За суперхраните
Спирулина е една от най-често споменаваните суперхрани. Този термин се отнася до храни, стимулиращи функциите на организма. Те намаляват риска от заболявания, подобряват физическото и емоционално здраве и др. Имат много високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други хранителни вещества.
Спирулина като част от тези чудодейни храни
Една от най-споменаваните суперхрани е спирулина. Това са водорасли със синьо-зелен цвят, които са изключително богати на белтъчини, антиоксиданти и витамини. Съставът на минерали също е много богат – желязо, магнезий, калий, калций са само част от тях.
За хората, избрали да се хранят без животински продукти спирулина е от най-познатите източници на протеин. Именно белтъчините са основните активни компоненти в спирулина, като те определят нейните антиоксидантни свойства и способността да въздейства върху липидния и въглехидратния метаболизъм. Спирулината съдържа 12 пъти повече протеини от говеждото месо. Тя е най-добрият източник на гама-линоленова киселина (GLA), “добра” мазнина, необходима за човешкия мозък и правилното функциониране на сърцето, както и други системи на тялото.
Добавете я в ежедневното меню
Една доза спирулина осигурява на тялото огромно количество витамини и минерали, които човек би могъл да си набави от консумацията на няколко порции плодове и зеленчуци. Спирулина може да се използва както в кулинарията, така и за разкрасителни и подмладяващи процедури в домашни условия.
Днес тези богати на хранителни вещества водорасли, носещи името Спирулина, се използват по целия свят, за да подпомогнат лечението на болести и сериозно се обсъждат като устойчив източник на храна с потенциал да ограничат световния глад. За разлика от повечето растения, които трябва да се отглежда и подхранват, те са способни да оцеляват сами на екстремни температурни вариации.
Ползите от спирулина са многобройни
• Укрепва имунната система поради високото съдържание на витамин C
• Подобрява метаболизма и чревната флора
• Редуцира мазнините в черния дроб
• Подпомага сърдечното здраве
• Регулира кръвното налягане
• Увеличава физическата издръжливост
• Има противовъзпалителен ефект
Къде можем да добавим спирулина в ежедневното си меню?
• в смути
• в десерти и закуски
• в омлети, леки ястия без месо и палачинки
• в хумус или пюре
• в паста
• в дресинг за салати
• в пролетната си супа
• в сладолед
• в крекери и барове
Нестандартни рецепти със спирулина
Зелено смути
Нужни продукти:
– Кокосова вода
– Шепа спанак
– ¼ краставица
– 1 средно киви
– Щипка джинджифил на прах
– Сок от 1 лимон
– 1 ч.л. спирулина на прах
– ½ авокадо
– ½ банан
Блендирайте и изпийте с удоволствие.
Веган вкусен сладолед
Нужни продукти:
– Банан
– Кокосово милки
– 1 ч.л. спирулина на прах
– Шепа какаови зърна
– 1 с.л. сироп от агаве
Начин на приготвяне:
Блендирайте замразения банан, кокосовото мляко, спирулината и сиропа от агаве до хомогенна смес. Поръсете с настъргани какаови зърна и гарнирайте с любими плодове при сервиране.
Ароматно зелено песто
Нужни продукти:
– 1 купичка измити листа от босилек
– 50г филирани бадеми
– 3 белени скилидки чесън
– 50г тофу/крема сирене
– Зехтин
– Сол
– 1 ч.л. спирулина на прах
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в блендер и миксирайте до груба смес.
Тази статия все още няма коментари