Изберете страница

Легендарните френски макарони не са чак толкова трудни за приготвяне, стига да спазвате прецизно рецептата и технологията на приготвяне.

Рецептата, която ви предлагаме е многократно изпробвана и е една от най-успешните за хора, които за първи път приготвят макарони.

Едно от най-важните неща при приготвянето на френски макарони, е подборът на правилните продукти. Те са само четири – белтъци, бадемово брашно, кристална захар и пудра захар, от които главна роля има бадемовото брашно. То трябва да бъде приготвено от смлени бланширани бадеми. Трябва да бъде фино, но не прекалено като пудра. В никакъв случай не трябва да бъде частично или напълно обезмаслено. Пресейте го и отделете по-едрите частици, които може да ползвате за други рецепти с бадемово брашно.

Френски Макарони от chef Катерина Ангелова

За получаване на различни вкусове и естествено оцветяване на френските макарони, може да ползвате следните продукти:

  • Куркума – за жълто
  • Спирулина – за тъмно зелено
  • Матча – за светло зелено
  • Какао
  • Асай Бери – за лилаво

Още идеи за оцветяване:

  • Брашно от лилава царевица за светло лилаво
  • Канела
  • Джинджифил

Френски Макарони от chef Катерина Ангелова

 

Може да оцветите с тях тестото за макарони, или да оставите макароните бели и само да ги поръсите с цветна пудра преди изпичане.

Когато решите да използвате някои от естествените оцветители и овкусители, трябва да замените част от бадемовото брашно в рецептата със същото количество от съответния оцветител. Например заменете 10 г бадемово брашно с 10 г куркума, 10 г спирулина или 10 г какао. Асай бери може да бъде увеличено до 15-20 г за по-тъмен цвят, а брашното от лилава царевица – до 25 г. Канелата, джинджифилът и матчата е добре да бъдат в по-малки количества, поради силния им вкус.

Рецептата е за около 20 бр. слепени макарона.

Необходими продукти за Френски Макарони:

  • 125 г бадемово брашно
  • 125 г пудра захар
  • 125 г фина кристална захар
  • 90 г белтъци

Препоръчително е белтъците, които използвате за френски макарони, да бъдат „състарени“ – т.е. да ги оставите да престоят между 24 ч и 5 денонощия. След като отделите белтъците, покрийте ги със стреч фолио, но не плътно, за да може да се изпарява влагата. Съхранявайте в хладилник, но преди да започнете работа, оставете за няколко часа на стайна температура. Измерете с кухненска везна нужното количество белтъци (90 г) и ги поставете в чиста и суха купа.

Френски Макарони от chef Катерина Ангелова.

Начин на приготвяне на Френски Макарони

Загрейте фурната на 130*С с включени долен и горен реотан, без вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене или със силиконово или тефлоново килимче.

Пресейте бадемовото брашно (заедно с избрания оцветител) и пудрата захар в купа. Разбъркайте добре.

Започнете да разбивате белтъците на средна скорост на миксера докато образуват лека пяна, след което на 2-3 части добавете кристалната захар. Разбивайте до получаване на средни към твърди връхчета.

След като сте разбили белтъците до нужната гъстота, прибавете към тях наведнъж бадемовото брашно с пудрата захар като отново ги пресеете. Вземете силиконова шпатула и започнете да разбърквате. Тази техника се нарича макаронаж. Загребва се от сместа по дъното и стените на купата, обръща се отдолу нагоре и сместа се притиска с шпатулата към стената на купата, за да не остава въздух. Това движение се прави до получаване на еднородна и гладка смес, която е все още гъста, но се стича от шпатулата.

Пригответе пош, снабден с кръгъл накрайник с диаметър на отвора 1 см. и го напълнете със сместа. Шприцовайте кръгчета с диаметър около 3 см. След като запълните тавата, потупайте я силно по дъното с ръка или ударете леко в плота.

Оставете макароните да престоят между 15 и 60 мин., докато на повърхността им се образува лека коричка – при докосване с пръст тестото не лепне (времето за образуване на коричката зависи от влажността на въздуха в стаята).

След като са изсъхнали, макароните са готови за печене. Печете в предварително загрятата на 130*С фурна за около 17 мин. – точното време за печене ще зависи от размера на вашите макарони.

Извадете изпечените макарони от фурната и оставете да се охладят в тавата. Отлепете ги внимателно от хартията за печене и подредете върху решетка до пълното им изстиване.

Френски Макарони от chef Катерина Ангелова

 

Кремът за слепване

Кремът за слепване на макароните е добре да бъде на маслена или шоколадова основа. Нека да не е твърде сладък, за да балансира сладостта на черупките.

Най-лесният и вкусен крем, който може да приготвите е:

  • 100 г меко краве масло
  • 100 г крема сирене
  • 2-3 с.л. плодов конфитюр/мармалад по избор или пудра захар

Просто разбъркайте маслото и крема сиренето до гладък крем. Добавете малко конфитюр и разбъркайте отново.

Френски Макарони от chef Катерина Ангелова

 

Шоколадов крем:

  • 120 г течна сметана
  • 90 г натурален шоколад

Поставете шоколада в купа. Загрейте сметаната до завиране и сипете върху шоколада. Разбъркайте докато шоколадът се стопи и сместа стане гладка и хомогенна. Приберете в хладилник за поне 2 часа. Студена смес разбийте с миксер докато образува меки връхчета и стане удобна за нанасяне между макароните.


Рецептата за Френски Макарони направи за нас chef Катерина Рангелова.

Започнало като хоби и превърнало се в страст, готвенето, и по-специално сладкарството, вече заема голяма част от нейния живот.

 

Продукти използвани в рецептата за Френски Макарони от chef Катерина Рангелова

 

Количката е празна