Веган Козунак с Лимонови корички

Великден е празникът, който свързваме с едни от най-вкусните тестени изделия – козунаците.

Този веган козунак е абсолютно невероятен и все така мек дори на следващия ден.

Продукти за Веган Козунак с Лимонови корички:
За маята:
 
  • 1 чаша топло соево мляко (250 мл.)
  • 1 с.л. захар (20 гр.)
  • 2 бр. активна суха мая (14 гр.)
  • 3 с.л. бяло брашно (45 гр.)

    За тестото:
     
  • 1/2 чаша соево мляко (125 мл.)
  • 2/3 чаша захар (165 гр.)
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1/3 чаша кокосово масло без мирис (70 гр.)
  • 3 1/2 чаши + 1/2 чаша бяло брашно (520 + 80гр)
  • 1/4 чаша олио (50 мл.)

    За плънката:

  • Кора от 2-3 лимона

    За златна коричка:

  • 3 с.л. соево мляко
  • 1 с.л. кленов сироп
 
primer

Метод на приготвяне на Веган Козунак с Лимонови корички:
Стъпка 1: В голяма купа смесете една чаша топло соево мляко с 1 супена лъжица захар, 3 супени лъжици брашно и добавете сухата мая, разбъркайте. Оставете за 10 минути.

Стъпка 2: В малка тенджера поставете половин чаша соево мляко със захарта на среден огън и бъркайте докато не се разтвори захарта изцяло. Оставете да изстине напълно.

Стъпка 3: Към сместа с маята добавете нарязано на парченца кокосово масло и добавете изстиналата смес от соево мляко и захар. Започнете да добавяте пресято предварително брашно постепенно, разбърквайки постоянно с дървена шпатула. След като добавите 3 чаши и половина от брашното започваме месенето.

Стъпка 4: Върху набрашнен плот преместете тестото и постоянно месейки с ръце и разтягайки тестото постепенно добавете останалата половин чаша брашно. Месенето ще отнеме около 10 минути на този етап. Тестото трябва да бъде еластично и да не лепне.

Стъпка 5: Подгответе нужното количество олио. Важното при добавянето на олио е да бъде постепенно. Взимаме тестото и го разтягаме с ръце в елипса на плота. Поставяме около 1 ч.л. олио в средата и придърпваме краищата към средата, затваряйки олиото в плик, започваме активно месене докато олиото не се вкара в тестото изцяло и то не започне леко да полепва. Повторете процедурата докато не свърши олиото. (този процес отнема около 25-30 минути.) Добавете лимонови корички и отново добре омесете тестото.

Стъпка 6: Поставете готовото тесто в съд и го покрийте с кухненска кърпа или го увийте с фолио. Оставете на топло да втаса между 2-3 часа.

Стъпка 7: Разделете тестото на две части.

Стъпка 8: Разделяме половината от тестото на три части и всяка една от тях разтягаме на дълги въжета.Сплетете плитка, поставяте във форма за хляб, покрийте с кухненска кърпа и оставете за 1 час на топло да втаса.

Стъпка 9: Загрейте фурната до 175C. (355F)

Стъпка 10: Смесете 3 с.л. соево мляко с 1 с.л. кленов сироп и намажете с четка втасалите козунаци. Поръсете с кокосова захар.

Стъпка 11: Печете за около 40 минути. *ако отгоре започне да потъмнява, покрийте с алуминиево фолио.

Рецептата за Веган Козунак с Лимонови корички направи за нас Любов Павлова.

Любов е веган фууд блогър от BohemianVeg. Тя споделя рецепти изцяло на растителна основа, като обича да експериминтира с най-различни продукти и техники, опитвайки се да пресъздава дори и най-традиционни ястия от международните кухни.

Други ВЕГАН РЕЦЕПТИ

Веган Меденки

Класика за сезона във веган вариант! Днес ти представяме бърза и лесна за приготвяне рецепта за вкус...