Приготви донъти с черен шоколад и портокал вкъщи

Замислял ли си се защо винаги след като хапнеш шоколад се чувстваш щастлив? Разбира се, първичният отговор е, че е защото си се наял с нещо вкусно. Истинската причина обаче, е фактът, че какаото съдържа теобромин и триптофан (аминокиселината, която отговаря за производството на серотонин), които са в основата на стимулиращия му ефект и свойството да повдига настроението.

И тъй като ние искаме всички наши читатели да се чувстват добре, днес ще ти споделим супер лесната и бърза рецепта за здравословни донъти с черен шоколад и портокал на кулинарния блогър Илона Здравкова.

Време за приготвяне на 6 бройки щастие: приблизително 20 минути.

Необходими продукти:
  • 1 яйце
  • 100гр. натурален скир
  • прясно изстискан сок от 1 портокал
  • 150гр. кафява захар
  • 1с.л. био какао на прах Dragon Superfoods
  • 20гр. био брашно от рожков Dragon Superfoods
  • 50гр. пълнозърнесто брашно
  • 30гр. разтопени капки черен шоколад Dragon Superfoods
  • кора от портокал за украса
Отбелязваме, че по желание можеш да замениш черния шоколад с млечен. Имай предвид обаче, че при преработка хранителните вещества в шоколада (антиоксиданти, протеини, витамини и минерали) и тяхното качество значително намаляват. Това значи, че хранителната стойност на млечния шоколад е много по-малка от тази на черния шоколад.

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето заедно със скира и захарта в голяма купа, която има капацитета да побере всички изброени по-горе съставки. Добавяме прясно изстискания сок от портокал, след което и какаото на прах Dragon Superfoods, брашното от рожков Dragon Superfoods и постепенно пълнозърнестото брашно. Разбъркваме всичко до получаване на гъста хомогенна смес.

Защо вместо да използваме само един вид брашно, добавяме и брашно от рожков? Освен, че е нискокалорично и не съдържа излишни мазнини, брашното от рожков е богато на калций (цели три пъти повече, отколкото какаото), магнезий, калий, микроелементите: желязо, мед, никел, манган и хром, а също и витамините: В1, В2 и А. Иначе казано, брашното от рожков повишава значително хранителната стойност на нашия десерт.

Сместа разпределяме равномерно във формички за донъти и печем в предварително загрята на 200°C фурна за 13-15 минути, като внимателно следим да не изгорят.

След като ги извадим от фурната, ги заливаме с разтопените капки черен шоколад Dragon Superfoods и украсяваме с останалата кора от портокала. Изчакваме да изстинат и им се наслаждаваме със семейството, приятелите или пък сами, без угризения.

Хареса ли ти тази рецепта? Можеш да намериш още подобни в категория Рецепти за Десерти в блога ни. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!



Ето и няколко думи за кулинарния блогър:
Илона Здравкова е на 19 години и се определя като човек, който „обожава фъстъчено масло“. През 2021 година стартира свой кулинарен Instagram акаунт, в който споделя със своите последователи лесни и здравословни рецепти, които измисля сама, а тайната съставка е именно щипка любов.

Винаги е искала да създаде своя книга, защото кулинарството е най-голямата ѝ страст. Решава да събере любимите си рецепти на едно място, с надеждата да вдъхновява и покаже, че здравословното хранене не е трудно и може да бъде вкусно и разнообразно.

Ако искаш да закупиш новата книга с рецепти на Илона Здравкова “С щипка любов“, можеш да се свържеш с нея в Instagram.

Други РЕЦЕПТИ ЗА ДЕСЕРТИ