Био Какаови Зърна, счукани, 1kg, Dragon Superfoods
Какаовите зърна се намират в светложълтите шушулки на вечнозеленото тропическо дърво, какаова палма. То произхожда от Централна и Южна Америка и вирее в районите около Екватора. Името на амазонското дърво Theobroma cacao в превод означава "храна на боговете".
Самите какови зърна са около 3-5 см големи, наситено кафяви с характерен какаов вкус, естествено горчиви. Любими на ценителите на натуралния шоколад. Макар и малки по размер, те са пълни с впечатляващо количество хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти.
Какаото отдавна е познато като ободряваща и тонизираща храна, както и като натурален антиоксидант. Не случайни са и приписваните на шоколада свойства за подобряване на настроението, което отново дължим на какаото. В състава си какаото включва: теобромин (кофеино-подобно вещество), минерали (от които най-изявен е магнезият), фибри, антиоксиданти (флаваноиди, полифеноли), витамини, аминокиселини, полезни мазнини. Какаото също така предизвиква синтеза на хормона на щастието, което допринася за славата му на антидепресант. Какаовите зърна благоприятно повлияват физическа и умствена умора, тонизират метаболизма. Това ги прави и чудесна добавка към разтоварващи режими.
Начин на употреба: Какаовите зърна са чудесни за следобеднен снак за ободряване. Комбинират се добре със сладкия вкус на сушени плодове. Някои хора предпочитат да обелят външната им обвивка. Счуканите какаови зърна могат да се добавят директно в сурови бонбони или да се използват за поръска на десерти.
Произход: Перу
ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ ЗА 100 Гр.
Енергийна стойност в KJ: | 2663 kj |
---|---|
Енергийна стойност в kcal: | 642 kcal |
Мазнини: | 53 g |
от които наситени мастни киселини: | 34 g |
Въглехидрати: | 26 g |
Влакнини: | 2 g |
Протеини: | 14 g |
Сол: | 0,18 g |