Виж менюто

Традиционен печен боб

3.99 лв.9.49 лв.

6.49 лв.
Още3.99 лв.

Изчерпан

Още6.99 лв.

Изчерпан

5.99 лв.

Налично

Още9.49 лв.

Изчерпан

Код: RP020 Категория: Етикети: , ,

Описание

Сготви си ароматен и засищащ традиционен български печен боб! Рецептата ни предостави милата Бени от кулинарният блог В кухнята с Бени. 🙂

Продукти:

500 гр. зрял боб
1 голяма глава лук /нарязана на дребно/
1 голям морков /нарязан на малки кубчета/
1 голяма суха червена чушка /може и прясна/
1 с.л. доматено пюре /пълна/
1 ч.л. сух джоджен
2 с.л. брашно /с връх/
½ връзка свеж джоджен
½ връзка магданоз
½ ч.л. захар
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
олио

Начин на приготвяне:

Бобът, измий добре и сложи в дълбока тенджера. Добави вода, която да го покрива поне четири пръста и така остави за през нощта. Това помага за по-бързото сваряване, но ако не разполагаш с цяла нощ, веднага можеш да започнеш с готвенето.
На сутринта изхвърли водата, налей нова, която леко да го покрива и сложи боба да заври. Щом това се случи, изхвърли тази вода, налей нова, която щом заври, също изхвърли. На третия път налей повече вода, добави ½ ч.л. захар и вари боба на ниска степен на котлона до пълно омекване. Към края добави сол.

В тиган загрей 4-5 с.л. олио и задуши лука, моркова и ситно нарязаните дръжки на магданоза, като леко ги посоли. Когато омекнат, добави доматеното пюре и сухия джоджен. Разбъркай и след по-малко от минута прибави брашното. Разбъркай до получаването на много гъста каша и започни да наливаш с черпак от течността от варенето на боба. Налей 5-6 пъти или до получаване на рядка смес. Боба отцеди, като запазиш 1 ч.ч. от течността му. Сложи го в тава с размер около 32х25см и отгоре изсипи сместа от тигана. Разбъркай, за да се разпредели добре. С малко от отделената течност „изплакни“ тигана и сложи при ястието. Добави по-голямата част от ситно нарязаните листа джоджен и магданоз, накъсаната на парченца суха чушка и леко разбъркай. Сложи боба да се пече в загрята на 190 градуса фурна. Печи до апетитен загар и видима готовност.
Сервирай печения боб, поръсен с останалия джоджен и магданоз.

*Ако вместо суха използваш прясна чушка, задуши я заедно със зеленчуците.*

Благодарим на Бени за рецептата, а за още подобни предложения, можеш да я последваш в нейните социални мрежи! 🙂

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Традиционен печен боб“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× Био Инстантно кафе, 1,8g, Cafe Plus
1

x

0.24 лв.
Междинна сума : 0.24 лв.

Виж количката Завърши поръчка