Слънцезащита за коса и устни с масло от авокадо

Вече се запаси със слънцезащитни масла и лосиони, нали? Вчера и ние приготвихме любимите си мазила в раницата и се бяхме запътили към планината, когато се сетихме! Ами косата?

Истината е, че тя също има нужда от защита, а често забравяме за нея. UV лъчите отслабват липидния слой на косъма, затова и той по-лесно се накъсва и дехидратира. За жалост трудно бихме могли да забъркаме сами продукт, който да е подходящ за употреба навън, защото с натуралните масла се получава неприятен мазен ефект. Но все пак решихме да ти споделим три хитрини, които ще помогнат да предпазиш косата си през лятото:

1. ШАПКА

Да просто е! Шапката с периферия е супер решение не само, за да се погрижим за здравето на нашата коса, но и за да се предпазим от главоболие, световъртеж и така нареченото слънчасване. Ако пък не си падаш по този аксесоар, може да опиташ с кърпа. Тя е практичен избор особено за плажа, където може да я използваш мокра, за да предпазиш косата от прегряване.

2. БЕЗ СТИЛИЗАЦИЯ

През лятото и най-вече в дните, когато си постоянно под слънчевите лъчи, ти препоръчваме да избягваш допълнителната термична обработка на косата, било то със сешоар, преса или маша. Ограничи и използването на стилизанти, като лак, пяна и гел, защото те също изтощават и вредят на косъма.

3. МАСКА

Възстановяващи и подхранващи, маските за коса с естествени масла са изключително подходящи и дори задължителни за поддържане на красива и здрава коса през горещия сезон. А предпочитаната маска на нашия зелен отбор е тази с масло от авокадо и арган. Всички знаем за полезните свойства на аргановота масло, но това от авокадо е по-малко познато. Свойствата му да заключва влагата в косъма, да подхранва скалпа в дълбочина, да съживява сухата коса, да защитава косъма от UV лъчи и да улеснява разресването са само част от причините да ни е любимо за бързо възстановяване на косата през лятото.

Как да си направиш маската у дома? Забъркай 2 с.л. масло от авокадо с още толкова арганово масло (можеш да го заместиш и с кокосово). Нанеси по дължината на мокра коса и я завий с кърпа. След като маската престои поне час, отмий с вода и лек шампоан.

Прави си тази лесна маска веднъж на седмица или две и ти обещаваме лъскава и здрава коса цяло лято! 🙂

Освен косата, друга част от тялото ни, която често пренебрегваме, когато стане въпрос за слънцезащита, това са устните. Те са една от най-деликатните зони на лицето ни и лесно се напукват, както при ниски, така и при прекалено високи температури. Маслото от авокадо отново идва на помощ, защото попива бързо в епидермиса и възстановява лесно дехидратираните устни. То е една от най-често използваните съставки в кремовете за лице за застаряваща кожа, именно поради свойствата му да регенерира клетките и да изглажда несъвършенствата. Точно затова е подходящо за третиране на суха и изтощена кожа, а високият му слънцеащитен фактор – 15 SPF, го прави перфектния помощник в направата на естествени продукти за лека до средна защита от слънчевите лъчи.

Ето нашето предложение за слънцезащитен балсам за устни: Първо си приготви чисто малко бурканче или друго контейнерче, където да изсипеш готовата смес. На водна баня разтопи и разбъркай 1 ч.л. пчелен восък, 1/2 ч.л. масло от авокадо и 1/2 ч.л. какаово масло за шоколадов аромат. Ако искаш балсамът да има и цвят можеш да добавиш няколко стърготини от любимото си червило. Изсипи готовата смес в контейнерчето и остави да се втвърди.

Сподели ни в коментар дали предпочиташ да използваш готова слънцезащитна козметика или обичаш да експериментираш вкъщи с различни масла. 🙂

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА