За киселите… и другите хора

КИСЕЛИННОСТ И АЛКАЛНОСТ
Ние като човешки същества сме химия и от нивото и съотношението на отделните елементи в организма ни зависи всичко – от това как се чувстваме и изглеждаме, до това как се справя тялото ни с физически и психологически предизвикателства, до здравето ни в дългосрочен план.

Всички ние сме основно вода. А водната среда може да има киселинни или алкални свойства, които се измерват в скалата на рH (potential hydrogen, или потенциален водород) – т.е. съотношението между позитивно заредените йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Ако скалата на това съотношение е от 1.0 до 6.9, средата е киселинна, ако отчита 7.0 – е неутрална, а от 7.1 до 14 е алкална. Защо това е важно? Защото нивата на pH се отразяват на организма и често са индикатор за здраве или заболяване. А храната, с която зареждаме тялото си, оказва пряко влияние върху това. Менюто ни твърде често включва предимно храни с висока киселинност – рафинирана захар, зърнени храни, брашно, месо, млечни продукти, кафе, алкохол. Смята се, че правилното съотношение трябва да е 70:30 в полза на алкалните храни – това са повечето плодове и зеленчуци, някои ядки, както и неутралните мазнини (студено пресовани от авокадо, коноп, зехтин).

ЗАЩО ТОВА Е ВАЖНО?
Защото прекалено ниското рН води до свръхпроизводство на киселини в стомаха, което може да е една от причините за появата на повечето съвременни болести като диабет, наднормено тегло, гастрит, язва, депресии и т.н. А плодовете и зеленчуците в сурово състояние са продукти с основна реакция и високо съдържание на силно реактивни вещества, които се свързват със стомашната киселина, неутрализират се и се изхвърлят от организма. Ако дисбалансът не се регулира, организмът се справя със ситуацията, като заема минерали (като калций и магнезий) от костите и различни органи – запас, който с времето намалява и създалият се дефицит може сериозно да влоши здравето.

КАК МОЖЕ ДА ПОДОБРИМ ПОЛОЖЕНИЕТО?
Отдавна ни е ясно – бързите храни, захарта, бялото брашно, газираните напитки трябва да са най-много изключение в менюто ни. Залагаме на истинска, чиста храна – и колкото се може повече от нея в суров вид. Важно е и да обърнем внимание и на водата, която приемаме. Трябва да пием достатъчно количество и в правилния момент – преди да ожаднеем, а не след това, защото появи ли се жажда, значи организмът вече е дехидратиран. Предпочитаме я от естествен източник – планински извор, например, за да сме сигурни, че не е преседяла месеци в пластмасово шише. Имаме късмета да сме в страна с такова богатство на извори, било то минерални или не, а и една разходка винаги е за предпочитане. Освен че е чиста и без допълнителна доза хлор и флуор (но с минерали, като калций и магнезий, от контакта си със скали и камъни), смята се, че изворната планинска вода пази в най-голяма степен енергията, с която е заредена – и която предава на нас. В случай, че не успяваме да стигнем до извора, можем да изберем натурална изворна вода в бутилка, като винаги обръщаме внимание дали идва от сигурен източник.

За да повишим алкалното действие на водата, можем да добавим лимон (лимонът, въпреки че има кисел вкус, е с алкални свойства) нарязан на кубчета (не изстискан) и да оставим да престои една нощ на стайна температура. Ако искаме да минерализираме допълнително водата, която пием, може да добавим и хималайска сол. Друг лесен и естествен начин е като се добави сок от червена боровинка, който е добър растителен източник на особено важните за метаболизма Omega-3 мастни киселини, “чистач” на лошия холестерол и с богато съдържание на витамин С. Вариант е и да изберем уред – активатор за вода, който чрез електролиза “активира” водата, като я пречиства и й придава съвършено нови свойства. След реакцията получаваме два вида вода – алкална и киселинна. Алкалната е много мека и с тонизиращи и стимулиращи свойства. Смята се, че тя ускорява биологичните процеси в организма, подобрява усвояването на храната и обмяната на веществата, подобрява апетита и придава енергия и бодрост. Киселинната вода е безцветна течност с кисел вкус, и се използва успешно като бактерицидно и дезинфектиращо средство. Приемана вътрешно тя влияе добре на високото кръвно налягане, нервите и безсънието, а външно се използва да почистване и дезинфекциране на рани, плодове и зеленчуци, съдове.

При всички положения помним, че хидратацията е най-важна за правилното функциониране и здравословно състояние на организма. Не забравяйте за водата, само защото е лято и студената бира изглежда по-примамлима и създава изкуствено впечатление за утоляване на жаждата. В крайна сметка, алкохолът е сред основните фактори за дехидратирането на организма и винаги трябва да имаме предвид едно просто, но важно правило – за всяко едно малко пием една голяма чаша вода, която да спомогне да се регулира ниското pH на алкохола и евентуалните му негативни последици.

Най-лесният начин да разберете дали сте от киселите или другите хора е да си направите тест на слюнката с pH лентички.

Ако не искате да бъдете от „киселите“ хора, посетете верига Био магазини ЗЕЛЕН, където ще ви помогнем да изберете най-доброто за вас и начина ви на живот. Ще ни намерите в София на ул. Лавеле 20, ул. Г.С. Раковски 140, бул. Янко Сакъзов 24, ул. Кишинев 17 и Сердика Център на бул. Ситняково 48 и Варна на ул. Двадесет и седми юли 68!

Други ПОЛЕЗНО