Салатен дресинг с олио от саша инчи
Всъщност я поканихме, за да опита вълнуващите нови попълнения в магазин ЗЕЛЕН – семена, олио и протеин на прах от южноамериканското растение саша инчи. Те пък я вдъхновиха да сътвори един прекрасен дресинг, но нека първо тя сама ти разкаже за любопитните продукти:
“Едва сега научавам за тази супер храна, а хората в планинските райони на Перу я консумират от хилядолетия. Семената имат мек вкус, който наподобява бадем и кайсиева ядка. Те могат да са чудесна хрупкава добавка към всяко смути, закуска, десерт и салата.
Протеинът на прах е приятен и леко сладникав. Богат е на желязо, калций, витамин С и Омега-3 мастни киселини. Счита се за един от най-лесните за усвояване протеини от растителен произход. Това го прави подходящ за хора, които имат храносмилателни затруднения при поемането на протеинови добавки, за вегетарианци, вегани и хора с лактозна непоносимост.
Олиото е с лек аромат и е студено пресовано. Чудесна опция за добавка към салатата, но не е препоръчително да преминава топлинна обработка.”
Ако се чудиш как да включиш допълнително полезни мазнини, основни нутриенти и нов вкус към твоята салата, ето лесната рецепта за неустоим зелен дресинг:
- сок от ½ портокал
- 2 с.л. зехтин
- 4 с.л. олио от саша инчи
- 2 с.л. белено конопено семе
- 2 скилидки чесън
- 1/3 ч.л. спирулина на прах (по избор)
- 1/3 ч.л. коприва на прах (по избор)
- ½ ч.л. червен пипер
- 1/3 връзка магданоз нарязан
- 1/3 връзка копър нарязан
- сол и пипер на вкус
Всичко се блендира с пасатор. Опитай го в салата от рукола, бейби спанак, марули и печено червено цвекло. Гарнирай със семена саша инчи за хрупкав завършек.
* Трайността на сместа е 5 дни в хладилник.
За още иновативни и здравословни рецепти посети блога на шеф Николета Колева. 🙂