СУПЕР-СЕМЕНЦА ЗА СУПЕР ЗАКУСКА

Не ти ли се иска да започваш деня с вкусна и питателна закуска? Омръзва ли ти понякога от традиционните мюсли, филийка или плод? А имаш ли други идеи за лесно приготвяне? Ние в ЗЕЛЕН знаем кои са тайните бързи съставки в здравословната диета на всеки с натоварено ежедневие!

 
СУПЕРХРАНИ?

Знаем, че суперхраните носят повече ползи за здравето от обикновените такива поради високото си съдържание на определи хранителни вещества – витамини, минерали, мастни киселини, протеини и други. Иначе казано, суперхраните дори в малки количества са добро решение за задоволяване на ежедневните потребности на организма.
Чудна основа за една лека и хранителна закуска – звучи перфектно за старт на деня, нали?

Днес се фокусираме върху 2 суперхрани, които лесно можеш да намериш в био магазините
и още по-лесно да интегрираш в менюто си. 🙂


КОНОПЕНО СЕМЕ
Пълноценен протеин, желязо, магнезий и комплекс от омега-3,6 и 9 мастни киселини – конопените семена съдържат в себе си всичко това и имат изключително нежен и ненатрапчив вкус. А знаеш ли кое е най-хубавото? Нямат нужда от допълнителна обработка и можеш с едно поръсване да обогатиш всяка храна! Опитай ги в мюслита, супи, салати, сосове, пастети и десерти.


Идея за закуска? Зелено смути с 4 съставки – 1 замразен банан, 2 шепи ананас на парченца, 3 шепи спанак и 3 с.л. конопено семе. Разбъркай всичко в блендер, като добавиш вода за по-лесно смилане. Разбира се, винаги можеш да замениш плодовете с тези, които ти предпочиташ.





ЧИА
Богат източник на Омега-3, белтъчини, влакнини, антиоксиданти и минерали, чиа семената ефективно зареждат тялото с енергия. Те са предпочитана съставка в менюто на спортистите, тъй като спомагат за поддържане на физическите тонус и издържливост. Свойството им да се желират в течности е причината тези семена да действат успокояващо на стомаха и да подпомагат нормалните перисталтични функции.

Идея за закуска? Именно желираният ефект е този, който прави чиата подходяща добавка към растителни млека, смутита или кисело мляко – лесно ги превръща в нежни, гъсти и хранителни кремчета. На теб оставяме да избереш дали да добавиш подсладител, плодове или ядки.

Разковничето за бърза закуска сутрин е да си я подготвиш от вечерта! Предлагаме ти следната изпитана рецепта в 2 стъпки:


1.В чаена чаша с кисело, ядково или растително мляко разбъркай 2-3 с.л. чиа семена и остави сместа в хладилник за през нощта. Ако предпочиташ кремчето да е сладко, добави и подсладител по желание – мед, захар, сироп от агаве, кленов сироп, кокосов нектар или друго.

2.На сутринта остава само да си хапнеш готовия крем. Ние обичаме да го поръсваме с лъжица конепени семена, черен сусам или ядки и обилно количество пресни сезонни плодове на парченца. А ти как го предпочиташ?

Други РЕЦЕПТИ ЗА ЗАКУСКА