Кокосово масло и приложенията му в козметиката

Кокосовото масло е един от най-любимите ни продукти в Био магазин ЗЕЛЕН. Отборът на ЗЕЛЕН реши да се допита до феновете ни във facebook, за какво най-често използват кокосовото масло. Кокосовото масло е подходящо както за кулинария, така и за козметични цели. Оказва се, че кокосовото масло все повече и повече се използва като козметично средство. Суровото кокосово масло напълно замества всички козметични продукти: от крем за ръце, лосион за тяло, маска за лице до дегримьор и околоочен контур.

Какво представлява кокосово масло и как се получава?

Кокосовото масло се получава от вътрешната месеста част на кокосовия орех, която се нарича копра. Процесът на получаваме на масло включва настъргване и изсушаване на кокосовото месо, внимателното му пресоване при ниска температура и филтрация. Полученият продукт е висококачествено, нерафинирано, неизбелвано кокосово масло, което е запазило всичките си полезни качества.

За да бъдем сигурни в качеството на кокосовото масло, трябва да избираме био, студенопресовано и сурово кокосово масло. Ако кокосовото масло е рафинирано и обработено с химикали, то вече губи ценните си емулгатори, витамини и ензими. Кокосовото масло е мощен антиоксидант и имуностимулатор, намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести и възпалителни процеси.


Употреба на кокосово масло

Кокосовото масло може да се използва както за кулинария, така и за козметика. При ниски температури, то има кремообразна, дори твърда текстура, а при високи градуси се топи и консистенцията му наподобява козметично олио за тяло. Веднъж разтопено кокосовото масло отново може да се втвърди, както и обратното. Суровото кокосово масло има силен аромат на кокос. Често се използва за приготвянето на сурови и термичнообработени десерти.

Оказва се, че кокосовото масло се използва все повече и повече за козметични цели, тъй като ефектът му върху кожата и косата е невероятен. Ето и синтезираните резултати, които нашите фенове споделиха относно кокосвото масло и негомото приложение:


  • Кокосовото масло е чудесно за употреба вместо крем за околоочен контур. Намажи зоната около очите с кокосово масло, тъй като то има силно хидратиращо действие, успокоява кожата и съдейства за намаляване на фините линии и бръчици.
  • Кокосовото масло може да си използва като крем за лице. Текстурата му е приятна за нанасяне и не оставя досадни мазни следи. Попива бързо и задържа влагата в кожата, като я оставя хидратирана и мека за дълго време.
  • Оказва се, че кокосовото олио може напълно да измести лосиона за тяло. То действа като ефективен овлажнител за всички типове кожа, като в същото време не омазнява и попива бързо.
  • Кокосовото масло хидратира кожата в дълбочина и стимулира производството на колаген, т.е. кожата става по-еластична. Затова и кокосовото масло е подходящо за употреба, както в борбата със стриите, така и по време на бременност.
  • Епилирането изсушава кожата и я прави чувствителна и раздразнена, кокосовото масло се отразява благотворно на кожата и в тази ситуация.Освен че, има лек слънцезащитен фактор (около 5SPF), кокосовото масло е много подходящо и за нанасяне след слънце, тъй като има дълбоко овлажняващо действие. Ето и рецепта да слънцезащитен лосион, който всеки сам може да си направи в домашни условия: 
  • 100 мл. кокосово масло – сурово и студенопресовано – има лек слънцезащитен фактор, придава невероятен аромат и разтапяща се консистенция на слънце
    30 гр. какаово масло – ускорява придобиването на шоколадов загар.
    20 мл. сусамово олио – за защита на кожата от свободните радикали, има благотворен ефект върху кожата и естествен слъцезащитен фактор.
    Необходимо ви е бурканче с вместимост 150 мл. Тъй като ароматът е странен, може да се добави етерично масло от лавандула. 
  • Кокосовото масло, комбинирано с няколко капки етерично масло от лавандула е ефективен репелент срещу комари и други насекоми.
  • Кокосовото масло е подходящо и за маска на косата. Смесвате 2-4 с. л. кокосово масло (в зависимост от дължината на косата) с 4 капки етерично масло от бергамот. Разстилате маслото по цялата дължина на косата и стойте с него около 20-30 минути. За максимален ефект може да спите с маската цяла нощ и да измиете сутринта. Достатъчно е само да увиете косата си с кърпа. За да измиете по-лесно косата си от маската, добавете към шампоана 1 ч. л. сода. След това изплакнете с вода, смесена с ябълков оцет в съотношение 3:1. Маската с кокосово масло прави косата мека и ароматна. Може да нанесете кокосово масло в краищата и да стоите около два часа с него. След това изплакнете обилно с вода. Тази маска е подходяща за суха коса със сухи, накъсващи се крайчета. Кокосовото масло има изглаждащ ефект върху косата и прави разресването лесно и приятно. Също така след нанасяне на кокосово масло косата е кашмирено мека.
  • С кокосово масло може да си направим и лесен скраб за тяло. Рецептите са две: кокосово масло и хималайска сол или кокосово масло, кафява захар, канела и кафе.
  • Кокосово масло, намазано върху зъбите и венците, убива микробите в устата и нормализира pH на устната кухина.

Изброихме много неща, за които кокосовото масло може се използва и има добър ефект. На практика, почти никаква козметика не ни е необходима, един буркан сурово, био и студенопресовано кокосово масло е достатъчно, за да може кожата ни да бъде здрава, защитена от атмосферните влияния и красива. Кокосовото масло може да се използва за толкова разнообразни козметични продукти, че дори буди съмнение в много клиенти, затова и повечето първо купуват малка разфасовка кокосово масло, за да го изпробват.

Оказва се, че кокосовото масло наистина действа и доказателство за това са клиентите ни, които споделиха своя опит. Ако вие използвате кокосово масло и имате тайна рецепта и искате да я споделите с другите или просто искате да дадете мнение за този продукт, винаги може да коментирате статията или да се свържете с нас във facebook.

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА