Растителни или животински протеини?

Пътят към красивото и здраво тяло минава, както през редовната физическа активност, така и през здравословното хранене. Точно затова е важно да приемаме качествени продукти, съобразени с нашия организъм и начин на живот. Храните съдържат три основни компонента, които трябва да следим и това са мазнини, въглехидрати и протеини. От отбора на Зелен сме почитатели на последните, защото точно те имат свойството да забързват метаболизма и да помагат за по-бързото влизане във форма ?

Днес ще ти разкажем именно за тях – протеините!

Какво представляват протеините?
Хранителният протеин се състои от 20 различни аминокиселини, 12 от които нашето тяло произвежда по естествен път. Останалите 8 трябва да бъдат набавени чрез храненето, като те могат да бъдат лесно осигурени от всеки балансиран хранителен режим.

Кога е нужно да приемаме допълнително протеини като хранителна добавка?
 
  • Преди физическо натоварване
    Протеините дoпpинacят зa изгapянeто нa мaзнини и ускоряване обмяната на веществата. Тези ефекти се наблюдават най-изявено при хора, спазващи нисковъглехидратна диета.
     
  • След физическо натоварване
    Приемът на допълнително белтъчини подпомага възстановяването на мускулите след леки или тежки физически упражнения.
     
  • При диети за отслабване
    Приемането на подходяща доза протеин сутрин допринася за чувство на ситост през целия ден.

    Какъв протеин е подходящ за теб?
    За да направиш този важен избор, ние ще ти представим двата вида протеини – растителен и животински. Те се различават по 3 признака:


    – вид на съставните аминокиселини

    Животинските протеини съдържат всички 8 необходими на тялото аминокиселини, докато това не важи за по-голямата част от растителните протеини. Следователно за усвояване на пълноценен растителен протеин, трябва да се съчетават различни растителни продукти. Например бобовите култури, които са бедни на лизин, в съчетание с ориз (богат на лизин), ще донесат пълен набор от аминокиселини.

    Единствените растителни протеини, които набавят пълния набор от аминокиселини са тези от коноп и соя. Също така Dragon Superfoods са мискирали съставките в своите растителни протеинови шейкове по такъв начин, че да осигуряват всички необходими аминокиселини. Важно е да знаеш, че животинските протеини притежават повече богати на сяра аминокиселини като метионин. Те метаболизират в сярна киселина, която тялото трябва да неутрализира. Прекомерният прием на кисели храни, без съответните хранителни вещества, които да компенсират тяхната киселинност, може да създаде метаболитни дисбаланси. Те от своя страна могат да бъдат опасни за организма, тъй като провокират здравословни проблеми.

    Добавянето на повече алкало-образуващи храни, като тези на растителна основа, ще помогне за балансирането на pH нивата в организма и ще благоприятства за защита на костите, предотвратяване на възпаленията и намаляването на стреса.


    – количество съдържими мазнини и калории

    Основно предимство на растителните протеини е ниското съдържание на наситени мастни киселини, които могат да допринесат за запушване на артериите и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Освен че допринасят за образуването на лош холестерол, животинските протеини често съдържат следи от хормоните и антибиотиците, с които е било третирано животното.

    От друга страна протеините на растителна основа са по-богати на калории, често избягвани, защото забавят изчистването на мускулната маса. Например една доза чист протеин (30 g) може да бъде набавена от ~ 30 g животински протеин изолат или от ~ 60 g растителен протеин. Това означава, че почти винаги приетите калории с доза растителен протеин ще бъдат около двойно повече.

    Протеновият шейк Супермикс на Dragon Superfoods решава този проблем, тъй като в 30 g той съдържа точно толкова калории, колкото в доза средностатистически животински протеин изолат. А освен това е и био сертифициран ?


    – усвояемост от организма

    Животинските протеини се усвояват почти изцяло, тъй като са по-близки по състав до тези в човешкото тяло. За тяхното усвояване, обаче са нужни много повече енергия и време, затова и се наричат “бавни” протеини.

    За сметка на това растителните протеини се усвояват изключително бързо, тъй като са богати на фибри, които улесняват храносмилането. Но пък те не се абсорбират от организма изцяло, а на около 80%. Във всеки случай по-малкото време, прекарано в храносмилане, означава повече енергия, която да се използва през целия ден!



Ако след всичко прочетено смяташ, че растителните протеини са твоят избор, те очакваме в нашия магазин Зелен. Ще ти предложим огромно разнообразие от растителни протеини и ще те посъветваме кой от тях е най-подходящ за теб!

Други ПОЛЕЗНО