Био Зехтин Екстра Върджин, 500ml, Terra Creta
Гхий пречистено масло 270g, Sri Sri Superfoods
Био Гхий, Био Класа, 450g
Гхий, Sri Sri Superfoods, 450g
Био Гхий, Био Класа, 900g
БИО зехтинът на Terra Creta може да впечатли всеки ценител с аромати на топло масло и леки нотки на черен пипер.
Вид: Extra Virgin
В процеса на отглеждане и производство на този БИО зехтин се спазват стриктни процеси. Всичко, което идва от маслиновото дърво, се връща обратно в околната среда - отстранените по време на обработка маслинови листа се дават на местните ферми за хранене на животните, а водата нужна за измиване на маслините се връща в маслиновите масиви за напояване. Също така изключително важно е да отбележим, че в процеса на отглеждане НЕ се използват химически торове или пестициди, а бутилките се правят от рециклируеми материали.
БИО зехтинът на Terra Creta печели златен медал на BIOL през 2011г. и 2013г. като BIOL е едно от най-значимите състезания, посветено на най-добрите Extra Virgin БИО зехтини в света.
Начин на производство: Студено пресоване
Киселинност: 0.5%
Сорт маслини: Коронейки
Страна на произход: о. Крит
За зехтина
Омир го нарича „Течното злато на Средиземноморието“, а ние, в съвремието си, го наричаме фреш от маслини. И зехтинът е точно това – сок извлечен чрез студено пресоване на маслини. Техниките на преработка водят до разделянето на зехтина на две групи: рафиниран и нерафиниран. Нерафинираните масла са чисти и необработени масла, които не са били подложени на топлинна или химическа обработка по време на пресоването. Затова те са по-чисти и с по-остър вкус. Рафинираните масла са обработени и обикновено са по-светли на цвят и с по-мек вкус.
"Екстра върджин" маслиновото масло е нерафинирано маслиново масло, получено при първото пресоване. Тъй като маслото не се нагрява по време на извличането, полезните растителни съединения, наречени полифеноли, се запазват. Както е известно, най-качественият зехтин е екстра върджин зехтинът. Вкусът му е по-силно изразен, а цветът - по-тъмен.
Зехтинът е основна част от Средиземноморксата диета, която е регистрирана от ЮНЕСКО в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.
Богатите на хранителни вещества мононенаситени мастни киселини, фенолни съединения и витамини, съдържащи се в зехтина, добавят антиоксидантни, противовъзпалителни и химиозащитни свойства. Различни проучвания показват следните ползи от консумирането на зехтин:
- Намаляване на факторите, отговорни за сърдечно-съдовите заболявания.
- Защита от стомашно-чревни заболявания.
- Терапевтични свойства при изгаряния.
- Лечение на високо кръвно налягане.
- Лечение на висок холестерол.
- Намаляване на концентрацията на мазнини в черния дроб.
- Защита от проблеми със забавяне на растежа и метаболитни нарушения.
Освен за основна храна, през годините, а в някои случаи и до днес, зехтинът се използва за производство на парфюми и козметика, консервиране на храни, средство за окисляване на метали, за почистване и полиране на мебели от дърво, за религиозни, терапевтични и естетически цели.
Историята на критския зехтин датира от стотици години и произходът му е поставен във времето на древните минойци. Находки са открити в двореца на Кносос през 4-то хилядолетие пр.н.е., като съдове за съхранение на зехтин, докато икономиката на острова се основава на отглеждането на зехтин и търговията в континентална Гърция, северното крайбрежие на Африка и Близкия изток, което прави критяните първите износители на зехтин. Монументалните стари маслинови дървета в района са доказателство за стотиците години род и история, докато някои от тях са идентифицирани от ЮНЕСКО като паметници.
Критския зехтин, няма тежката миризма, която редовно се среща в студено пресования „Extra Virgin“. Напротив, той притежава изключително свеж вкус на маслина, благодарение на слънчевия климат на острова и благоприятната почва. Топлият климат, липсата на замърсяване на въздуха и строгите правила за грижа и пресоване на маслините са основните фактори, поради които зехтинът от Крит е един от най-качествените и здравословни маслинови масла.
Най-високо качественият Критски зехтин се извлича от само от един вид маслина - „Кралският”. Това е най-малкият сорт на маслината Каламата, известен като Коронейки. Маслините в Крит се берат докато са още зелени, за да се гарантира свежия и лек вкус на зехтина. В други селскостопански райони общото производство на зехтин е около 10 литра на дърво, докато от маслините Коронейки се произвеждат само 1 до 3 литра от ценния еликсир. Количество е по-малко, но в замяна получаваме изключително високо качество на продукта.