Веган безглутеново брауни

Браунито е популярен северноамерикански шоколадов десерт, който неотдавна пристига в кухните и сърцата ни с гръм и трясък. Макар и вкусна обаче, оригиналната рецепта е нездравословна, тежка и много, много калорична.

Ако и ти като нас търсиш по-здравословна, но едновременно също толкова вкусна алтернатива на този десерт, значи си попаднал на правилното място.

В този блог пост ще откриеш как можеш да си приготвяш веган безглутеново брауни сам у дома, и то с висококачествени, био продукти. Рецептата е на кулинарния блогър Илона Здравкова, като заедно с нея ти гарантираме, че що се отнася до вкус, нейната интерпретация изобщо не отстъпва на традиционното брауни.

Струва ти се невъзможно? Нека го приготвим заедно, за да те убедим. Запретвай ръкави, защото времето за приготвяне на една тава (приблизително 8 парчета) е около 30 минути.


Необходими продукти:
  • 30 гр. био кокосово масло Dragon Superfoods
  • 70 гр. черен шоколад
  • 30 гр. био чиа семена Dragon Superfoods
  • 100 гр. кафява захар
  • 20 гр. био лешников тахан Bett’r
  • 1 ч.л. какао на прах Dragon Superfoods
  • 20 гр. био брашно от рожков Dragon Superfoods
  • 50 гр. био брашно от бадеми Dragon Superfood

По желание можеш да замениш черния шоколад с млечен. Ако търсиш идеи за по-висококачествен продукт, ти предлагаме да опиташ капките млечен шоколад на Dragon Superfoods, които са без съдържание на животински продукти и изкуствени подсладители.

Вместо с прясно мляко, те са направени с фин кокосов крем, който чудесно балансира интензивния вкус на висококачественото перуанско какао. Подсладени са с кокосова захар, която придава допълнителен аромат и превръща шоко капките в перфектния завършек към всеки десерт.

Говорейки за десерти, време е да пристъпим към приготвянето на нашето веган безглутеново брауни.

Начин на приготвяне:
Накисваме чиа семената Dragon Superfoods в 50 мл. вода и оставяме да набъбнат. През това време смесваме кокосовото масло Dragon Superfoods, предварително разтопения черен шоколад и захарта в голяма купа и разбъркваме. Добавяме вече набъбналите чиа семена, след което и останалите съставки, и разбъркваме до получаването на гъста хомогенна смес.


Сместа изсипваме в покрита с хартия за печене малка тавичка (например 15х20см.) и печем в предварително загрята на 200°C фурна в продължение на 23-25 минути. Тъй като браунито е веган, на този етап ще изглежда малко по-меко, но трябва да имаш предвид, че след като изстине, то ще стегне.

След като е изстинало и стегнало, нарязваме браунито на парчета. По желание може да добавим и топка био сладолед отгоре, след което да сервираме.



Хареса ли ти тази рецепта? Тогава със сигурност ще харесаш и тази за Замразени веган ягодови блокчета в блога ни. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!



Ето как кулинарния блогър представя себе си:
Здравейте! Казвам се Илона, на 19 години съм и обожавам фъстъчено масло! През 2021 година стартирах свой кулинарен Instagram акаунт, в който споделям със своите последователи лесни и здравословни рецепти, които измислям сама, а тайната съставка е именно щипка любов.

Винаги съм искала да създам своя книга, защото кулинарството е най-голямата ми страст. Реших да събера любимите си рецепти на едно място и се надявам да ви вдъхновя и покажа, че здравословното хранене не е трудно и може да бъде адски вкусно и разнообразно.

Ако искаш да закупиш новата книга с рецепти на Илона Здравкова “С щипка любов“, можеш да се свържеш с нея в Instagram.

Други РЕЦЕПТИ ЗА ДЕСЕРТИ