Постна Гъбена Крем Супа
Необходими продукти за 2 порции:
- 2 с.л. зехтин или кокосово масло без аромат
- ½ глава целина на малки кубчета
- 1 средно голям морков на малки кубчета
- 1 скилидка чесън на ситно
- 4 малки гъби печурки на дребно
- 1 с.л. брашно
- 400 мл. вода
- ½ ч.л. сушена мащерка
- ½ ч.л. сушен риган
- ½ ч.л. червен пипер
- сол и пипер на вкус
- 2 с.л. тахан от слънчоглед, сусам или кашу, разтворен в 50 мл. студена вода (за кремообразност)
- ½ ч.л. сушен розмарин
- 20 гр. (или ¼ от пакет) Lord of Tofu Шварцвалд на кубчета
- 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
В средно нагрята тенджера запържи зеленчуците с чесъна за 3 – 4 минути. След това добави гъбите и всички подправки, без розмарина, за още 3 минути. Намали температурата и сложи брашното, хранителната мая и бавно налей вода, докато бъркате добре, за да не се образуват буци. Когато започне да се вдига пара, добави разтворения тахан и разбъркай отново. Целта е супата да се загрее, не да заври. Накрая можеш да добавиш лимон по желание.
Отделно, в горещ тиган с мазнина, запържи тофуто с розмарин, малко сол и пипер за 5 минути, докато леко потъмнее. Сервирай го върху вече поднесената супа.
Добър апетит!
За още невероятни рецепти виж блогът на шеф Николета Колева. 🙂