Меню
Меню
Басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос

12.11.2021 10:36:25

Басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос

Време е да помислим за вкусни и питателни постни рецепти. Тази година сме се постарали да ви предоставим няколко интересни, различни и лесни за приготвяне рецепти на растителна основа. Надяваме се все повече хора да превърнат готвенето по време на Постите в приятно изживяване.

В днешната статия сме приготвили нещо различно, което сме сигурни, че ще впечатли не само с визията си, но и с невероятни си вкус. Нека заедно да видим как се приготвя басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос. 

Необходими продукти за стека:

1 малка глава карфиол

3 с.л. зехтин/олио 

1 ч.л. пушен или обикновен червен пипер 

1/2 ч.л. био куркума 

2 ч.л. къри 

1/4 ч.л. черен пипер 

1/2 ч.л. сол 

Необходими продукти за ориза:

1 ч.ч. био бял басмати ориз 

2 ч.ч. вода

1 малка глава лук

1 малък морков

1 с.л. зехтин/олио

сол и пипер на вкус

Необходими продукти за тиквения сос:

1/2 ч.ч. сварена тиква

1 с.л. хранителна мая 

1/2 ч.ч. био сурово кашу 

1/4 ч.ч. вода

сока на 1/2 лимон

сол на вкус

За гарниране: био черен сусам и едамаме по желание.


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и постелете тавичка с хартия за печене.

Почистете и измийте карфиола, нарежете го на “стекчета” с дебелина около 1.5-2см. и ги подредете внимателно в тавичката. 

В малка купичка смесете зехтина, червения пипер, куркумата, кърито, черния пипер и солта. 

С получената смес намажете добре карфиола, покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете за 20 минути. 

През това време пригответе ориза: в малък съд задушете до златист загар нарязания на тънки полумесеци лук в 1 с.л. зехтин. Нарежете или настържете моркова на малки жулиени и прибавете към лука. Щом зеленчуците се задушат, измийте и добавете ориза, залейте го с 2 ч.ч. вода, покрийте съда с капак и оставете да къкри за около 10 минути.

След 20 минути извадете карфиола от фурната, свалете алуминиевото фолио и печете за още 15 минути. 

На финала пригответе соса като пасирате или блендирате всички съставки до гладка консистенция.

Сервирайте в купата една средно голяма купчинка пухкав ориз, поръсете с черен сусам. Ароматните стекове карфиол полейте с тиквения сос и суровите зърна едамаме.


*Рецептата за Басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос за нас направи Таня Гарджева, известна в социалните мрежи като tanyagardzheva. 

Надяваме се, че сме Ви били полезни с нашата рецепта. Тази година сме приготвили още много Коледни постни рецепти, които да направят постите едно приятно изживяване. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Веган рецепти

Веган рецепти

Басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос

Басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос

Календарната година е към своя край и е време да помислим за вкусни и питателни постни рецепти. Тази година сме се постарали да ви предоставим няколко инте Календарната година е към своя край и е време да помислим за вкусни и питателни постни рецепти. Тази година сме се постарали да ви предоставим няколко инте 2022-03-10T17:43:50+02:00 Басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос

<p><span style="font-weight: 400;">Време е да помислим за вкусни и питателни постни рецепти. Тази година сме се постарали да ви предоставим няколко интересни, различни и лесни за приготвяне рецепти на растителна основа. Надяваме се все </span><b>повече хора да превърнат готвенето по време на Постите&nbsp;</b><a href="https://campaigns.zelen.bg/koledni-posti-2021"><b></b></a><b>в приятно изживяване.</b></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">В днешната статия сме приготвили нещо различно, което сме сигурни, че ще впечатли не само с визията си, но и с невероятни си вкус. Нека заедно да видим как се приготвя басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос.&nbsp;</span></p> <p></p> <p><span style="color: #666699;"><b>Необходими продукти за стека:</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1 малка глава карфиол</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">3 с.л. зехтин/</span><a href="https://zelen.bg/product/bio-olio-slanchogledovo-green-ndash-bio-tropic-750-ml?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">олио</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1 ч.л. пушен или обикновен </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-cherven-piper-sladak-bio-klasa-50-g?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">червен пипер</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1/2 ч.л. </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-kurkuma-na-prah-150g-dragon-superfoods?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">био куркума</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">2 ч.л. </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-kari-bio-klasa-50-g?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">къри</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1/4 ч.л. </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-cheren-piper-mlyan-bio-klasa-50-g?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">черен пипер</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1/2 ч.л.</span><a href="https://zelen.bg/product/himalayska-sol-fina-100g-gurme-klasa?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;"> сол</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p></p> <p><span style="color: #666699;"><b>Необходими продукти за ориза:</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1 ч.ч. био </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-oriz-byal-basmati-bio-klasa-500-g"><span style="font-weight: 400;">бял басмати ориз</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">2 ч.ч. вода</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1 малка глава лук</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1 малък морков</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1 с.л. зехтин/олио</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">сол и пипер на вкус</span></p> <p></p> <p><span style="color: #666699;"><b>Необходими продукти за тиквения сос:</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1/2 ч.ч. сварена тиква</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1 с.л. </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-maya-hranitelna-neaktivna-dragon-superfoods-100-g?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">хранителна мая</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1/2 ч.ч. </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-kashu-bio-klasa-200-g?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">био сурово кашу</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1/4 ч.ч. вода</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">сока на 1/2 лимон</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">сол на вкус</span></p> <p></p> <p><span style="color: #666699;"><b>За гарниране</b></span><span style="font-weight: 400;">: </span><a href="https://zelen.bg/product/bio-susam-cheren-bio-klasa-200-g?utm_source=site_search"><span style="font-weight: 400;">био черен сусам</span></a><span style="font-weight: 400;"> и едамаме по желание.</span></p> <p><br /><span style="color: #666699;"><b>Начин на приготвяне:</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>Загрейте фурната на 180 градуса</strong> и постелете тавичка с хартия за печене. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>Почистете и измийте карфиола</strong>, нарежете го на &ldquo;стекчета&rdquo; с дебелина около 1.5-2см. и ги подредете внимателно в тавичката.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>В малка купичка смесете зехтина</strong>, червения пипер, куркумата, кърито, черния пипер и солта.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>С получената смес намажете добре карфиола,</strong> покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете за 20 минути.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>През това време пригответе ориза:</strong> в малък съд задушете до златист загар нарязания на тънки полумесеци лук в 1 с.л. зехтин. Нарежете или настържете моркова на малки жулиени и прибавете към лука.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Щом зеленчуците се задушат, измийте и добавете ориза, залейте го с 2 ч.ч. вода, покрийте съда с капак и оставете да къкри за около 10 минути. </span></p> <p><strong>След 20 минути извадете карфиола от фурната, свалете алуминиевото фолио и печете за още 15 минути.&nbsp;</strong></p> <p><span style="font-weight: 400;">На финала пригответе соса като пасирате или блендирате всички съставки до гладка консистенция. </span></p> <p class="text-alignleft"><strong><span style="color: #666699;">Сервирайте в купата една средно голяма купчинка пухкав ориз, поръсете с черен сусам. Ароматните стекове карфиол полейте с тиквения сос и суровите зърна едамаме.</span></strong></p> <hr /> <p class="text-alignleft"><em><span style="font-weight: 400;">*Рецептата за <b>Басмати ориз със стек от карфиол и тиквен сос</b>&nbsp;за нас направи <strong>Таня Гарджева</strong>, известна в социалните мрежи като <strong>tanyagardzheva.</strong>&nbsp;</span></em></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">Надяваме се, че сме Ви били полезни с нашата рецепта. Тази година сме приготвили още много </span><a href="https://zelen.bg/blog/category/koledni-posti"><span style="font-weight: 400;">Коледни постни рецепти</span></a><span style="font-weight: 400;">,</span><span style="font-weight: 400;"> които да направят постите едно приятно изживяване.&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки