Био Зехтин Екстра Върджин, 500ml, Terra Creta

Бранд : Terra Creta
 Няма наличност   Референция: 15579
- 0 % 16.35 лв. 0.00 лв.

Поръчки по телефон от 9:00 ч. до 17:00 ч.


Код на продукта - 15579 , Телефон - 0896 677 199

БИО зехтинът на Terra Creta може да впечатли всеки ценител с аромати на топло масло и леки нотки на черен пипер.

Вид: Extra Virgin

 

В процеса на отглеждане и производство на този БИО зехтин се спазват стриктни процеси. Всичко, което идва от маслиновото дърво, се връща обратно в околната среда - отстранените по време на обработка маслинови листа се дават на местните ферми за хранене на животните, а водата нужна за измиване на маслините се връща в маслиновите масиви за напояване. Също така изключително важно е да отбележим, че в процеса на отглеждане НЕ се използват химически торове или пестициди, а бутилките се правят от рециклируеми материали.

БИО зехтинът на Terra Creta печели златен медал на BIOL през 2011г. и 2013г. като BIOL е едно от най-значимите състезания, посветено на най-добрите Extra Virgin БИО зехтини в света.

Начин на производство: Студено пресоване

Киселинност: 0.5%

Сорт маслини: Коронейки

Страна на произход: о. Крит

За зехтина

Омир го нарича „Течното злато на Средиземноморието“, а ние, в съвремието си, го наричаме фреш от маслини. И зехтинът е точно това – сок извлечен чрез студено пресоване на маслини. Техниките на преработка водят до разделянето на зехтина на две групи: рафиниран и нерафиниран. Нерафинираните масла са чисти и необработени масла, които не са били подложени на топлинна или химическа обработка по време на пресоването. Затова те са по-чисти и с по-остър вкус. Рафинираните масла са обработени и обикновено са по-светли на цвят и с по-мек вкус.

"Екстра върджин" маслиновото масло е нерафинирано маслиново масло, получено при първото пресоване. Тъй като маслото не се нагрява по време на извличането, полезните растителни съединения, наречени полифеноли, се запазват. Както е известно, най-качественият зехтин е екстра върджин зехтинът. Вкусът му е по-силно изразен, а цветът - по-тъмен.

Зехтинът е основна част от Средиземноморксата диета, която е регистрирана от ЮНЕСКО в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. 

Богатите на хранителни вещества мононенаситени мастни киселини, фенолни съединения и витамини, съдържащи се в зехтина, добавят антиоксидантни, противовъзпалителни и химиозащитни свойства. Различни проучвания показват следните ползи от консумирането на зехтин:

  • Намаляване на факторите, отговорни за сърдечно-съдовите заболявания.
  • Защита от стомашно-чревни заболявания.
  • Терапевтични свойства при изгаряния.
  • Лечение на високо кръвно налягане.
  • Лечение на висок холестерол.
  • Намаляване на концентрацията на мазнини в черния дроб.
  • Защита от проблеми със забавяне на растежа и метаболитни нарушения.

Освен за основна храна, през годините, а в някои случаи и до днес, зехтинът се използва за производство на парфюми и козметика, консервиране на храни, средство за окисляване на метали, за почистване и полиране на мебели от дърво, за религиозни, терапевтични и естетически цели.

Историята на критския зехтин датира от стотици години и произходът му е поставен във времето на древните минойци. Находки са открити в двореца на Кносос през 4-то хилядолетие пр.н.е., като съдове за съхранение на зехтин, докато икономиката на острова се основава на отглеждането на зехтин и търговията в континентална Гърция, северното крайбрежие на Африка и Близкия изток, което прави критяните първите износители на зехтин. Монументалните стари маслинови дървета в района са доказателство за стотиците години род и история, докато някои от тях са идентифицирани от ЮНЕСКО като паметници.

Критския зехтин, няма тежката миризма, която редовно се среща в студено пресования „Extra Virgin“. Напротив, той притежава изключително свеж вкус на маслина, благодарение на слънчевия климат на острова и благоприятната почва. Топлият климат, липсата на замърсяване на въздуха и строгите правила за грижа и пресоване на маслините са основните фактори, поради които зехтинът от Крит е един от най-качествените и здравословни маслинови масла.

Най-високо качественият Критски зехтин се извлича от само от един вид маслина - „Кралският”. Това е най-малкият сорт на маслината Каламата, известен като Коронейки. Маслините в Крит се берат докато са още зелени, за да се гарантира свежия и лек вкус на зехтина. В други селскостопански райони общото производство на зехтин е около 10 литра на дърво, докато от маслините Коронейки се произвеждат само 1 до 3 литра от ценния еликсир. Количество е по-малко, но в замяна получаваме изключително високо качество на продукта.

0
Оценки
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Ревюта на клиенти

Добавете Коментар

За поръчка над 89лв.
Безплатна доставка
За поръчки от 69 до 89 лв.
До офис на Еконт и Спиди: 2.99 лв
До личен адрес: 3.99 лв.
За поръчки до 69 лв.
До офис на Еконт и Спиди: 4.99 лв.
До личен адрес: 5.99 лв.