Био Зехтин Екстра Върджин, 250ml, Terra Creta
Био Гхий, Био Класа, 450g
Гхий, Sri Sri Superfoods, 450g
Био Гхий, Био Класа, 900g
В процеса на отглеждане и производство на този БИО зехтин се спазват стриктни процеси. Всичко, което идва от маслиновото дърво, се връща обратно в околната среда - отстранените по време на обработка маслинови листа се дават на местните ферми за хранене на животните, а водата нужна за измиване на маслините се връща в маслиновите масиви за напояване. Също така изключително важно е да отбележим, че в процеса на отглеждане НЕ се използват химически торове или пестициди, а бутилките се правят от рециклируеми материали.
БИО зехтинът на Terra Creta печели златен медал на BIOL през 2011г. и 2013г. като BIOL е едно от най-значимите състезания, посветено на най-добрите Extra Virgin БИО зехтини в света.
Начин на производство: Студено пресоване
Киселинност: 0.5%
Сорт маслини: Коронейки
Страна на произход: о. Крит
За зехтина
Омир го нарича „Течното злато на Средиземноморието“, а ние, в съвремието си, го наричаме фреш от маслини. И зехтинът е точно това – сок извлечен чрез студено пресоване на маслини. Техниките на преработка водят до разделянето на зехтина на две групи: рафиниран и нерафиниран. Нерафинираните масла са чисти и необработени масла, които не са били подложени на топлинна или химическа обработка по време на пресоването. Затова те са по-чисти и с по-остър вкус. Рафинираните масла са обработени и обикновено са по-светли на цвят и с по-мек вкус.
"Екстра върджин" маслиновото масло е нерафинирано маслиново масло, получено при първото пресоване. Тъй като маслото не се нагрява по време на извличането, полезните растителни съединения, наречени полифеноли, се запазват. Както е известно, най-качественият зехтин е екстра върджин зехтинът. Вкусът му е по-силно изразен, а цветът - по-тъмен.
Зехтинът е основна част от Средиземноморксата диета, която е регистрирана от ЮНЕСКО в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.
Богатите на хранителни вещества мононенаситени мастни киселини, фенолни съединения и витамини, съдържащи се в зехтина, добавят антиоксидантни, противовъзпалителни и химиозащитни свойства. Различни проучвания показват следните ползи от консумирането на зехтин:
- Намаляване на факторите, отговорни за сърдечно-съдовите заболявания.
- Защита от стомашно-чревни заболявания.
- Терапевтични свойства при изгаряния.
- Лечение на високо кръвно налягане.
- Лечение на висок холестерол.
- Намаляване на концентрацията на мазнини в черния дроб.
- Защита от проблеми със забавяне на растежа и метаболитни нарушения.
Освен за основна храна, през годините, а в някои случаи и до днес, зехтинът се използва за производство на парфюми и козметика, консервиране на храни, средство за окисляване на метали, за почистване и полиране на мебели от дърво, за религиозни, терапевтични и естетически цели.
Историята на критския зехтин датира от стотици години и произходът му е поставен във времето на древните минойци. Находки са открити в двореца на Кносос през 4-то хилядолетие пр.н.е., като съдове за съхранение на зехтин, докато икономиката на острова се основава на отглеждането на зехтин и търговията в континентална Гърция, северното крайбрежие на Африка и Близкия изток, което прави критяните първите износители на зехтин. Монументалните стари маслинови дървета в района са доказателство за стотиците години род и история, докато някои от тях са идентифицирани от ЮНЕСКО като паметници.
Критския зехтин, няма тежката миризма, която редовно се среща в студено пресования „Extra Virgin“. Напротив, той притежава изключително свеж вкус на маслина, благодарение на слънчевия климат на острова и благоприятната почва. Топлият климат, липсата на замърсяване на въздуха и строгите правила за грижа и пресоване на маслините са основните фактори, поради които зехтинът от Крит е един от най-качествените и здравословни маслинови масла.
Най-високо качественият Критски зехтин се извлича от само от един вид маслина - „Кралският”. Това е най-малкият сорт на маслината Каламата, известен като Коронейки. Маслините в Крит се берат докато са още зелени, за да се гарантира свежия и лек вкус на зехтина. В други селскостопански райони общото производство на зехтин е около 10 литра на дърво, докато от маслините Коронейки се произвеждат само 1 до 3 литра от ценния еликсир. Количество е по-малко, но в замяна получаваме изключително високо качество на продукта