Виж менюто

Киноа с гъби шийтаке

3.49 лв.12.99 лв.

Опцииот 4.49 лв.
12.99 лв.
3.49 лв.
Код: RP015 Категория: Етикети: , ,

Описание

Вдъхновяващата Албена, фитнес инструктор и кулинарен виртуоз, приготви за нас неповторима киноа с шийтаке. Предаваме ти рецептата за нея, заедно с препоръки и допълнителна информация за съставките от Албена. 🙂

Киноа с гъби шийтаке

Четох за някои дебати дали киноа е семе или зърно. Какъвто и да е верният отговор, така или иначе е повече от добра алтернатива на белите рафинирани продукти. Киноа е с високо съдържание на витамини и хранителни вещества, съдържа всички незаменими аминокиселини. Богата е на антиоксиданти и фибри и въпреки въглехидратното си съдържание има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за диабетици и за хора, целящи намаляване на теглото си.

Трябва ли да изплакнете киноата?

Мненията са противоречиви, някои хора директно я готвят, но е възможно да остане един леко горчив привкус от вещество, което е прахообразното покритие на киноа наречено сапонин. Ето защо по-добрият вариант е да я изплакнете в цедка, поставена под течаща студена вода за 1-2 минути, след което да я готвите.

СЪСТАВКИ:

2 с.л. пречистено масло ГХИЙ Био Класа *

60 гр киноа Био Класа

200 гр гъби шийтаке*

4 скилидки чесън

200 гр домашен зеленчуков бульон*

100 мл бяло сухо вино

пресен магданоз за поръсване

сол и черен пипер на вкус

1 с.л. натурален соев сос *

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в дълбока тенджера и добавете нарязаните на ленти гъби, от които сте отстранили пънчетата. Гответе на ниска температура с често бъркане за около 10 минути. Добавете чесъна, виното, бульона, соевия сос, киноата и солта. Засилете котлона докато кипне, намалете го и оставете да къкри oколо 20 минути. Свалете от котлона, поръсете с черния пипер и маданоза и консумирайте топла!

Бележки:

*В повечето мои рецепти не използвам мазнина за готвене. Но в случай като този, в който продукт трябва да мине предварителна топлинна обработка, търся здравословен вариант. ГХИЙ е най-доброто масло за готвене, тъй като не се уврежда при готвене на температура под 250‘С. Освен това мазнините му са полезни и помагат при режими за отслабване. Разбира се ако не сте на строга диета, в която да се налага изчисление на всеки грам и калория!

*Ползвайте домашно приготвен зеленчуков бульон, тъй като в кубчетата често има съдържание на мононатриев глутамат.

*Четете съдържанието на соевия сос, който ползвате, уверете се, че няма изкуствени овкусители.

*Гъби шийтаке придават богат вкус и аромат, наречен умами на всяко ястие. Но това не е умами вкусът, постигнат по изкуствен начин от МНГ (мононатриев глутамат), а естествен вкус, прилежащ на доматите, аншоата и други натурални храни. Ето защо може да готвите шийтаке освен с киноа, с просо, ориз, зеленчуци, месо и каквото ви хрумне!

Благодарим на Албена за рецептата, а теб подканваме да я последваш в Instagram, където ще получиш полезни съвети за хранене и тренировки!

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Киноа с гъби шийтаке“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Количката е празна