Виж менюто

Био Елда, Био Класа, 500 g

2.85 лв.

Описание

      Елда (Fagopyrum) е род покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Елдата е една от екологично чистите храни, поради причината, че нейното отглеждане и култивиране не изисква употребата на различни химически препарати за борба с неприятели по растенията. 

     Елдата е известна със своята широка употреба както в сладки, така и в солени кулинарни шедьоври. От нея може да се приготви каша, включително да бъде част от детско или дори  бебешко меню. Елдата успешно гарнира ястия с месо, зеленчуци, риба и различни видове супи. Като част от сладкарската кулинария, тя успешно бива комбинирана с плодове в различни дизайнерски експерименти и творения. Приготвено брашно от този растителен вид би могло да бъде е основна съставка при приготвянето на палачинки и други сладки изкушения, включително и да послужи като сгъстител за ястия. 

        Според някои източници елда се е култивирала още отпреди 6000г. в Югоизточна Азия, като се смята, че се разпространява в Русия след 7-8 век, а в Европа – през 15-18 век. В различните държави елда има различни наименования. В Индия, например е позната под името „черен ориз“, в Гърция и Италия я наричат „турско зърно“, във Франция, Испания и Португалия – „сарацинско“ или „арабско зърно“ и т.н.

 

Храниителна стойност за 100g
Енергийна стойност (kJ/kcal)1646/389
Мазнини (g)2-5
– от които наситени мастни киселини (g)0-1,5
Въглехидрати (g)63,5-80
– от които захари (g)0
Белтъци (g)10,6-15,8
Влакнини (g)8-12
Сол (g)0

 

Произход: Китай

Допълнителна информация

Тегло0.5 kg
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Количката е празна