8 съвета за бърз ДЕТОКС

Имаш ли вече на ум някой прeчистващ тялото режим? Нашият зелен отбор е винаги загрижен за фигурата си, а детокс темата е особено актуална и за нас предвид наближаващия летен сезон. За да се подготвим добре за цялостна детоксикация, се погрижихме да съберем информация от научни статии, майки и добре подготвени приятелки и имаме две страхотни новини за теб!

Сега е точният момент
Прекрасна пролет! Това е преходен сезон, както за заобикалящата ни среда, така и за нашия организъм. През зимата тялото ни се е нуждае от повече енергия и по-калорична храна, като натрупва предимно мазнини – леки и високоенергийни. С пролетното слънце, обаче, поведението на организма ни се променя. Тялото става предразположено да се „оттърве“ с лекота от натрупаните „запаси”, защото вече няма нужда от тях. Затова и пролетта е най-подходящия сезон за ДЕТОКС!

Хубавото е, че този процес комбинира освобождаване от натрупани мазнини с пречистване от токсини и отпадни продукти, които се складират именно в мастната тъкан.

Знаеш ли, че според древната индийска традицонна медицина и наука за живота – Аюрведа, пролетта е сезонът на естествено завишена кафа в тялото. Кафа е една от трите доши, а доша означава тип конституция, с доминираща енергия в тялото – вода, вятър, огън. След зимния период на натрупване на мазнини през пролетта кафа доша започва да се “топи” и преобладава при всички. Това ни прави уморени, тежки и мудни. За да се преодолее този дисбаланс и да се освободим по-лесно от натрупани токсини и задържани течностти в тялото, се препоръчва по-лека храна, затоплящи сухи билки и интензивен спорт. Резултатът: възвръщайки баланса на енергиите в организма, много бързо ще усетим благоприятен ефект на физическо, психическо и емоционално ниво. Направихме списък със съвети за бърз ДЕТОКС

1. Наистина сега е моментът!
Не изпускай пролетта, защото естествената настройка на тялото ти ще улесни неколкократно процеса на пречистване, а като резултат ще се радваш на прекрасното време в добро настроение, лекота и жизненост. А и ще избегнеш така неприятната пролетна умора.

2. Зелено и пак зелено
За да се погрижиш за тялото си, ще е нужно да консумираш повече от сезонните зеленчуци и плодове. Може би се чудиш какво да предпочетеш? Ние те съветваме да хапваш тези, които са ти вкусни. А колко богат избор имаш само! Спанак, лапад, зелена салата, левурда, пресен лук, пресен чесън, краставици, рукола, коприва, ягоди, малини, къпини и пролетни ябълки.

3. Природни помощници
Като заговорихме за зелени полезни храни няма как да не споменем и водораслите спирулина и хлорела, както и ечемичните и пшеничните стръкове. Те са едни от най-ефективните добавки, които ще забързат детоксикацията, благодарение на съдържащия се в тях хлорофил. Той регенерира телата ни на молекулярно и клетъчно ниво и участва в процесите за обновяване на кръвта и извеждане на тежки метали от тялото. Достатъчно е да си избереш някое от посочените “зелени” храни и да приемаш по супена лъжица на ден.

4. Използвай точните подправки
Задължително включи в ежедневното си меню куркума, джинджифил, кориандър, артишок и рукола. Те ще съдействат за активната работа на “пречиствателната станция” на тялото – черния дроб, като най-подходящ за тази цел е именно артишокът. А едно много леснодостъпно и също толкова полезно съкровище е слънчевото глухарче!

5. Алкализирай се!
Важно е да приемаш алкализиращи храни, защото точно те подпомагат процеса на изхвърляне на токсини от тялото. Кои са алкализиращите храни? Лимони, всички зеленолистни, кокос, елда, броколи, карфиол и като цяло повечето зеленчуци и плодове, но е нужно да са чисти, без пестициди и непретърпяли външна обработка.

6. Правилните течности за освобождаване от течности
Време е да се оттървем от излишъка на течности в тялото, но това няма да стане без да приемаме правилните такива. Предпочитай вода, но не студена! Пий билкови чайчета, като най-подходящи са тези от мащерка, джинджифил с лимон, куркума, глухарче. Зеленият чай ще ти подейства освен детоксикиращо и ободряващо. Пресни сокове от плодове и особено зелените смутита са перфектен избор за бърза сутрешна и следобедна закуска. Можем да успокоим и всички любители на кафето – ако си сред тях, не е нужно да се лишаваш от него, но е важно да знаеш, че заради кофеина ще трябва да увеличиш допълнително приема на вода.

7. Движение!
Започни с най-прости неща като ходене пеша. Освен че е супер приятно в това хубаво време, то е и едно от най-щадящите и полезни движения след плуването. Също така ходенето оказва благоприятен ефект върху храносмилателната и лимфната система. Последната играе важна роля в пречистването на организма ни, а активирането на лимфата става именно посредством задвижването на мускулите. Накратко казано – колкото повече се движиш, толкова по-лесно ще се детоксикираш.

8. Радвай се на слънцето
Бъди навън колкото е възможно по-често, за да се зареждаш с енергия под слънчевите лъчи, за които тялото ти е зажадняло след студения сезон. Заеми се отново с любимото си хоби и ако имаш възможност го практикувай сред природата! Опитай нещата, които ти изглеждат приложими в твоето ежедневие и се наслаждавай на пролетта. А ние бързо си забъркваме по едно голямо зелено смути с пшенични стръкове и излизаме в парка! Ще се радваме да ни споделиш твоите трикове и съвети за детоксикация, за да си допълним списъка. 🙂

Други ПОЛЕЗНО