С благодарност към пчелите

Пчелите – малките пазители на екосистемите
Пчелите са едни от най-работливите същества на нашата планета. Ролята им е от изключително значение за екосистемите и тяхното опазване в нашия свят.

Ползите от пчелите
Дивите пчели осигуряват растежа на цветята и дърветата, които от своя страна служат за храна и подслон на многобройни диви видове –малки и големи, насекоми, птици и бозайници. Малките жужащи насекоми са тясно свързани с биоразнообразието на Земята. За съжаление, според многобройни изследвания, възможността от изчезването им от лицето на Земята изглежда все по-реалистична и близка във времето. Затова е важно да бъдем проактивни в каузата за тяхното опазване.

Световен ден на пчелите
Световният Ден на Пчелите на 20-ти май има за цел да даде яснота относно значението на тези малки на размер опрашители; пряката опасност, в която се намират те в резултат на човешката намеса, както и последствията за природата ни. Това е ден, в който си припомняме какво би могъл да направи всеки от нас, за да възстанови пълноценния природен живот на пчелите.
 
primer

Защо са толкова важни пчелите?
При опрашването
Топлите месеци носят със себе си прекрасни разноцветни плодове и зеленчуци и ароматни цветя и билки. Всъщност малките помощници на пролетта правят всичко това възможно. Как? За да покълнат, растенията трябва първо да бъдат опрашени. Това се случва, когато пчелите разнасят прашец между мъжките и женските тичинки. Има изключения при някои растения, които се самоопрашват, но повечето от тях имат нужда от опрашители. А, пчелите са експерти в това. Те кацат от цветче на цветче в търсене на нектар и оставят след себе си малки топчета полен, който от своя страна позволява на растенията да се развият и дадат плод.

Източници на жива храна
Както вече знаем, пчелите – включително медните, земните и “самотните“ такива, са незаменими в опрашването. Медните, например, произвеждат мед за храна на пчелните колонии през зимата. От векове насам хората се възползват от природните блага, създадени от пчелите. Още едно от тях е прополисът, който те “произвеждат“ от смолата на вечнозелените дървета и храсти. Използват го за защита на кошерите от микроби и външни влияния. Прополисът е благоприятен и за човешкото здраве със своите антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидативни свойства.

Създават естествени хабитати
Малките жълто-черни насекоми, са ключови в създаването на естествена среда за милиони други животни – от саваните, до тропичните и широколистните гори. Дори и домашните градини служат за “домове“ на пчелите, а редица други видове разчитат на опрашителите за запазването на живота и този на растенията в тях.

Основните заплахи, пред които са изправени дивите пчели
На глобално ниво популацията на пчелите е в упадък поради многото природни катастрофи, пред които сме изправени днес. Много от тях са директно свързани с изсичането и опожаряването на гори и пасища, поради човешка намеса или невнимание. Съзнателно или не, хората също играят ключова роля в съдбата на природа. От нас зависи дали тя ще бъде позитивна или негативна.

Унищожаването на естествените хабитати
Разширяването на градската среда и инвазивните селскостопански методи, в резултат на вечно увеличаваща се човешка популация бавно, но сигурно унищожават средата, в която пчелите виреят. В дивата природа пчелите най-често използват кухини на дървета за гнезда и натурални кошери, съответно масовата сеч е пряко свързана с изчезването на многобройни пчелни колонии. Пасищата и други природни райони, богати на цветни видове, са също толкова афектирани от намаляващата пчелна популация, а от своя страна все по-малкото оцелели пчели губят източника си на храна. Затова е важно да знаем как да прекъснем този порочен кръг, в помощ на природата СЕГА.

Употребата на пестициди
Поради високата токсичност, пестицидите влияят пагубно не само върху многобройни видове животни, обитаващи селскостопанските полета, но и на нашите приятели – пчелите. Широко използваните неоникотиноидите, например, имат отрицателен ефект върху нервната система на малките насекоми, което от своя страна е фатално.

Климатични промени
Промяната в климата, която усещаме всички през последните години, в която и точка на света да се намираме, е огромен фактор, допринасящ за щетите върху пчелните популации. С изместването на времевите периоди на сезоните и периодите с валежи или слънчеви дни, биологичният часовник на пчелите, също бива “изместен“. Това обърква техните периоди на гнездене, а също така и подвежда поведението на растенията – от покълване до цъфтеж.

Инвазивни и паразитни видове
Паразитите, като някои видове акари, се закачат върху гърбовете на пчелите и бавно ги омаломощават. Затова е важно да контролираме разпространението на паразити доколкото е възможно, без прекалена човешка намеса.

Какво ще се случи ако пчелите изчезнат?
  • Много от любимите ни храни вече няма да съществуват Медните пчели осигуряват реколта за средно над 30 милиарда долара годишно. Тази реколта от разнообразни плодове се осигурява най-вече от дивите пчели, затова е важно те за бъдат опазени. Без тях хората няма да могат да се наслаждават на: ябълки, манго, праскови, киви, ягоди, череши, авокадо, кафе, слънчогледови продукти, лук, моркови, орехи и други. Растението на памука няма да има възможност да цъфти, което значи, че много от платовете за дрехи, които се предлагат в момента, ще бъдат дефицитни. Да не забравяме, че не бихме могли да се наслаждаваме на палачинките с мед, билков чай и всичко друго, което бихме подсладили с пчелния еликсир.
  • Отглеждането на животни за човешка консумация би поскъпнало значително, тъй като основната храна за добитъка са растенията.
  • Сферата на медицината и съответно хората също биха били афектирани. Добре е да знаем например, че основната съставка в морфина се извлича от маковото цвете. Загубата на най-важния опрашител за Земята би означавало да загубим най-широко приложимото болкоуспокояващо и упойващо вещество, и не само.
  • Без различните видове натурални масла, от които се добива биогориво, би се наложило да разчитаме само на изкопаеми горива, които са изключително вредни за природата.
  • Козметичната индустрия би рухнала бавно, под натиска на поскъпването на цените при многобройните суровини, извлечени от растения.

    Как ние хората можем да помогнем на пчелите?
    За щастие, все още не е твърде късно да направим усилия за спасяването на малките жужащи приятели! Има много начини по които можем да ги опазим от изчезване. Ето няколко от тях:

    1. Да засадим различни видове растения, които пчелите обичат. Независимо дали разполагаме с голям двор, градина или дори само с тераса – те обожават някои от най-лесните за отглеждане цветя и билки като детелина, градински люляк, босилек, бъз, лавандула, слънчоглед, риган, ехинацея, розмарин и други.
    2. Да поставим готови кошери или самоделни гнезда на слънчево място в дворното си пространство или на терасата. Пчелите имат нужда от подслон където да направят своите гнезда (кошери). Така ще помогнете на местните пчели, а в замяна градината ви ще разцъфти в прекрасни цветове.
    3. Да подкрепим организации и компании, стремящи се към опазване на хабитатите на пчелите и тяхното здраве, също е добър начин да подпомогнем каузата. Избирането на продукти, които са щадящи към пчелите или такива, чиято покупка осигурява дарение към организации-защитници на пчелните колонии, са стъпки в правилната посока.

    Yogi tea в каузата
    Мотото на YOGI TEA® e ‘Be Good, Do Good, Bee Happy!’ Да бъдем добронамерени към себе си и природата, включително пчелите носи спокойствие за бъдещето и това от своя страна ни прави щастливи!

    Вечната мисия на YOGI TEA® е да защитава биоразнообразието.
    Както вече знаем, дивите пчели са в сърцето на нашата екосистема. Стараем се да опазим света на тези малки, но изключително трудолюбиви насекоми, за да продължи нашият свят да се върти! И тук идва въпросът: как бихме могли да защитим дивата пчела, докато пием чай? Bee Happy Tea – Чаят за Пчелно Щастие е ароматен микс от билки и цветове, фаворити на всяка пчела. Съставките като лайка, лавандула и мента се берат след интензивния период на опрашване, когато цветовете започват да прецъфтяват. Това осигурява период в който пчелите могат напълно да се насладят на нектара им и да свършат своята най-важна задача. Част от инициативата е снабдяването с кутийни гнезда, които градинарите на YOGI TEA® да използват в градините си, за да привлекат повече опрашващи насекоми. Това осигурява натурално опрашване и чисти, органични суровини от билки и цветя без пестициди за чайовете Yogi с добавена стойност. Любимите органични бял равнец и риган, се добиват от един от градинарите със специален проект, подпомагащ хора с психологически проблеми да намерят отново своята позиция в обществото, както и работни места. Любопитните да опитат Чай Пчелно Щастие ще станат част от проактивните методи на YOGI TEA® за опазване на пчелите!
    Ако бихте искали да разберете повече за акциите за опазване на околната среда, от които YOGI TEA® е част, можете да разгледате работата ни с German Wildlife Foundation.

Други ПОЛЕЗНО