MSM – трите букви за здраве и красота

MSM набира все по-широка популярност сред натуралните хранителни добавки. Сравнително по-отдавна познат на активните спортисти, днес MSM се „радва“ на все по-голям интерес.

Какво е всъщност MSM?

MSM – метилсулфонилметан представлява органично сярно съединение, или по-популярното – биодостъпна форма на сяра. Сярата е елемент с изключително важно значение за всеки организъм. Всъщност тя се намира навсякъде около нас(растения/животни) и в нас самите.
MSM на пазара, се среща под формата на прах – няма силно изразен цвят, вкус и мирис. Лесно разтворим е във вода и в кисела среда, което го прави бързоусвоим и не предизвиква дразнене на стомаха. Важно за MSM е, че е термоустойчив и не променя качествата си при термична обработка.

Защо СЯРА?

Сярата е един от много важните и основни елементи в човешкото тяло, участва в много метаболитни процеси. Някога в годините назад, хората са познавали лековитите свойства на сярата. Свързва се основно с благоприятното си въздействие върху опорно-двигателната система, но има далеч по-широк спектър на действие.

Относно количествено изражение в тялото – сярата се нарежда на осмо или девето място. Това обаче не означава, че е осма по важност, напротив. Сярата се съдържа във всяка една клетка на тялото. Важен елемент за изграждане на клетъчната мембрана.
Сярата прави клетката по-пропусклива, регулира електролитния баланс – това е изключително важно – по този начин се случва по-добър обмен на веществата. По-добра пропускливост за клетката означава, че се храни и чисти значително по-качествено, което я прави здрава и функционална.

Сярата е важна още за окислителните процеси в клетката и киселинно-алкалния баланс. Сярата е елемент, който участва в синтеза на най-важните белтъци, въглехидратния метаболизъм, както и стимулира жлъчната секреция, спомага за изхвърляне на отпадните метаболитни вещества. Концентрацияте на сяра в организма е най-висока в черния дроб и меките тъкани.

Здрави и Красиви с МСМ

Както вече споменахме, MSM е органично съединение на сярата с добра разтворимост, усвоимост и поносимост. Среща се в храната, но понякога не ни е достатъчно като дневен прием, особено при хора с непълноценно хранене.
Макар да е по-известна като хранителна добавка за спортисти, MSM(като вид сяра) е наричан още елементът на красотата – естествената храна-козметика!

Славата на този прах е не без причина!

Ето основните направления, в които MSM помага – за ставите, костите, мускулите, сухожилията, връзките, съединителната тъкан, колагена, кожата, косата, ноктите, метаболизма, пречистване, киселинно-алкалния баланс и др.

  • МСМ/ Метилсулфонилметан влиза в състава на хрущялната тъкан и участва в нейното формиране;
  • Сярата укрепва съединителната тъкан – важна не само за красотата, но изключително и за здравето. Богатият на сяра колаген е най-често срещания протеин в тялото, намира се в свързаните тъкани, костите и зъбите. Колагенът задържа влагата и придава еластичност на тъканите(това е приносът му за красива и млада кожа);
  • Сярата се среща още в кератина, протеин, който изгражда 98% от ноктите, участва в изграждането на кожата, косата и зъбния емайл. За добрата структура и устойчивост на тези тъкани, за красива кожа, сияйна усмивка и блестяща коса;
  • Подобрява стабилността на ставите – най-популярното му приложение. Смисълът и високата ефективност на МСМ в тази посока е именно комплексното му действие. Укрепва хрущялната тъкан. Смята се, че подобрява кръвопотока към ставите, с което подобрява тяхното „хранене“ и изчистване. Грижи се за връзките и мускулите, като ги заздравява и повишава тяхната еластичност. Не на последно място стимулира производството на ставна течност, с което превентира изхабяването на ставната тъкан. Използва се успешно и като противовъзпалително средство и помощно средство за детоксикация. Именно тази цялостна грижа за ставите и ставните връзки, прави МСМ толкова добре познат сред активните спортисти.
  • МСМ е чудесно естествено средство за бързо възстановяване на мускулите – това се дължи на свойството й да намалява образуването на млечна киселина и съответно мускулна треска. Смята се, че адекватният прием на сяра в диетата може да увеличи скоростта на възстановяване при атлетите до 75%;
  • Притежава противовъзпалително действие – това прави МСМ ефективно средство за облекчаване на възпалителни процеси при ставите;
  • Детоксикиращи свойства – подпомага отделянето на крайните продукти от обмяната на веществата;
  • Понижава чувствителността на организма към алергени. Едно от най-интересните свойства – МСМ успява да неутрализира чуждите алергени като полен по-бързо от всичко друго. Смята се, че метилсулфонилметан може да повлияе благоприятно при алергии: битови, хранителни и лекарствени;
  • Повишава антиоксидантната и имунната защита на организма;
  • Грижейки се за киселинно-алкалния и електролитния баланс на клетката, МСМ спомага за еластичността и бързото възстановяване на клетките;
  • МСМ често е използван и като външно козметично средство при третиране на акне и кожни несъвършенства;
  • МСМ се комбинира добре с витамин С за изграждане на нови клетки и тъкани.

Смята се, че МСМ е безопасен и няма токсични ефекти. Препоръчителният прием е два пъти дневно, като се започва от 1/3 чаена лъжичка и постепенно може да се увеличи бавно до 1 супена лъжица на ден.

Храните, в които естествено се съдържа сяра в по-значителни количества са: синъо-зелени водорасли, пчелен прашец, зеле, броколи, карфиол, репички, люти чушки, чесън, лук, тиквени семки, конопено семе и др.

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА