Лесна Торта - Сърце
За блатовете:
- 130 г нишесте от тапиока
- 130 г кокосова захар
- 3 яйца
- 20 г какао
- 2 ч.л. бакпулвер
- 20 мл зехтин или олио
- 2 ч.л. есенция ванилия
За крема: - 2 х 400 мл кокосова сметана, охладена
- 50 г ксилитол
- есенция ванилия
За глазурата:
- 120 г розов шоколадов дропс
- 40 мл растително мляко
Начин на приготвяне на Лесна Торта - Сърце:
Приготвяне на блатовете:
Стъпка 1: Загрейте фурната до 180 градуса C. Покрийте дъното на форма за торта- сърце с вместимост около 1,5 л с лист хартия за печене и след това я намазнете (ако формата е силиконова, няма нужда от хартия).
Стъпка 2: В купа смесете нишестето, какаото и бакпулвера и разбъркайте.
Стъпка 3: В голяма купа разбийте с миксер кокосовата захар с 3 жълтъка и 2 белтъка за около 5-6 минути, докато се получи много гъста смес с повече обем. Добавете зехтина или кокосовото масло и ваниловата есенция и разбийте отново закратко, докато се смесят.
Стъпка 4: Измийте и подсушете бъркалките на миксера и в друга купа разбийте отделно останалия белтък на сняг.
Стъпка 5: С помощта на гумена шпатула постепенно прибавете сухите съставки към първата смес, като бъркате съвсем леко, за да не спадне обемът на тестото. Най-накрая внимателно добавете и разбития белтък.
Стъпка 6: Изсипете тестото в подготвената форма. Печете 30-35 минути, или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха. Оставете блата да се охлади до стайна температура, след което го увийте в свежо фолио и го охладете в хладилника за най-малко 2 часа.
Приготвяне на крема:
Отстранете водата на кокосовата сметана, след като сте я охладили за 5-6 часа. Използвайте само твърдата част. Разбийте я с останалите продукти, докато се получи гъст крем.
Сглобяване на тортата:
Разрежете хоризонтално охладения блат на 3 равни части. Поставете една част върху чиния за сервиране и я покрийте щедро с крем. Продължете процеса, докато изразходвате всички блатове. Оставете достатъчно крем накрая, за да запълните дупките между блатовете и да намажете с тънък пласт тортата отгоре и отстрани.
Охладете тортата за 6-8 часа или през нощта. Покрийте с глазурата, преди да я сервирате.
Приготвяне на глазурата:
Разтопете шоколадовия дропс на водна баня заедно с млякото. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Изчакайте няколко минути, докато глазурата се охлади леко и я разпределете с лъжица върху тортата.
Да ви е сладко!