Виж менюто

Зеленчукови емпанади

2.99 лв.5.99 лв.

3.99 лв.
Още4.29 лв.

Изчерпан

5.99 лв.

Налично

3.99 лв.
2.99 лв.
4.99 лв.
Код: RP008 Категория:

Описание

Нещо малко по-нетрадиционно ни предлага Ивелина от блога Йоле Алтернатив – вкусни тестени джобчета, пълни с ориз и зеленчуци или иначе казано Зеленчукови емпанади. Ние ги изробвахме и са чудесни, така че поръчвай необходимите съставки и запрятай ръкави!

Необходими продукти:

за тестото:

2 1/2 ч.ч. брашно грахам или друго пълнозърнесто
1/2 ч.л. сол
една ч.л. чубрица
3 с.л. олио
1/2 ч.ч. хладка вода (при нужда може и още малко)

за плънката:

1 ч.ч. ориз
две тиквички
един морков
1 ч.л куркума
1/2 ч.л. къри
1 ч.л. чубрица
сол на вкус

Приготвяне:

Сложи оризчето да се свари с 3 ч.ч. вода, а през това време приготви тестото. Смеси в купичка брашното, солта и чубрицата. Направи кладенче и изсипи в него водата и олиото. Омеси меко към твърдо тесто. Ако ти се стори сухо добави още водичка. Оформи на топче, покрий с кърпа и остави на страна да си почине 10 минутки.

Важно е да оставим тестото да си почине, защото така се отпуска, става по-еластично и работата с него по-лесна.
Докато чакаш нарежи тиквичките на кубчета и настържи морковите. Загрей тиган и сипи подправките в него, за да отпуснат аромата и силата си. Прибави тиквичките и морковите и задуши за десетина минути до омекване. През това време оризът трябва да се е сварил. Изцеди го добре и смеси със зеленчуците.

Остави настрана и се заеми с тестото, като е време да включиш фурната да загрява на 180°.
Приготви си точилка и брашно. Сплескай топката тесто и разрежи на 8 триъгълника. От всеки триъгълник оформи топче и разточи тънко, но не прекалено тънко.
Разрежи кръгът на две. Намокри крайчето, където разряза и прегъни, така че да се оформи триъгълник. Притисни хубаво. След това хвящаш така полученото джобче и го пълниш с плънката. Средно се събира по лъжица и половина в едно джобче. Затваряш крайчето и редиш в тавичка. Емпанадите са готови за печене!

Метни ги във фурната за около 20 минутки и готово. По оригинални рецепти те се пържат в много мазнина, но печени са божествени. Сервираме със салата или си ги хапваме така.

За още такива лесни постни рецепти последвай Ивелина в социалните мрежи и нейния блог! 🙂

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Зеленчукови емпанади“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Количката е празна