Повишаване на имунитета - същност, съвети, специфични продукти и рецепти

Човешката имунна система представлява комплекс от сложни биохимични и физични процеси, които не са постоянни величини. Те се променят в хода на възрастта и са пряко свързани със степента на досег до заболявания и разнообразни микроорганизми от заобикалящата среда. Зависят също от качеството и начина ни на живот. Имунитетът представлява устойчивост на човешкото тяло към патогенните фактори от външната среда и е изражение на приспособителните способности на организма. Целта на имунитета е съхраняване на целостта на организма при достъпа му до заболявания и инфекции, както и при промените на живата и неживата природ.  

 

Как се променя човешкият имунитет

Имунитетът променя своето изражение в зависимост от начина, по който му влияем – чрез допълнителни хранителни добавки, здравословен начин на живот или специална хранителна диета, както и при досег с конкретни заболявания. Във втория случай се наблюдава така нареченият активен имунитет, който се получава в следствие на преболедуване на дадена болест. Тялото произвежда антитела срещу патогените на заболяването. Те се превръщат в негова защитна реакция при последващ вторичен досег със същите заболявания. Подобен и е измененият имунитет след ваксинация. Това отново е активен имунитет срещу дадено заболяване, но той е от изкуствен тип, защото антителата в тялото са създадени по изкуствен път. Подсилването на имунитета с нашите собствени усилия и действия не дава антитела срещу определени болести. Подсилването на имунитета всъщност подобрява свойствата на имунната система да отговори адекватно със защитни реакции при среща със заболяване или неблагоприятен фактор от външната среда. Подсиленият имунитет не е гаранция срещу разболяване, но значително увеличава свойствата на тялото само да се пребори срещу такова. С напредване на възрастта човешкият организъм се е срещал с все повече болести, към които изгражда имунитет. Имунитетът на възрастните разполага с много повече „запаметени“ във времето правилни реакции срещу негативните влияния на живата и неживата природа.

 

Имунитетът при децата

Родителите на малки деца ще потвърдят, че детският имунитет в ранна възраст е много по-податлив на влияния от околната среда, респективно на чести заболявания. Това се дължи на факта, че в имунната система на децата все още не са изградени достатъчно защитни реакции срещу болести и патогенни фактори просто защото те тепърва ще се срещат с тях. При всяко следващо разболяване обаче децата създават допълнителен активен имунитет, а организмът запаметява система от реакции, които да приложи при бъдеща опасност или риск от разболяване. Смята се, че в периода между раждането и навършването на 5-годишна възраст имунната система е в така наречения обучителен период. Имунитетът тогава все още се развива. Ето защо почти при всяка среща с различни бактерии, вируси и алергени детският организъм натрупва нови защитни реакции, които ще „използва“ през целия си живот занапред. Съществува всеобща заблуда, че на детския имунитет не трябва да се влияе, а да се остави той да се развие по естествен път, той да се срещне с всички възможни болести, докато придобие достатъчно способности за защита. Старата практика да се водят здрави деца при пациенти с шарка, за да преминат и те заболяването на възможно по-ранна възраст, е добър пример за това, което говорим. Но истината е, че макар да не можем да ограничим децата от това да се разболяват и така да се усъвършенства в защитните си реакции, ние можем да го подсилим, за да може всяка среща с патогенни фактори да преминава по-леко. Особено важно за детския имунитет са на пръв поглед обикновени, но изключително важни неща като прекарване на повече време на чист въздух, ограничаване на заседяването за сметка на активни дейности и занимания, както и на стреса и адекватното посрещане на емоционалните промени и фактори в детското ежедневие и разбира се, правилното хранене. Под правилно хранене за добър имунитет при децата разбираме здравословна, разнообразна храна, която да включва вещества с подсилващо действие върху имунната система.

 

Храни за повишаване на имунната система

Науката и медицинската практика разполагат със значително обширен списък с храни, които са се доказали като естествени имуностимулатори. Те разполагат със специфичен комплекс от полезни и регулиращи имунитета хранителни вещества в определено количество. На практика обаче част от хранителните продукти с доказали се свойства за добър имунитет съдържат незначително количество имуностимулиращи вещества. За да повлияем чрез тях ефикасно върху имунитета си е необходима да се консумира такъв голям обем от дадения тип, който практически не може да се изяде на дневна база. Ето защо съвременните производители на супер храни и диетични продукти предлагат на пазара миксове от храни, които разполагат с необходимото за деня количество от имуностимулатори. Така например, в Био Функционален Immunity Mix са включени супер храни с доказали се бързо действащи имуностимулиращи свойства: баобаб, шипка, ашваганда, ацерола и чили. Разбира се, съществуват множество храни с подсилващо имунитета действие.

Чесън

Неговите антибактериални, антивирусни и противогъбични агенти са достатъчно силни, за да подсилят имунитета, поради което от години наред той се слави като естествен имуностимулатор в сезона гриповете и настинките. Чесънът обаче разполага и с антиоксиданти, които допълнително прочистват тялото и клетките, подпомагайки им да работят правилно дори при разболяване и отслабване на имунитета. Специфичната лютива подправка се възприема и като „натурален антибиотик“, който може да повлияе за по-бързото преборване на организма при среща с патогенни фактори. Био сок от чесън на Schoenenberger може да се приема както като профилактично средство при епидемия от грип, така и за по-лесно справяне на организма с вече попадналата в него инфекция или зараза.

Джинджифил

Тази подправка със силен аромат и специфичен вкус разполага с мощни противовъзпалителни свойства. През годините джинджифилът се е доказал като един от най-силните имуностимулатори,чиито корени се препоръчват както за профилактика, така и за активно подпомагане на лечения и сериозни заболявания. Растението е силно ценено за подсилване на имунитета и след тежко боледуване, в това число и след употреба на силни лекарства и тежки медицински процедури като лъчетерапия, а и при отслабен организъм. Антиоксидантите в Био Джинджифил на Прах, Dragon Superfoods подобряват имунната реакция при риск от артрит, невродегенеративни състояния, интоксикация и вирусни патогени.

Бъз

Сокът от бъз и хранителни добавки с екстракт от бъз са изключително популярни имуностимулатори, особено при децата. Това се дължи на великолепните антивирусни и противовъзпалителни свойства на растението. Био Сироп от Бъз за Разреждане се препоръчва при настинки, в случай на грип, за профилактика на вирусни заболявания, както и при тежки бактериални инфекции.

Гъби

Малцина са хората, които са наясно с уникалните имуностимулиращи свойства на гъбите. Обикновено ги възприемаме по-скоро като храна, с която да поглезим стомасите и да подобрим крайната си рецепта. Учените обаче са установили, че в гъбите има налични селен, рибофлавин и ниацин, които на свой ред, изиграват силна роля в естественото повишаване на имунитета. В допълнение, в състава на гъбите откриваме и не малко количество полизахариди, а последните са отговорни за бързия имунологичен отговор при среща с вирусни инфекции и опасни бактерии. Гъбите обаче са продукт, с който трябва да внимавате и да закупувате само от проверени източници. Интоксикацията с гъби може да доведе до сериозни здравословни проблеми, сред които и траен спад в имунитета. Съветваме ви да изберете проверени и сертифицирани Био Гъби Печурки, Green – Bio Tropic, които освен че разполагат с прекрасни вкусови качества, могат да станат част от вашите полезни за имунитета рецепти у дома.

Рецепти за подсилване на имунитета

Съществуват множество здравословни рецепти, с които можете да подсилете имунната си система както по време на боледуване, така и за профилактика. Представяме ви няколко специално подбрани от нас варианти със страхотен вкус и невероятни ползи за здравето на целия ви организъм.

Ярка оранжева крем супа за силен имунитет

Какво ви е нужно?

 1. Около 1 килограм пресни моркови
 2. Био Бульон Зеленчуков, Green – Bio Tropic – 1 кубче
 3. 1 глава лук
 4. 2 скилидки пресен чесън или чесън на прах
 5. 3 супени лъжици Био Зехтин екстра върджин, Green – Bio Tropic
 6. 200 грама корен от джинджифил
 7. Сол на вкус и пипер по желание
 8. По желание може да се сложи и мед – особено ако супата е за подсилване на детски имунитет

Как се приготвя?
Нарязваме морковите на дребни парчета. Чесънът и лукът нарязваме на ситни ленти, а джинджифилът – настъргваме на ренде или пускаме в чопъра. В тенджера загряваме зехтина и пускаме всички зеленчуци, като подправяме със сол и пипер. Разбъркваме добре зеленчуците за няколко минути, за да не загорят и добавяме топла вода за задушаване, докато не омекнат. След това наливаме от бульона – около 1 литър и оставяме на котлона супата да къкри. След около 20 минути всички продукти се пасират до получаване на еднородна смес. Добавете за вкус една супена лъжица мед и отново разбъркайте!

 

Плодово-зеленчукова салата за имунитет

Какво ви е нужно?

 1. 1 стъбло целина
 2. 2 ябълки
 3. 2 кивита
 4. 1 брой цвекло настъргано на ренде
 5. 3-4 броя големи сини сливи
 6. Лимонов сок – 2-3 супени лъжици
 7. 50 милилитра кисело мляко

Как се приготвя?
Плодовете и зеленчуците (без цвеклото) се нарязват на еднакви по големина ивици. Смесват се с цвеклото и се заливат с дресинга, приготвен от смес на лимоновия сок и киселото мляко. Салатата се консумира прясна!

 

Вкусно смути за подсилване на имунитета

Какво е нужно?

 1. 100 милилитра бадемово мляко
 2. 3-4 бадема
 3. ½ банана
 4. 2 супени лъжици мед
 5. 2 супени лъжици Чиа Семена Гурме Класа
 6. 1 ябълка

Как се приготвя?
В блендера смиламе бадемите и семената от чия. Към тях прибавяме намачкания банан, ябълката и бадемовото мляко. Всичко се смила в блендера, като накрая се добавя меда и отново се блендира за около половин минута до получаване на еднородна смес. Наздраве!

 

Повишаване на имунитета – кога и как

Както вече споменахме, примерните рецепти за подсилване на имунитета са подходящи и по време на боледуване за подкрепа на организма, така и за профилактика. На практика нашите усилия за повишаване на имунитета трябва да са постоянни, а не само когато се разболеем и имаме нужда от повече сили, съответно да подкрепим тялото си. Ако не се грижим постоянно за имунитета, при среща с болест или инфекция, което е невъзможно да се избегне и при най-здравите хора, той няма да е в състояние да отговори подобаващо на атаката. Обратно, ако ежедневно се грижим за защитните функции на имунната система, при едно разболяване, тялото ни ще е подготвено и ще може по-лесно и без последствия или усложнения да се справи с патогенните фактори. Естествено, в сезона на грипа и настинките средствата и усилията ни за повишаване на имунитета трябва да са още по-сериозни, ефикасни и интензивни поради наличието на по-голям риск от разболяване. Обикновено това е сезонът, когато освен с богати на имуностимулиращи агенти храни можем да подкрепим имунитета и със специализирани хранителни добавки. Те представляват тинктури, прахообразни смеси за разтваряне във вода, както и традиционните комплекси от полезни за тялото витамини и вещества. Сред последните витамин С си остава най-традиционното средство за повишаване на имунните реакции в организма.

 

Витамин С – как да си го набавим?

 
primer
 

Витамин С може да се приема под формата на хранителна добавка – таблетки, ампули, течен Липозомен Витамин С и други. Не трябва да се подценяват обаче и естествените източници на този жизненоважен витамин. Повечето храни, които съдържат значително количество витамин С на практика представляват и натурални имуностимулиращи храни, които можем да добавим към вече споменатите най-известни сред тях по-горе. Ето с какви храни можем да си набавим витамин С по естествен път.

 • Цитрусови плодове. Съдържат близо 100 мг витамин Ц на 100 грама. Сред тях най-изявени са лимоните, портокалите, грейпфрут.
 • Люти чушки. С една кафена чаша люти чушки ще си набавите около 110 мг витамин С.
 • Броколи. Въпреки че е известен като антиоксиданти и със своите противоракови свойства, зеленчукът дава близо 130 мг витамин С на всеки 100 грам.
 • Ягоди. Един от любимите ни плодове е богат на много витамини и минерали, като конкретно в 100 грама се съдържат и близо 90 мг витамин С.
 • Гуава. От този екзотичен плод получавате значително количество витамин С, а също така и много фибри, фолиева киселина и минерали като манган, мед и калий. Тъй като това е рядък плод у нас и може трудно да се намери в суров вид, но пък е много вкусен, препоръчваме ви Натурален сок за здрави кръвоносни съдове с високо съдържание на пюре от гуава.
 • Брюкселско зеле. На 100 грама то съдържа близо 85 мг витамин С и освен за добър имунитет, зеленчукът се препоръчва и за превенция на почти всички видове сърдечно-съдови заболявания.

 

Повишаването на имунитета не е спринт, който да избягаме, докато боледуваме. Повишаването на имунитета е маратон, ежедневна задача, която ако изпълним правилно, ще се радваме на крепко здраве, а при разболяване – на бързо възстановяване на организма.

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА