Кълновете са жива и пълноценна храна, и едно от най-могъщите средства за изцеляване. Кълновете съдържат голямо количество желязо, което участва в образуването на хемоглобина, а чрез него се пренася кислорода. Снабдяват ни с богато количество жизнена енергия и хранителни вещества. Те са нискокалорична храна, която се смила лесно и.ускорява обмяната на веществата. Също така спомагат за изхвърляне на токсините и свободните радикали от организма. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Добре действат и на тези, които имат проблеми с храносмилането – кълновете облекчават натоварването върху храносмилателната система почти с 90 процента.
Начин на приготвяне:
Можете да приготвите кълнове у дома по разнообразни методи. Един от най-лесните методи е като използвате обикновена плоска чиния. Покрийте я с марля или друг абсорбиращ вода материал. Поръсете един слой семена върху марлята и я напоете с преварена и охладена вода. Добавя се вода, така че марлята да се държи мокра през цялото време. Поставете семената на топло и тъмно място. Растенията започват да покълват в рамките на 2-4 дни, в зависимост от вида на семената. Разсад от големи семена, като например: грах, соя, нахут и т.н. или семена с люспи, като например: тиква, слънчоглед се нарязват преди консумация. Малките семена могат да се консумират цели.
Друг от методите е да използвате буркан с марля. Марлята се поставя на гърлото на буркана и се прихваща с ластик. По този начин промиването и отцеждането на водата става много лесно. Ако семената са по-ситни, марлята трябва да се постави на няколко пласта. При едри зърна, като тези на нахута и соята, марлята не е необходима, тъй като можем при отцеждането да закрием гърлото на буркана с ръка. Този метод на покълване е подходящ за почти всички семена, които не са слузообразуващи.