Виж менюто

Веган бургери от боб адзуки с домашни хлебчета от спелта и кълнове от броколи

3.49 лв.9.49 лв.

8.19 лв.
5.19 лв.
Още6.99 лв.

Изчерпан

Опцииот 7.59 лв. от 5.89 лв.
Още7.89 лв.

Изчерпан

Още9.49 лв.

Изчерпан

5.59 лв.
3.49 лв.

Описание

Опитвал ли си веган бургери? С тази рецепта Светлана от блога Кулинарни фантазии те предизвиква да си ги приготвиш у дома. Ние вече ги опитахме и са голяма вкусотия!

Необходими продукти:

за 8 хлебчета:

15 г мая от кубче

250 мл вода

300 г брашно от спелта

200 г бяло пшенично брашно

2 с.л. олио

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

семена за поръсване – нигела, сусам, мак или други

за бургерите – 8 броя:

около 800 г сварен боб адзуки

1 глава лук

1-2 с.л. олио

няколко листенца джоджен

половин връзка магданоз

сол и черен пипер на вкус

4 с.л. кокосово масло без аромат за пържене

царевично брашно за овалване на бургерите преди пържене

за салцата:

1 домат

1 червена чушка

1 малка глава червен лук по желание

2-3 с.л. сварена царевица от консерва

няколко листенца босилек

кълнове от броколи за поднасяне

сол и зехтин на вкус

за карамелизирания лук:

2 големи глави лук

2 с.л. олио или друга мазнина

1 с.л. тъмен балсамов оцет

сол на вкус

 

Първо приготвяме боба. Един пакет е с тегло 500 г. Сваряваме цялото количество, което, обаче, за бургерите е много, затова една част отделяме за друго ястие. Ако, обаче, искаш да приготвиш повече на брой бургери, използвай цялото количество.

Важно е да добавим солта чак накрая, когато бобът е вече омекнал. Сменяме водата по време на готвенето му поне един път. Когато започне да омеква, добавяме половин глава ситно нарязан лук. Може да използваш и други зеленчуци и подправки.

Когато е напълно готов, отцеждаме добре водата и оставяме да изстине.

Намачкваме го с пресата за картофи. Добавяме сол на вкус, черен пипер, ситно нарязан джоджен и магданоз. Разбъркваме добре.

По желание можеш да сложиш едно яйце за спойка.

Сместа е малко по-суха, затова можеш да добавиш малко растителна мазнина, например олио.

От тази смес оформяме 8 големи бургера, които овалваме в малко царевично брашно и запържваме в тиган със загрято кокосово масло. Запържваме от двете страни до златисто.

През това време приготвяме и карамелизирания лук. Нарязваме го на полумесеци и го запържваме на слаба до умерена степен на котлона, докато омекне. Посоляваме го на вкус. Когато започне да променя цвета си, добавяме и оцета. Готвим още няколко минути, докато се изпари киселинността от оцета.

Приготвяме хлебчетата. В машината за хляб поставяме продуктите в следната последователност: разтворената мая във водата, захарта, олиото, брашното и накрая солта. След като тестото е омесено и е втасало, оформяме кръгли хлебчета, поставяме в тава върху хартия за печене и оставяме да втасат повторно. Накрая поръсваме със семена нигела и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути.

Ако нямаш машина за хляб, можеш да замесиш тестото по стандартния начин на ръка, като единствено може да увеличиш маята да бъде половин кубче за тази доза.

За салцата нарязваме доматите, чушката и лука на малки кубчета. Овкусяваме със сол, зехтин, ситно нарязан босилек. Накрая поръсваме с царевица и кълнове.

Сглобяваме бургерите, като слагаме в хлебчето бургер, резен домат, малко лук и кълнове.

Благодарим на Светлана за тези изкушаващи бобени бургери! Разгледай още супер рецепти в нейния блог и социални мрежи! 🙂

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Веган бургери от боб адзуки с домашни хлебчета от спелта и кълнове от броколи“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Количката е празна