Меню
Меню
Защо да изберем минерална слънцезащита?

01.09.2021 23:31:53

Защо да изберем минерална слънцезащита?

Видове слънцезащитни продукти, приложение, нестандартни методи за защита

Лятото е тук! Време е за семейни пикници сред природата, празници край басейна и безметежни дни на плажа. За съжаление, нито един слънчев ден не идва без рискове – за нашата кожа, здраве и красота. Тук идват на помощ добре познатите ни слънцезащитни продукти. 

Слънцето ни излага ежедневно на ултравиолетово лъчение – UV лъчи. 

UV лъчите са невидими за човешкото око и се класифицират по дължина на вълната. Основните видове UV лъчи са UVA, UVB и UVC. 
UVA лъчите имат най-дългата дължина на вълната, последвани от UVB и UVC.
По-късите UV лъчи се абсорбират от озоновия слой, така че докато UV лъчението достигне тялото ви, по-голямата част от него е под формата на UVA и по-малко като UVB.
UVB лъчите проникват само във външните слоеве на кожата ви, но UVA лъчите проникват в по-дълбоките нива на дермата поради по-голямата си дължина на вълната. 
UVB лъчите причиняват повърхностно възпаление и увреждане като слънчево изгаряне, например, а UVA лъчите могат да причинят по-дълбоки увреждания на кожата и повишен риск от клетъчни промени.

Видове слънцезащитни продукти

Активните съставки в слънцезащитните продукти действат като създават филтри, които предпазват кожата от проникване на вредните UV лъчи. Има два вида слънцезащитни кремове – минерални и химически слънцезащитни продукти. Всеки тип използва различен механизъм за филтриране на UV лъчите и защитава кожата от увреждане по различен начин.

Минерални слънцезащитни продукти

Минералните слънцезащитни кремове покриват повърхността на кожата, действайки като физически блокер чрез отклоняване и разпръскване на UV лъчи. Можем да си ги представим като малки огледала по повърхността на кожата. Тъй като блокират UV лъчите на повърхностно ниво, минералните слънцезащитни продукти предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи.

    Освен това, тъй като минералните слънцезащитни продукти създават физическа бариера, те са ефективни веднага след като бъдат приложени, така че няма нужда да чакате да попият преди да се изложите под пряка слънчева светлина.

Минералните слънцезащитни продукти обикновено имат бял оттенък и могат да бъдат видими върху кожата. Също така, тъй като те остават на повърхността на кожата и не попиват в нея, могат лесно да се отмият или изтрият, което налага необходимостта от често повторно прилагане.

Тъй като наночастиците в минералните слънцезащитни продукти не трябва да се вдишват, най-добре е да се избягват спрейове и прахообразни форми, за да се сведе до минимум попадането им в белите дробове. 

Минералните слънцезащитни продукти съдържат активните съставки титанов диоксид и цинков диоксид или комбинация от двете.

Плюсове:
 • пълна защита от UVA и UVB лъчи; 
 • действат незабавно; 
 • не запушват порите
Минуси: 
 • необходимо е често повторно нанасяне; 
 • може да остави бял филм върху кожата; 
 • трябва да се избягват спрейове и прахообразни формули.

Видове слънцезащитни продукти, приложение, нестандартни методи за защита

Химически слънцезащитни продукти

Химическите слънцезащитни продукти се абсорбират в кожата ви и проникват в по-дълбоките слоеве на дермата. Те абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина, след което отделят топлината през порите на кожата.

Тъй като UV лъчите трябва да проникнат през кожата, за да достигнат до тези химикали, химическите слънцезащитни продукти може да не предпазват от всички UVA лъчи, което означава само едно – увреждане на по-дълбоките слоеве на кожата.

Химическите слънцезащитни продукти започват да действат около 20 минути след нанасяне върху кожата. Това означава, че за да бъдат ефективни, е необходимо планиране в ежедневната ви рутина за красота.

Освен това директната светлина води до по-бързото изпарение на химикалите, така че повторното им нанасяне трябва да е по-често, когато сте изложени на пряка слънчева светлина. 

Химическите слънцезащитни продукти могат да раздразнят чувствителната и склонна към розацея или хиперпигментация кожа.

Химическите слънцезащитни продукти също могат да запушат порите и да създадат проблеми за кожата, склонна към акне. Често те съдържат оксибензон, авобензон, октиноксат, октокрилен, октизалат, хомозалат или техни комбинации.

Плюсове:
 • необходимо е по-малко количество от продукта за ефективно приложение;
 • нанасят се на по-тънък и по-лесен за разнасяне слой върху кожата; 
Минуси:
 • позволяват проникването на известно количество вредни UVA личи в кожата;
 • може да обострят състояния като акне, розацея и хиперпигментация; 
 • изисква се често прилагане;

Най-добрият избор

Различни фактори влияят върху избора слънцезащитни продукти, които са най-подходящи за вашите нужди и предпочитания. Предлагаме ви някои основни насоки, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор.

 • Вижте съставките

Най-изследвани за клинична безопасност и ефективност са минералните слънцезащитни продукти, съдържащи цинков оксид и титанов диоксид. 

 • Избягвайте спрейовете и прахообразните продукти

Опцията за слънцезащитен спрей е по-удобна за употреба, дори и в движение. Препоръчително е обаче да използвате слънцезащитен крем или лосион, за да избегнете вдишването на този тип продукти.

 • Помислете за използването

Ако през по-голямата част от деня ще бъдете под пряко слънце, тогава минералният слънцезащитен крем е най-добрият избор, особено ако имате акне, розацея или чувствителна кожа. Ако ще спортувате или ще плувате обаче и няма да имате възможност да подновявате често слънцезащитата си, то тогава помислете за химически слънцезащитен крем.

 • Не се фокусирайте върху SPF номера

Доста често в козметичната индустрия се спекулира с класът SPF. Много по-ефективно би било да се прилага правилно продукт с ниско SPF, отколкото да се разчита на еднократно приложение на продукт с лъжливо висок SPF.

 • Нанесете правилно

Нанесете плътен слой минерален слънцезащитен крем за оптимално покритие, което е ефективно незабавно или нанесете химически слънцезащитен крем поне 20 минути преди излагане на слънце.

 • Повторно приложение

Всеки слънцезащитен крем изчезва, така че нанасяйте отново поне на всеки два часа. 

 • Не го пропускайте

Всеки слънцезащитен крем е по-добър от никакъв слънцезащитен крем за защита на кожата ви от вредните UV лъчи.

Златните 8 правила за нанасяне на слънцезащитни продукти:

 1. Слънцезащитните продукти трябва да се носят ежедневно, независимо от местоположението ви – на закрито и на открито.
 2. В ежедневието слънцезащитните продукти трябва да се нанасят както върху лицето, така и върху други части от тялото
 3. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят върху цялото лице, включително и върху ушите, врата, деколтето и ръцете.
 4. Магическият SPF номер е 30. Американската академия по дерматология винаги препоръчва SPF 30, тъй като клинично е доказано, че този слънцезащитен фактор предлага достатъчно количество защита, за да намали или минимизира неблагоприятните ефекти на слънчевата светлина.
 5. Трябва да подновявате слънцезащитата си през няколко часа.
 6. Минералният слънцезащитен крем е препоръчителен.Една от причините за това е в противоречивия списък със съставки на химическите слънцезащитни продукти. Изглежда всички дерматолози са съгласни, че минералните слънцезащитни кремове са най-добрият вариант за слънцезащита.Още по-голямо преимущество е, че минералните формули са подходящи дори и за хората с чувствителна кожа.
 7. Дрехите ви също могат да се броят със слънчевите лъчи като SPF фактор. Защитата от слънцето не включва само козметични продукти. Не забравяйте да носите защитно облекло, шапка и слънчеви очила.
 8. Устните ви също се нуждаят от защита.Хората забравят да защитят устните си, а ракът на кожата в тази област може да бъде особено опасен. Всеки има нужда от балсам за устни със SPF. Не го пропускайте!

*Жените могат да станат по-чувствителни към слънцето по време на менструация. В тези периоди риска от увреждане на кожата от слънцето е по-голям, включително и вероятността от болезнени изгаряния.

SPF, който можете да ядете

Могат ли някои храни да ви помогнат да се предпазите от слънцето? 

Разбира се, слънцезащитният крем е на първа линия в защитата срещу ултравиолетовите лъчи, но някои храни определено могат да действат като подкрепление в тази борба. 

Как тези храни ви защитават точно? 

Най-общо казано, това са плодове и зеленчуци, които съдържат смес от антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Те се борят с възпаленията и свободните радикали, образувани от UV лъчите, които атакуват ДНК, колагена в тъканите и водят до рак на кожата и преждевременно стареене. 

Кои са храните, които имат SPF свойства? 

Най-голямо количество изследвания са правени върху домати, които са много богати на антиоксидант, наречен ликопен

Яденето на 40 грама доматено пюре на ден намалява зачервяването, подуването и болката след слънчево излагане.Проучванията показват, че ликопенът се усвоява много по-лесно чрез доматено пюре, отколкото чрез суровите домати. 

Друг добър източник е шоколадът. Научен експеримент в Германия показва, че пиенето на какао с висока концентрация на флавоноиди – антиоксидантите, намиращи се в какаовите зърна, предпазва кожата от слънчево изгаряне. 

Шоколадът, който би могъл да ни предпази трябва да съдържа поне 70 процента какао – колкото по-тъмно, толкова по-добре. 

Омега-3 в рибите също увеличава естествения SPF.

Ами ако пътувате много през лятото и се нуждаете от бърз източник на SPF? 

Червените боровинки и орехите са богат източник на елагова киселина, друг антиоксидант, за който е доказано, че се бори с уврежданията от слънцето и преждевременното стареене. Те блокират образуването на ензими, които разграждат колагена и еластина в тъканите. 

Ако прекарвате повече време навън през лятото,може би ще ви е трудно да консумирате доматено пюре, така че червените боровинки са чудесна закуска, както и орехите.

Разгледай подходящи слънцезащитни продукти

 • Био Слънцезащитен Лосион Baby&Family Invisible Zinc, SPF50, 150ml, Wooden Spoon

  39.95 лв. Купи Купи
 • Био Слънцезащитен лосион Baby&Family Invisible Zinc, SPF30, 150ml, Wooden Spoon

  34.95 лв. Купи Купи
 • Био Балсам за Устни Sun Kiss (UV защита), 4,3ml, Wooden Spoon

  6.95 лв. Купи Купи

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здраве и красота

Здраве и красота

Защо да изберем минерална слънцезащита?

Слънцезащитни продукти

Видове слънцезащитни продукти, приложение, нестандартни методи за защита Лятото е тук! Време е за семейни пикници сред природата, празници край басейна и безметежни дни на плажа. За съжаление Видове слънцезащитни продукти, приложение, нестандартни методи за защита Лятото е тук! Време е за семейни пикници сред природата, празници край басейна и безметежни дни на плажа. За съжаление 2022-06-03T13:55:55+03:00 Защо да изберем минерална слънцезащита?

<h2 style="text-align: center;"><b>Видове слънцезащитни продукти, приложение, нестандартни методи за защита</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Лятото е тук! Време е за семейни пикници сред природата, празници край басейна и </span><span style="font-weight: 400;">безметежни дни на плажа</span><span style="font-weight: 400;">. За съжаление, нито един слънчев ден не идва без рискове &ndash; за нашата кожа, здраве и красота. Тук идват на помощ добре познатите ни слънцезащитни продукти.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400;">Слънцето ни излага ежедневно на </span><b>ултравиолетово лъчение</b><span style="font-weight: 400;"> &ndash; UV лъчи.&nbsp;</span></h4> <p><b>UV лъчите</b><span style="font-weight: 400;"> са невидими за човешкото око и се класифицират по </span><b>дължина на вълната</b><span style="font-weight: 400;">. Основните видове UV лъчи са UVA, UVB и UVC.&nbsp;</span><br /> <span style="font-weight: 400;">UVA лъчите имат най-дългата дължина на вълната, последвани от UVB и UVC.</span><br /> <span style="font-weight: 400;">По-късите UV лъчи се абсорбират от озоновия слой, така че докато UV лъчението достигне тялото ви, по-голямата част от него е под формата на UVA и по-малко като UVB.</span><br /> <b>UVB лъчите </b><span style="font-weight: 400;">проникват само във външните слоеве на кожата ви, но </span><b>UVA лъчите</b><span style="font-weight: 400;"> проникват в по-дълбоките нива на дермата поради по-голямата си дължина на вълната.&nbsp;</span><br /> <span style="font-weight: 400;">UVB лъчите причиняват повърхностно възпаление и увреждане като </span><b>слънчево изгаряне</b><span style="font-weight: 400;">, например, а UVA лъчите могат да причинят по-дълбоки увреждания на кожата и повишен риск от </span><b>клетъчни промени</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h4>Видове слънцезащитни продукти</h4> <p><span style="font-weight: 400;">Активните съставки в слънцезащитните продукти действат като създават </span><b>филтри</b><span style="font-weight: 400;">, които предпазват кожата от проникване на вредните UV лъчи.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Има два вида слънцезащитни кремове &ndash; </span><b>минерални и химически слънцезащитни продукти</b><span style="font-weight: 400;">. Всеки тип използва различен механизъм за филтриране на UV лъчите и защитава кожата от увреждане по различен начин.</span></p> <h4>Минерални слънцезащитни продукти</h4> <p><a href="https://zelen.bg/product/slancezashtita-wooden-spoon-2021/" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-weight: 400;">Минералните слънцезащитни кремове</span></a><span style="font-weight: 400;"> покриват </span><b>повърхността на кожата</b><span style="font-weight: 400;">, действайки като </span><b>физически блокер</b><span style="font-weight: 400;"> чрез отклоняване и разпръскване на UV лъчи. Можем да си ги представим като малки огледала по повърхността на кожата. Тъй като блокират UV лъчите на повърхностно ниво, минералните слънцезащитни продукти </span><b>предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp; &nbsp; Освен това, тъй като минералните слънцезащитни продукти създават физическа бариера, те са </span><b>ефективни веднага</b><span style="font-weight: 400;"> след като бъдат приложени, така че няма нужда да чакате да попият преди да се изложите под пряка слънчева светлина.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Минералните слънцезащитни продукти обикновено имат бял оттенък и могат да бъдат </span><b>видими върху кожата</b><span style="font-weight: 400;">. Също така, тъй като те остават на повърхността на кожата и не попиват в нея, могат лесно да се отмият или изтрият, което налага необходимостта от често </span><b>повторно прилагане</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тъй като </span><b>наночастиците</b><span style="font-weight: 400;"> в минералните слънцезащитни продукти не трябва да се вдишват, най-добре е да се избягват спрейове и прахообразни форми, за да се сведе до минимум попадането им в белите дробове.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Минералните слънцезащитни продукти съдържат активните съставки </span><b>титанов диоксид и цинков диоксид</b><span style="font-weight: 400;"> или комбинация от двете.</span></p> <h6>Плюсове:</h6> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">пълна защита от UVA и UVB лъчи;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">действат незабавно;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">не запушват порите</span></li> </ul> <h6>Минуси:<span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></h6> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">необходимо е често повторно нанасяне;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">може да остави бял филм върху кожата;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">трябва да се избягват спрейове и прахообразни формули.</span></li> </ul> <p><img loading="lazy" class="alignnone size-full wp-image-79636 aligncenter" src="https://cdncloudcart.com/25215/files/image/sluncezashtita__1d55a1f50f68aadc45f55b618550948a__.jpeg?1630528317" alt="Видове слънцезащитни продукти, приложение, нестандартни методи за защита" width="1080" height="1080" srcset="https://cdncloudcart.com/25215/files/image/sluncezashtita__1d55a1f50f68aadc45f55b618550948a__.jpeg?1630528317 1080w, https://cdncloudcart.com/25215/files/image/sluncezashtita-980x980__040b45d1ef0ec45ad29402e264c6ff98__.jpeg?1630528318 980w, https://cdncloudcart.com/25215/files/image/sluncezashtita-480x480__cb19d804f14cb8e72741a503d04ba132__.jpeg?1630528318 480w" sizes="(min-width: 0px) and (max-width: 480px) 480px, (min-width: 481px) and (max-width: 980px) 980px, (min-width: 981px) 1080px, 100vw" /></p> <h4>Химически слънцезащитни продукти</h4> <p><span style="font-weight: 400;">Химическите слънцезащитни продукти </span><b>се абсорбират</b><span style="font-weight: 400;"> в кожата ви и проникват в по-дълбоките слоеве на дермата. Те абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина, след което отделят топлината през порите на кожата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тъй като UV лъчите трябва да проникнат през кожата, за да достигнат до тези химикали, химическите слънцезащитни продукти може да </span><b>не предпазват от всички UVA лъчи</b><span style="font-weight: 400;">, което означава само едно &ndash; увреждане на по-дълбоките слоеве на кожата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Химическите слънцезащитни продукти </span><b>започват да действат около 20 минути след нанасяне</b><span style="font-weight: 400;"> върху кожата. Това означава, че за да бъдат ефективни, е необходимо планиране в ежедневната ви рутина за красота.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това директната светлина води до по-бързото изпарение на химикалите, така че </span><b>повторното им нанасяне трябва да е по-често</b><span style="font-weight: 400;">, когато сте изложени на пряка слънчева светлина.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Химическите слънцезащитни продукти </span><b>могат да раздразнят чувствителната и склонна към розацея или хиперпигментация кожа</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Химическите слънцезащитни продукти също </span><b>могат да запушат порите и да създадат проблеми за кожата, склонна към акне</b><span style="font-weight: 400;">. Често те съдържат оксибензон, авобензон, октиноксат, октокрилен, октизалат, хомозалат или техни комбинации.</span></p> <h6>Плюсове:</h6> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">необходимо е по-малко количество от продукта за ефективно приложение;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">нанасят се на по-тънък и по-лесен за разнасяне слой върху кожата;&nbsp;</span></li> </ul> <h6>Минуси:</h6> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">позволяват проникването на известно количество вредни UVA личи в кожата;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">може да обострят състояния като акне, розацея и хиперпигментация;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">изисква се често прилагане;</span></li> </ul> <h4>Най-добрият избор</h4> <p><span style="font-weight: 400;">Различни фактори влияят върху избора слънцезащитни продукти, които са най-подходящи за вашите нужди и предпочитания. Предлагаме ви някои </span><b>основни насоки</b><span style="font-weight: 400;">, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Вижте съставките</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Най-изследвани за клинична безопасност и ефективност са минералните слънцезащитни продукти, съдържащи цинков оксид и титанов диоксид.&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Избягвайте спрейовете и прахообразните продукти</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Опцията за слънцезащитен спрей е по-удобна за употреба, дори и в движение. Препоръчително е обаче да използвате слънцезащитен крем или лосион, за да избегнете вдишването на този тип продукти.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Помислете за използването</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Ако през по-голямата част от деня ще бъдете под пряко слънце, тогава минералният слънцезащитен крем е най-добрият избор, особено ако имате акне, розацея или чувствителна кожа. Ако ще спортувате или ще плувате обаче и няма да имате възможност да подновявате често слънцезащитата си, то тогава помислете за химически слънцезащитен крем.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Не се фокусирайте върху SPF номера</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Доста често в козметичната индустрия се спекулира с класът SPF. Много по-ефективно би било да се прилага правилно продукт с ниско SPF, отколкото да се разчита на еднократно приложение на продукт с лъжливо висок SPF.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Нанесете правилно</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Нанесете плътен слой минерален слънцезащитен крем за оптимално покритие, което е ефективно незабавно или нанесете химически слънцезащитен крем поне 20 минути преди излагане на слънце.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Повторно приложение</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки слънцезащитен крем изчезва, така че нанасяйте отново поне на всеки два часа.&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Не го пропускайте</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки слънцезащитен крем е по-добър от никакъв слънцезащитен крем за защита на кожата ви от вредните UV лъчи.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25215/files/image/dsc07607.jpg" /></p> <h4>Златните 8 правила за нанасяне на слънцезащитни продукти:</h4> <ol> <li><span style="font-weight: 400;">Слънцезащитните продукти трябва да се носят </span><b>ежедневно</b><span style="font-weight: 400;">, независимо от местоположението ви &ndash;</span><b> на закрито и на открито</b><span style="font-weight: 400;">.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">В ежедневието слънцезащитните продукти трябва да се нанасят както върху </span><b>лицето</b><span style="font-weight: 400;">, така </span><b>и върху други части от тялото</b></li> <li><span style="font-weight: 400;">Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят върху цялото лице, включително и върху ушите, врата, деколтето и ръцете.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">Магическият </span><b>SPF</b><span style="font-weight: 400;"> номер е 30. </span>Американската академия по дерматология винаги препоръчва <a href="https://zelen.bg/product/slancezashtita-wooden-spoon-2021/" target="_blank" rel="noopener">SPF 30</a>, тъй като клинично е доказано, че този слънцезащитен фактор предлага <b>достатъчно количество защита</b>, за да намали или минимизира неблагоприятните ефекти на слънчевата светлина.</li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Трябва </span><b>да подновявате</b><span style="font-weight: 400;"> слънцезащитата си през няколко часа.</span></li> <li><b>Минералният слънцезащитен крем</b><span style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;"> е препоръчителен.</span></span>Една от причините за това е в противоречивия списък със съставки на химическите слънцезащитни продукти. Изглежда всички дерматолози са съгласни, че минералните слънцезащитни кремове са най-добрият вариант за слънцезащита.Още по-голямо преимущество е, че минералните формули са подходящи дори и за хората с чувствителна кожа.</li> <li><b>Дрехите</b><span style="font-weight: 400;"> ви също могат да се броят със слънчевите лъчи като SPF фактор. Защитата от слънцето не включва само козметични продукти. Не забравяйте да носите защитно облекло, шапка и слънчеви очила.</span></li> <li><b>Устните</b><span style="font-weight: 400;"> ви също се нуждаят от защита.Хората забравят да защитят устните си, а ракът на кожата в тази област може да бъде особено опасен. Всеки има нужда от <a href="https://zelen.bg/product/slancezashtita-wooden-spoon-2021/" target="_blank" rel="noopener">балсам за устни със SPF</a>. Не го пропускайте!</span></li> </ol> <p><span style="font-weight: 400;">*Жените могат да станат по-чувствителни към слънцето по време на </span><b>менструация</b><span style="font-weight: 400;">. В тези периоди риска от увреждане на кожата от слънцето е по-голям, включително и вероятността от болезнени изгаряния.</span></p> <h4>SPF, който можете да ядете</h4> <p><span style="font-weight: 400;">Могат ли някои храни да ви помогнат да се предпазите от слънцето?&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се, слънцезащитният крем е на първа линия в защитата срещу ултравиолетовите лъчи, но някои </span><b>храни</b><span style="font-weight: 400;"> определено могат да действат като подкрепление в тази борба.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Как тези храни ви защитават точно?&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-общо казано, това са </span><b>плодове и зеленчуци</b><span style="font-weight: 400;">, които съдържат смес от </span><b>антиоксиданти</b><span style="font-weight: 400;"> и имат противовъзпалителни свойства. Те се борят с възпаленията и свободните радикали, образувани от UV лъчите, които атакуват ДНК, колагена в тъканите и водят до рак на кожата и преждевременно стареене.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Кои са храните, които имат SPF свойства?&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-голямо количество изследвания са правени върху </span><b>домати</b><span style="font-weight: 400;">, които са много богати на антиоксидант, наречен</span><b> ликопен</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Яденето на 40 грама доматено пюре на ден намалява зачервяването, подуването и болката след слънчево излагане.Проучванията показват, че ликопенът се усвоява много по-лесно чрез доматено пюре, отколкото чрез суровите домати.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друг добър източник е </span><b>шоколадът</b><span style="font-weight: 400;">. Научен експеримент в Германия показва, че пиенето на какао с висока концентрация на </span><b>флавоноиди</b><span style="font-weight: 400;"> &ndash; антиоксидантите, намиращи се в какаовите зърна, предпазва кожата от слънчево изгаряне.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Шоколадът, който би могъл да ни предпази трябва да съдържа поне 70 процента какао &ndash; колкото по-тъмно, толкова по-добре.&nbsp;</span></p> <p><b>Омега-3</b><span style="font-weight: 400;"> в рибите също увеличава естествения SPF.</span></p> <h4><span style="font-weight: 400;">Ами ако пътувате много през лятото и се нуждаете от бърз източник на SPF?&nbsp;</span></h4> <p><b>Червените боровинки и орехите</b><span style="font-weight: 400;"> са богат източник на елагова киселина, друг антиоксидант, за който е доказано, че се бори с уврежданията от слънцето и преждевременното стареене. Те блокират образуването на ензими, които разграждат колагена и еластина в тъканите.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако прекарвате повече време навън през лятото,може би ще ви е трудно да консумирате доматено пюре, така че червените боровинки са чудесна закуска, както и орехите.</span></p> <h3>Разгледай подходящи слънцезащитни продукти</h3> <div class="woocommerce columns-3"> <ul class="products columns-3"> <li class="product type-product post-79077 status-publish first instock product_cat-wooden-spoon product_cat-wooden-spoon-cosmetics product_cat-bio-kozmetika product_cat-sluncezashtita product_tag-dni-na-sluncezashtita product_tag-392 product_tag-sun-wooden-spoon product_tag-slancezashtita-wooden-spoon-2021 has-post-thumbnail shipping-taxable purchasable product-type-simple"><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-50-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><span class="gtm4wp_productdata" style="display: none; visibility: hidden;" data-gtm4wp_product_id="79077" data-gtm4wp_product_name="Био Слънцезащитен Лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF50, 150ml, Wooden Spoon" data-gtm4wp_product_price="39.95" data-gtm4wp_product_cat="Слънцезащита" data-gtm4wp_product_url="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-50-invisible-zinc-150-ml/" data-gtm4wp_product_listposition="1" data-gtm4wp_productlist_name="General Product List" data-gtm4wp_product_stocklevel="416" data-gtm4wp_product_brand="Wooden Spoon"></span><span class="et_shop_image"><img width="400" height="400" src="https://cdncloudcart.com/25215/files/image/sugarcane-tube-6-400x400__4f0d3b5b87f6d4ef02c6ecc661c9d80f__.jpeg?1630528317" class="attachment-woocommerce_thumbnail size-woocommerce_thumbnail" alt="" loading="lazy" /><span class="et_overlay"></span></span></a> <h2 class="woocommerce-loop-product__title">Био Слънцезащитен Лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF50, 150ml, Wooden Spoon</h2> <a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-50-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><span class="price"><span class="woocommerce-Price-amount amount"><bdi>39.95&nbsp;<span class="woocommerce-Price-currencySymbol">лв.</span></bdi></span></span></a> <style><!-- .sa_wc_buy_now_button_container_loop, .related.products .sa_wc_buy_now_button_container.sa_wc_buy_now_button_container_single, .up-sells .sa_wc_buy_now_button_container, .cross-sells .sa_wc_buy_now_button_container { display: block; } --></style> <a href="https://zelen.bg/admin/blog/article/edit/?add-to-cart=79077" data-quantity="1" class="button product_type_simple add_to_cart_button ajax_add_to_cart" data-product_id="79077" data-product_sku="4996" aria-label="Добавете &ldquo;Био Слънцезащитен Лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF50, 150ml, Wooden Spoon&rdquo; в количката си" rel="nofollow">Купи</a><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-50-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><input type="hidden" value="79077" class="product_id" /> <input type="hidden" value="1" class="product_quantity" /></a> <style><!-- .sa_wc_buy_now_button_container_loop, .related.products .sa_wc_buy_now_button_container.sa_wc_buy_now_button_container_single, .up-sells .sa_wc_buy_now_button_container, .cross-sells .sa_wc_buy_now_button_container { display: block; } --></style> <a href="https://zelen.bg/admin/blog/article/edit/?add-to-cart=79077" data-quantity="1" class="button product_type_simple add_to_cart_button ajax_add_to_cart" data-product_id="79077" data-product_sku="4996" aria-label="Добавете &ldquo;Био Слънцезащитен Лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF50, 150ml, Wooden Spoon&rdquo; в количката си" rel="nofollow">Купи</a><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-50-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><input type="hidden" value="79077" class="product_id" /> <input type="hidden" value="1" class="product_quantity" /> </a></li> <li class="product type-product post-79076 status-publish instock product_cat-wooden-spoon product_cat-wooden-spoon-cosmetics product_cat-bio-kozmetika product_cat-sluncezashtita product_tag-dni-na-sluncezashtita product_tag-392 product_tag-sun-wooden-spoon product_tag-slancezashtita-wooden-spoon-2021 has-post-thumbnail shipping-taxable purchasable product-type-simple"><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-30-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><span class="gtm4wp_productdata" style="display: none; visibility: hidden;" data-gtm4wp_product_id="79076" data-gtm4wp_product_name="Био Слънцезащитен лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF30, 150ml, Wooden Spoon" data-gtm4wp_product_price="34.95" data-gtm4wp_product_cat="Слънцезащита" data-gtm4wp_product_url="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-30-invisible-zinc-150-ml/" data-gtm4wp_product_listposition="2" data-gtm4wp_productlist_name="General Product List" data-gtm4wp_product_stocklevel="615" data-gtm4wp_product_brand="Wooden Spoon"></span><span class="et_shop_image"><img width="400" height="400" src="https://cdncloudcart.com/25215/files/image/sugarcane-tube-3-1-400x400__444b69751b7d1bfc3e68e57d847f1b9f__.jpeg?1630528318" class="attachment-woocommerce_thumbnail size-woocommerce_thumbnail" alt="" loading="lazy" /><span class="et_overlay"></span></span></a> <h2 class="woocommerce-loop-product__title">Био Слънцезащитен лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF30, 150ml, Wooden Spoon</h2> <a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-30-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><span class="price"><span class="woocommerce-Price-amount amount"><bdi>34.95&nbsp;<span class="woocommerce-Price-currencySymbol">лв.</span></bdi></span></span></a> <style><!-- .sa_wc_buy_now_button_container_loop, .related.products .sa_wc_buy_now_button_container.sa_wc_buy_now_button_container_single, .up-sells .sa_wc_buy_now_button_container, .cross-sells .sa_wc_buy_now_button_container { display: block; } --></style> <a href="https://zelen.bg/admin/blog/article/edit/?add-to-cart=79076" data-quantity="1" class="button product_type_simple add_to_cart_button ajax_add_to_cart" data-product_id="79076" data-product_sku="4997" aria-label="Добавете &ldquo;Био Слънцезащитен лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF30, 150ml, Wooden Spoon&rdquo; в количката си" rel="nofollow">Купи</a><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-30-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><input type="hidden" value="79076" class="product_id" /> <input type="hidden" value="1" class="product_quantity" /></a> <style><!-- .sa_wc_buy_now_button_container_loop, .related.products .sa_wc_buy_now_button_container.sa_wc_buy_now_button_container_single, .up-sells .sa_wc_buy_now_button_container, .cross-sells .sa_wc_buy_now_button_container { display: block; } --></style> <a href="https://zelen.bg/admin/blog/article/edit/?add-to-cart=79076" data-quantity="1" class="button product_type_simple add_to_cart_button ajax_add_to_cart" data-product_id="79076" data-product_sku="4997" aria-label="Добавете &ldquo;Био Слънцезащитен лосион Baby&amp;Family Invisible Zinc, SPF30, 150ml, Wooden Spoon&rdquo; в количката си" rel="nofollow">Купи</a><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/sluncezashtita/bio-slancezashtiten-losion-spf-30-invisible-zinc-150-ml/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><input type="hidden" value="79076" class="product_id" /> <input type="hidden" value="1" class="product_quantity" /> </a></li> <li class="product type-product post-78646 status-publish last instock product_cat-wooden-spoon product_cat-wooden-spoon-cosmetics product_cat-bio-kozmetika product_cat-1729 product_cat-bebe-dete product_cat-lice product_cat-maje product_cat-sluncezashtita product_tag-uv product_tag-uv- product_tag-uva-uvb- product_tag-3602 product_tag-1314 product_tag-68 product_tag-dni-na-sluncezashtita product_tag-3598 product_tag-392 product_tag-sun-wooden-spoon product_tag-slancezashtita-wooden-spoon-2021 has-post-thumbnail shipping-taxable purchasable product-type-simple"><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/lice/balsam-ustni-uv-slancezashtita-wooden-spoon/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><span class="gtm4wp_productdata" style="display: none; visibility: hidden;" data-gtm4wp_product_id="78646" data-gtm4wp_product_name="Био Балсам за Устни Sun Kiss (UV защита), 4,3ml, Wooden Spoon" data-gtm4wp_product_price="6.95" data-gtm4wp_product_cat="Слънцезащита" data-gtm4wp_product_url="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/lice/balsam-ustni-uv-slancezashtita-wooden-spoon/" data-gtm4wp_product_listposition="3" data-gtm4wp_productlist_name="General Product List" data-gtm4wp_product_stocklevel="312" data-gtm4wp_product_brand="Wooden Spoon"></span><span class="et_shop_image"><img width="400" height="400" src="https://cdncloudcart.com/25215/files/image/sun-kiss_600x600-400x400__64167e956566b7a3c066f7f915a6eff1__.jpeg?1630528318" class="attachment-woocommerce_thumbnail size-woocommerce_thumbnail" alt="" loading="lazy" /><span class="et_overlay"></span></span></a> <h2 class="woocommerce-loop-product__title">Био Балсам за Устни Sun Kiss (UV защита), 4,3ml, Wooden Spoon</h2> <a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/lice/balsam-ustni-uv-slancezashtita-wooden-spoon/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><span class="price"><span class="woocommerce-Price-amount amount"><bdi>6.95&nbsp;<span class="woocommerce-Price-currencySymbol">лв.</span></bdi></span></span></a> <style><!-- .sa_wc_buy_now_button_container_loop, .related.products .sa_wc_buy_now_button_container.sa_wc_buy_now_button_container_single, .up-sells .sa_wc_buy_now_button_container, .cross-sells .sa_wc_buy_now_button_container { display: block; } --></style> <a href="https://zelen.bg/admin/blog/article/edit/?add-to-cart=78646" data-quantity="1" class="button product_type_simple add_to_cart_button ajax_add_to_cart" data-product_id="78646" data-product_sku="13536" aria-label="Добавете &ldquo;Био Балсам за Устни Sun Kiss (UV защита), 4,3ml, Wooden Spoon&rdquo; в количката си" rel="nofollow">Купи</a><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/lice/balsam-ustni-uv-slancezashtita-wooden-spoon/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><input type="hidden" value="78646" class="product_id" /> <input type="hidden" value="1" class="product_quantity" /></a> <style><!-- .sa_wc_buy_now_button_container_loop, .related.products .sa_wc_buy_now_button_container.sa_wc_buy_now_button_container_single, .up-sells .sa_wc_buy_now_button_container, .cross-sells .sa_wc_buy_now_button_container { display: block; } --></style> <a href="https://zelen.bg/admin/blog/article/edit/?add-to-cart=78646" data-quantity="1" class="button product_type_simple add_to_cart_button ajax_add_to_cart" data-product_id="78646" data-product_sku="13536" aria-label="Добавете &ldquo;Био Балсам за Устни Sun Kiss (UV защита), 4,3ml, Wooden Spoon&rdquo; в количката си" rel="nofollow">Купи</a><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/lice/balsam-ustni-uv-slancezashtita-wooden-spoon/" class="woocommerce-LoopProduct-link woocommerce-loop-product__link"><input type="hidden" value="78646" class="product_id" /> <input type="hidden" value="1" class="product_quantity" /> </a></li> </ul> </div> <!-- .entry-content --> <p></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки