Чиа семена (КОНВ), 100g, Гурме класа
Чиа семена (КОНВ) 200g, Гурме класа
Киноа, 250g (КОНВ), Гурме Класа
Био Булгур, 500g, Био Класа
Био Амарант, 500g, Био Класа
Семената от чиа са най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини, като по този показател надминават дори сьомгата.
Семената на Чиа произхождат от пустинно растение наречено Salvia hispanica, което вирее в южно Мексико и Боливия. То е било основна съставна част от храната на Ацтеките и Маите. Те използвали суперхраната за подпомагане на кръвоотока, ставни болки и кожни заболявания.
Чиата е богата на Омега-3 мастни киселини, дори надхвърля количеството им в лененото семе. Съдържа още фибри, калции, фосфор, магнезий, манган, зелязо и цинк. Друго предимство на чиата е, че поставена във вода за 30 минути желира. Проучвания преполагат, че същата реакция се осъществява и в стомаха, като така забавя храносмилателните ензими и тяхното действие да превръщат въглехидратите в захар.
Чиата има вкус на ядки. Може да бъде прибавена във вода с лимон или лимонов сок и захар, за да се получи напитка “чиа фреска” – както е позната в Мексико и централна Америка. Може да бъде приготвена и с овесени ядки, салати, хляб или дори да бъде приемана сурова. Чиата също е подходяща за бебета и малки деца.
Състав: 100% Чиа семена (Salvia hispanica).
Произход: Аржентина, Мексико, Парагвай, Уганда
ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ ЗА 100 Гр.
Енергийна стойност в KJ: | 2489 kj |
---|---|
Енергийна стойност в kcal: | 599 kcal |
Мазнини: | 31,6 g |
от които наситени мастни киселини: | 3,4 g |
Въглехидрати: | 41,5 g |
от които Захари: | 0,8 g |
Влакнини: | 33,2 g |
Протеини: | 20,6 g |
Сол: | 0,03 g |