Лешников мини тарт

Ако си любител на сладкото, имаме неустоимо предложение за теб - лешников мини тарт! Подбрали сме само висококачествени продукти, които ще поднесат истинско удоволствие на небцето ти.

Знаеш ли, че тартът е известен френски десерт? Рецептата за първия тарт идва именно от френското семейство Татен, които били собственици на семеен хотел. За гостите на хотела те приготвяли домашен десерт с ябълки по стара семейна рецепта. Сладкото изкушение впоследствие взима именно фамилията на семейство Татен и днес е познат по цял свят като десерт “Тарт”.

Той бил толкова вкусен, че посетителите на хотела понякога се връщали отново и отново само и единствено заради него. Ароматът на сладкиш с ябълки се усеща по улиците в цял свят и до днес.

Има различни видове тартове, някои са с пълеж от ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и понякога без никакви плодове, а с крем. По-малките на големина десерти, които са за една хапка, но под същата форма, се казват тарталети. Можеш да видиш нашата рецепта за “Тарталети с вкусен шоколадов крем”.

Днес сме приготвили лешников мини тарт с лешниково-кокосов пълнеж, който ще остане в съзнанието ти от първата хапка. Нека започваме приготвянето на рецептата:

Ако харесваш рецептите в нашия блог и продуктите, с които ги приготвяме, използвай промо код blogzelen5 при следващата си поръчка от zelen.bg и вземи еднократно 5% отстъпка за всички продукти. Благодарим ти, че готвиш със Зелен!
 

Необходими продукти за блата на лешников мини тарт:

  • 100 гр лешниково брашно
  • 65 грбрашно от ленено семе
  • 40 гркокосово масло
  • 30 гркокосов нектар

Съставки за крема на лешников мини тарт:

  • 100 грлешников тахан Bettr
  • 20 гркокосово масло
  • 50 гркапки млечен шоколад
  • 20 гркокосова захар

Като за начало е хубаво да разтопим на водна баня шоколадовите капки на Dragon Superfoods с кокосовото масло. Капките са направени от висококачествено перуанско какао, което има специалния Fairtrade сертификат. Казано на достъпен език този сертификат е “мостът” между търговците, фермерите и работниците на дадените ферми за добиване на какао в името на прозрачността в работата и устойчивото развитие на бизнеса с какао.

Fairtrade сертификатът гарантира добри условия на живот и работа на всички работници, добиващи суровината. Той гарантира качеството на продуктите и значително повишава производителността и доходите на фермерите и същевременно гарантира намаляването на щетите за околната среда.

Продължаваме с рецептата, като в блендер добавяме всичките съставки, които описахме по-горе за блата. Започваме с лешниковото брашно, след това брашното от ленено семе, кокосовия нектар и кокосовото масло.

Кокосовото масло на Dragon Superfoods е продукт, който се получава от плода (месестата част) на кокосовия орех. Като самият процес представлява настъргване и изсушаване на кокосовата месеста част, което внимателно се пресова при ниска температура и филтрация. Извлеченото кокосово масло запазва всичките си полезни качества, което го прави предпочитан избор в кулинарията и не само. Има лек, фин и нежен аромат на кокос. Ако някой от семейството ни не обича аромата на кокос, може да използваме и кокосово масло без аромат, за да бъдат всички у дома доволни.

Кокосовият нектар на Dragon Superfoods от своя страна се прави от сока на цветовете на кокосовите палми, като се извлича изцяло ръчно от фермерите в малки кооперативи в Индонезия. Има лек карамелен вкус и в подходящ подсладител за всякакви десерти.

Смесваме всички съставки и оформяме блата в подходящ съд с типичната форма на тарт, за да може да добавим в последствие и готови лешниково-кокосов крем към нашия десерт. След като сме готови, разпределяме в подходяща тавичка за тарт и печем блата на 190 градуса за около 20 минути.

След като е готов, докато блатът изстива, е време да приготвим и пълнежа на нашия тарт.

Кремът е доста лесен и същевременно изключително вкусен. Основната и най-важна съставка е лешниковият тахан на Bettr, който е направен изцяло от смлени до съвършенство печени лешници от биологично земеделие.

Той ще допринесе за фината текстура на нашия крем. Добавяме кокосовото масло, разтопените на водна баня шоколадови капки и кокосовата захар. Трябва да разбъркаме хубаво, докато получим хомогенна смес. След това добавяме крема равномерно върху всички части на нашия тарт и накрая слагаме десерта във фризера за около 40 минути, докато стегне хубаво. Когато е готов, може да поръсим с прясно изпечени лешници за още по-завършен вид на десерта.

Този десерт се съхранява в хладилник, но сме сигурни, че няма да престои там повече от едно денонощие, защото е тоооолкова вкусен. Благодарим ти, че готвиш със Зелен! Ако имаш нужда за още кулинарни вдъхновения, можеш да разгледаш рецептите, които сме ти приготвили в нашия блог и да ги приготвиш с нас стъпка по стъпка.

Други РЕЦЕПТИ ЗА ДЕСЕРТИ