0 продукта

Изберете страница
“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.“
 
Учителят Петър Дънов
 
Провеждане на житния режим
 
Не остава много време до Големия житен режим през февруари тази година. Стотици последователи на режима започват своята подготовка. Нека разгледаме отблизо философията и идеята на един от най-популярните методи за пречистване на духа и тялото, завещан от Учителя Петър Дънов.
 
История на житния режим
 
Сведенията показват, че режимът е бил завещан на Бялото братство преди 80 години. Автентична статия за провеждането на режима е била публикувана за първи път в брой 1/1995г. на в-к “Братски живот“. През изминалите години често се спекулира по този въпрос, съществуват много трактовки, които с времето се превръщат в разновидности на провеждането му. Публикувани са записки от беседи с готвачката на Учителя сестра Йорданка Жекова, която единствена е била запозната с режима и го е провеждала заедно с Петър Дънов. Години след смъртта му тя споделя подробности.
 
Идея на житния режим
 
През зимата, когато в менюто ни не присъстват достатъчно пресни плодове и зеленчуци, в организма се натрупват утайки, токсини и отрови, от които трябва да се прочистим, за да можем да се възползваме пълноценно от пролетните „възрастващи“ слънчеви енергии.
Големият житен режим започва винаги през м. февруари (никога през друг месец) 1-3 дни след пълнолуние. Тъй като то всяка година се пада на различни дати, началото на режима не е винаги на една и съща дата, а понякога, когато пълнолунието е в края на месеца, режимът може да продължи и през м. март. Като се отчита дневната цикличност през седмицата, най-благоприятно (но не задължително) е режимът да започне в сряда, за да се отпости на десетия ден в петък. Задължително е отпостването да стане все още на разсип на луната, т. е. преди датата на новолунието.
 
Хранене по време на житния режим
 
Според учителя Петър Дънов, с появата на житото, е започнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. За режима се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”.
 
Житният режим продължава 10 дни. За провеждането му, на ден са ни необходими:
– 100 г жито / лимец
– 3 ябълки
– 9 ореха
– Мед
– Лимон
 
100 грама жито се измиват много добре от вечерта, слагат се в добре запазващ топлината термос или керамичен съд. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха.  На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин – един час преди закуска, като се добавя мед и лимон на вкус. Водата не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Тази вода може да се приема като лечебно средство за успокоение на нервната система, в рамките на 40 дни. Житото може и да е леко подварено за една минута. То трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Разделя се на три части, яде се бавно и се дъвче по 99 пъти. На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”.
С меда не бива да прекаляваме – максимум 2-3 лъжици на ден. Това е важно, защото той рязко повишава кръвната захар, след което следва рязък спад. Това води до разтреперване, чувство за силен глад, топли вълни. След което взимаме още лъжици мед и така се получава затворен кръг. Ако това не ви притеснява може да ядете колкото си искате мед по време на режима, все пак той е силно лековита храна.
При някои хора се наблюдава криза към средата на житния режим. Тази криза се изразява в колебания, безсилие, изкушения и ако тогава не се откажете, то след това става по-лесно и приятно. Не е добре да се прави, когато ще извършваме силен физически труд – все пак това е един вид гладуване. Добре е да си почиваме, да прекарваме повече време на слънце и на чист въздух, да не се натоварваме с лоши мисли и проблеми.
На 10-тия ден от режима следва т.нар отпостване / захранване с ангелска супа. Тя се приготвя като във вода се сваряват 1-2 цели картофа и след това се овкуси с черен пипер, магданоз и лимонов сок (солта не е препоръчителна, тъй като след прочистването тялото ще реагира много силно). Към ангелската супа в последствие може да се добавя цял морков или цяла глава лук. Супата се консумира 2 дни, след което постепенно се включват различни пресни плодове и зеленчуци, а след десетина дни да се включат и храни от животински произход. Най-важното правило – не преяждайте!
 
ВАЖНО!
 
Преди да започнем режима е добре да очистим червата си от съдържанието им чрез чай с разхлабващо дейстиве, клизма, английска сол или друг метод. Ако не го направим обикновено се наблюдава разхлабване на втория-третия ден.
Периодът в началото на февруари може да бъде изтощителен за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.
Тъй като пшеницата, която консумираме днес в по-голямата си част е ГМО, препоръчително е използването само на био пшеница  или сортове, които не са подлагани на генна модификация като лимец, спелта и камут .
Режимът не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен).
Водата, която използваме по време за накисване на пшеницата и за пиене е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и нека тя да бъде трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата.
През десетте дни на режима трябва да бъдем много слънчеви и позитивни, да не допускаме лоши мисли да се прокрадват в съзнанието ни. Пречистването на физическо и духовно ниво в началото на годината е един чудесен начин да се настроите на подходяща вълна и да посрещнете годината в отлично благоразположение на духа и тялото.
 
Бъдете здрави!