  • сол и пипер на вкус
  • 2 с.л. тахан от слънчоглед, сусам или кашу, разтворен в 50 мл. студена вода (за кремообразност)
  • ½ ч.л. сушен розмарин
  • 20 гр. (или ¼ от пакет) Lord of Tofu Шварцвалд на кубчета
  • 1 с.л. лимонов сок

    Начин на приготвяне:

    В средно нагрята тенджера запържи зеленчуците с чесъна за 3 – 4 минути. След това добави гъбите и всички подправки, без розмарина, за още 3 минути. Намали температурата и сложи брашното, хранителната мая и бавно налей вода, докато бъркате добре, за да не се образуват буци. Когато започне да се вдига пара, добави разтворения тахан и разбъркай отново. Целта е супата да се загрее, не да заври. Накрая можеш да добавиш лимон по желание.

    Отделно, в горещ тиган с мазнина, запържи тофуто с розмарин, малко сол и пипер за 5 минути, докато леко потъмнее. Сервирай го върху вече поднесената супа.

    Добър апетит!
    За още невероятни рецепти виж блогът на шеф Николета Колева. 🙂

Други ПРЕДЯСТИЯ И САЛАТИ