Запознайте се с РеБургер: Българският традиционен вкус в 100% растителен бургер

Защото умните алтернативи на месото са не само полезни, но и много вкусни
Ето как може да похапвате любимите си изкушения без притеснения:

Кой е най-българският вкус, с който свързвате детството си? Какво ви приготвя баба винаги, когато сте ѝ на гости? Негово величество Кюфтето!

Презокеанските му събратя са леко по-сплескани и носят модерното име Бургер, както в последствие става популярен и сандвичът с него. С времето и обмена на кулинарни култури, бургерът долетя и у нас, и се превърна в любима част от кулинарните изкушения. Носи "ммм" засищащи преживявания, свързани с изконния за българската кухня продукт - месото. И до днес е широко разпространена легендата, че българският мъж не сяда без месо на масата. Доколко обаче това е полезно? Има ли алтернатива? Може ли да хапвате кюфтета или бургери, които хем да са вкусни, хем полезни? Краткият отговор е "Да" и носи името РеБургер.

Що за чудо е РеБургер и какво ще донесе на небцето ви?
Алтернативите на месото са на пазара не от вчера. Тази обаче е плод на дългогодишни усилия за пълна угода на българското небце. Носи същите любими "ммм" вкусове и позволява спокойно да намалите хапването на месо (да, кардиологът вече ви го каза), като запазите всички полезности.

Иновативното предложение е резултат от желанието на екип иноватори да предложи алтернатива на любимите български вкусове на кюфтето и бургера, в продукт, който можете да похапвате всеки ден без угризения.

Тайната на РеБургер е в 100% растителен протеин - вкусна, здравословна и достъпна алтернатива за любителите на традиционния вкус на месото. Той е богат източник на полезности с неутрален вкус, който лесно можете да моделирате с подправки и добавки. Така, както направиха авторите на РеБургер, за да достигнат до любимият български традиционен вкус.

Предлага се в два варианта:
 
  • РеБургер с традиционен български вкус

    Добавените лук и подправки - магданоз, кимион, черен пипер, хималайска сол, слънчогледово олио обещават пир за сетивата. Затваряте очи - и ето я баба до печката, а ароматите, ах, ароматите на вкусни пържени кюфтета няма как да бъдат сбъркани. Ако предпочитате - запечатайте на тиган или пък изпечете във фурната. После - плейтвате, както е модерно да се казва в последните години, с подходяща гарнитура. Бон апетѝ!
     
  • Чист РеБургер

    Създателите на РеБургер ви предлагат своята рецепта за традиционен български вкус, но за да ви оставят поле за кулинарни подвизи, предлагат на пазара и Чист РеБургер. В него добавена е хималайска сол, а подправките избирате вие! Можете да добавите източни аромати като канела или пък да подлютите с алюзия към мексиканската кухня. Решението е ваше. Пригответе на тиган, фурна или скара и добавете в хлебче с добавки по избор за изкусителен сандвич. Полезният бургер е тук! А защо освен вкусен, е и толкова полезен? Тайната е в растителните протеини, които имат същите ползи и незаменими аминокиселини, но на по-ниска цена за здравето.

    Пътят на РеБургер – от една иновативна идея, до нагретия тиган и вкусната вечеря
    Всяка добра идея си има автори. Обикновено, те са тези, които гледат точно в обратната посока на тази на останалите. Погледът им е зареян в бъдещето и търсят решения за конкретни казуси, които биха донесли ползи на големи групи хора. В случая, конкретиката е свързана с осигуряване на полезна алтернатива на любимите кюфте и бургер, които по традиция се правят от червено месо. Как да бъде съхранен вкуса? А полезностите? Може ли месото да бъде извадено от едно уравнение, което по подразбиране включва качествена кайма и уравнението да продължи да има същата стойност? Това са част от въпросите, които екипът си задавал. В търсенето на отговори, се включили различни методи и подходи. Идеите подсказали последните проучвания в областта на диетиката. Според тях, достойна алтернатива на животинките протеини т.е. полезностите на месото, са пълните растителни протеини като граха.

    Ето как част от решението се оказал граховият протеин. И то не традиционния на прах, който се предлага като полезна съставка за смутита, а гранулираният грахов протеин. Какво са гранулираните протеини ли? Ами точно това – протеини на гранули. В САЩ ги наричат TVP, което е съкратено от Textured vegetable protein. Представляват растителни протеини, които са оформени на по-големи парченца, подходящи включително като текстура и консистенция за заместител на каймата и месните късчета. Така, човек може директно да замести месото в различни рецепти - супа топчета, спагети Болонезе, пълнени чушки и каквото още му е на сърце и небце. Ето как консумацията на месо може да бъде заместена изцяло или пък частично, без това да навреди на кулинарните фиести и да налага лишения от любими изкушения. При това, с принос на всички ползи от растителните протеини и минус недостатъците на червеното месо.

    След като имали решение относно най-подходящ главен герой за алтернативата на кюфтето и бургера, дошло време за експерименти. Добавили освен граховия още два растителни протеина, които да допълнят профила полезности – от кафяв ориз и от чия. Сложили хуск, който също има принос за доброто здраве. После, малко слънчогледово олио, кокосово масло без аромат, щипка слънчогледов лецитин, хималайска сол, цвекло на прах за чуден цвят на истинско месо и воала! Магията сработила. Вкусовите рецептори запели одата на радостта. Ето как една идея с български произход, амбиция и енергия, след множество опити за финална рецепта приключила успешно и тепърва ще печели почитатели на кулинарната сцена.

    Родил се РеБургер – бургерът без месо, зареден с чист традиционен български вкус.
 
primer


Тайната на РеБургер – полезните растителни протеини
А всъщност, какво носи месото като полезност? Какво са протеините и защо са нужни? Можем ли да си ги набавим от другаде? Каква е разликата между растителни и животински протеини? Открийте отговорите в следващите редове.

За протеините:
Протеините са сложни молекули с голямо значение за правилната функция на организма. Отговарят за много вътреклетъчни процеси и са необходими за структурата, функцията и регулирането на тъканите и органите. Освен това те:
 
  • увеличават усещането за ситост и така спомагат здравословната загуба на тегло;
  • спомагат превенция на прогресивната загуба на мускулна маса при възрастните хора;
  • свързани са със спортните постижения, като подпомагат възстановяването и укрепването на мускулатурата след тренировка;

    Състоят се от многобройни по-малки единици наречени аминокиселини, свързани във вериги. Всяка включва около 300 аминокиселини, като специфичният им брой и последователност са уникални за всеки протеин. Аминокиселините от своя страна са над 20 различни вида, като тялото не може да ги съхранява. Най-съществени и важни са девет аминокиселини - хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Те са известни като незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе само и трябва да се набавят чрез храната.

    Животински срещу растителни протеини:

    Качеството на протеините се определя от аминокиселинния им профил. Колкото повече незаменими аминокиселини има в един протеин, толкова по-добре. Налични ли са всички девет, наричаме източника пълен. Допреди години се считаше, че животинските протеини имат по-добър профил, докато обичайно при растителните протеини има ниско съдържание на етионин, триптофан, лецин и изолевцин. Научната общност обаче доказва, че това не е точно така и при растенията като граха, налице е пълният комплект основни аминокиселини.

    Защо растителни, а не животински протеини?
     
  • консумацията на големи количества червено и преработено месо, се асоциират с повишен риск от злокачествени заболявания, сърдечни заболявания, диабет и инсулти; не е нужно да се избягват изцяло, но се препоръчва умерена консумация, не всеки ден;
  • Проучванията доказват, че диета, богата на протеини около половината от които се набавят от растителни източници, понижава кръвното налягане, нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания;
  • протеините на животинска основа имат много по-голямо въздействие върху околната среда, в сравнение с растителните източници като грах и леща;
  • хапването на бобови растения, ядки и семена е печалба за вашето здраве и това на планетата;

    Изводът е: тъй като храните съдържат не само протеини, важно е да обърнете внимание какво още приемате с тях. Ето защо здравословното хранене насърчава избора на здравословни протеинови храни.

    Да се спазят препоръките на медиците и да се консумира по-малко червено месо не е толкова трудно. Не е нужно да го извадите изцяло от уравнението - достатъчно е да го замените в някои от храненията с алтернативи като РеБургер, в който основната съставка е гранулиран грахов протеин, допълнен с минимални количества хуск на прах, протеин от ориз и чиа.

    Граховият протеин
    В последните години благодарение на редица авторитетни научни изследвания в областта на храненето, грахът изгря ярко на кулинарната сцена. Богат на всички незаменими аминокиселини, той е истинска звезда, достойна конкуренция на месото, сиренето, яйцата и суроватъчните протеини. От неудобство, което принцесата усетила под цяла купчина матраци, днес той е желан гост и на царската трапеза.

    Граховият протеин се произвежда от жълт грах и:
     
  • за разлика от месото и яйцата не съдържа наситени мазнини, допълнителни калории и холестерол;
  • не натоварва бъбреците;
  • не влияе на хормоналния баланс;
  • не съдържа абсолютно никакви алергени, за разлика от млякото, суроватката и сиренето;
  • лесно смилаем и бързо усвояем от организма;
  • осигурява висококачествени аминокиселини;
  • зарежда с енергия и спомага изграждането и възстановяването на мускулите;
  • може да понижи холестерола и кръвното налягане;
  • регулира апетита като засища;

    Хуск
    Хускът или Psyllium, се произвежда от билката Plantago ovata или индийски бял живовляк. Все по-популярен в световен мащаб, той:
     
  • състои се от фибри и водоразтворими влакна;
  • спомага стомашното здраве и изчистването на токсините;
  • може да понижи нивата на кръвната захар и холестерола;
  • повишава усещането за ситост и така спомага контрола над апетита;
  • има пребиотичен ефект;

    Комбинирани в едно, граховият протеин като основен герой, допълнен с редица полезности като хуска и протеините от кафяв ориз и чиа, после, поръсен с чист български вкус дава един съвършен резултат, плод на дълги усилия и труд.

    РеБургер за рестарт на българския вкус в нов вариант
    РеБургер не само дава възможност да се насладите на любимите си бургер и кюфтета или пък да създадете по свой вкус кулинарно изкушение на основата им, което да овкусите с любимите си подправки. РеБургер е традиция, облечена в добавена полезност. Той е идеалната опция да се наслаждавате на любимите си изкушения без угризения. Да извадите нетолкова добрите черти на червеното месо от уравнението. Да получите чиста полезност и вкус, създадени с мисъл за здраве и гастрономическа наслада в обща симфония.

    Дайте шанс на кулинарното си любопитство! Опитайте едни от най-традиционните за България ястия в нов прочит. Не изтиквайте кюфтето и бургера в периферията на менюто си. Изберете ги съзнателно под форма, която ще достави полезности и вкус, възможности и експлозия от аромати. Колкото и парадоксално да звучи, добрите идеи обръщат клишетата. И понякога, здравето идва в тарелка. Ще я познаете по надписа – РеБургер.

Други ПОЛЕЗНО