Виж менюто

Зеленчуков пай с елда и хрупкави бисквити с веган сирене

2.85 лв.8.79 лв.

Прекрасната Йоана от YouTube канала Кулинарно – в кухнята с Йоана ни сподели рецепта за приготвяне на елда. Както самата тя казва, елдата е често пренебрегван продукт, а всъщност е подходяща за най-различни кулинарни вълшебства. Представяме ти едно от тях:

2.85 лв.
3.79 лв.
8.79 лв.
4.49 лв.
7.39 лв.
Категория:

Описание

Прекрасната Йоана от YouTube канала Кулинарно – в кухнята с Йоана ни сподели рецепта за приготвяне на елда. Както самата тя казва, елдата е често пренебрегван продукт, а всъщност е подходяща за най-различни кулинарни вълшебства. Представяме ти едно от тях:

Необходими продукти за 6 порции

За елдата със зеленчуци:

  • 2 сл слънчогледово олио
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 200 г елда, измита и отцедена
  • 50 г доматено пюре
  • 1 буркан (450 г) консервиран грах с моркови, отцедени
  • ½ буркан (200 г) консервиран зелен фасул, отцеден
  • 2 сл нарязан пресен магданоз
  • 2 сл нарязан пресен копър
  • сол и прясно смлян черен пипер

За бисквитите с веган сирене:

  • 350 г пшенично брашно тип 550
  • 1 опаковка (17 г) бакпулвер 
  • ¼ чл сол
  • 1 чл сушен босилек
  • 1 сл слънчогледово олио
  • 200 г гръцки бял блок
  • 60-80 мл студена вода


Приготвяне на елдата със зеленчуци

  1. В широк тиган подходящ и за фурна се нагрява олиото на умерен към силен котлон. Добавя се лукът и се разбърква 4-5 минути. Добавя се чесънът и се разбърква около минута докато отдели аромата си. Изсипва се елдата и се разбърква около минута.
  2. Доматеното пюре се разтваря в 600 мл топла вода и се добавя към елдата. Посоляват се със сол и черен пипер. 
  3. Когато сместа заври котлонът се намалява до умерен към слаб и тиганът се похлупва с капак. Елдата се готви около 20 минути или докато се свари. Ако е необходимо се добавя още малко вода.
  4. Когато елдата е готова към нея се добавят зеленчуците и зелените подправки. Разбъркват се хубаво и тиганът се отстранява от котлона. 


Приготвяне на бисквитите с веган сирене

  1. В купа се смесват брашното, бакпулверът, солта и сушеният босилек. Добавя се олиото и сместа се разрохква с пръсти. 
  2. Добавя се натрошеният гръцки блок и се претрива с пръсти в брашнената смес докато стане на трохи. 
  3. По малко се добавя студената вода и сместа продължава да се разрохква с пръсти докато се събере на тесто. Тестото не се меси, а трябва да стои грубо за по-хрупкави бисквити.
  4. Тестото се разточва върху леко набрашнен плот на дебелина 2 см. Изрязват се бисквити. Изрезките се събират една върху друга без да се месят и наново се разточват и изрязват.


Аранжиране и печене на пая

  1. Фурната се нагрява на 220°C с горен и долен реотан или 200°C с вентилатор. 
  2. Изрязаните бисквити се подреждат върху елдата със зеленчуци в тигана. Поливат се с малко слънчогледово олио.
  3. Тиганът се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Паят се пече около 20 минути или докато бисквитите станат готови и придобият златист цвят.

Паят се сервира топъл или със стайна температура със зелени салати. 

Знаем, че ти потекоха лигите, така че побързай да си заявиш продуктите за рецептата от нашия сайт.
И не забравяй да последваш Йоана за още невероятни рецепти в нейния блог, канал и социални мрежи! 🙂

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Зеленчуков пай с елда и хрупкави бисквити с веган сирене“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Количката е празна