Асай бери – чудодейните плодчета
Асай бери
Асай бери е 30 метрова палма, която расте в Южна и Централна Америка. Най-голямо е разпространението му в Пара, Бразилия, където служи като основен икономически отрасъл за региона.
Частите от дървото, които се използват, са плодчетата (наподобяващи грозде), които да изключително богати на антиоксиданти, и сърцевината на ствола му, от която се прави една от най-емблематичните салати – „салатата на милионера“.
С какво е известен?
Асай има необичаен вкус, напомнящ на малини и къпини, с привкус на орех. Сокът от плодовете се използва в кулинарията, медицината, хранителните добавки.
Лилавите плодчета са много богати на антиоксиданти, витамини и минерали, желязо, калций, Омега 3 и др. Смятани са за една от най-полезните храни в света.
Интересно за асай бери
Плодчетата му могат да бъдат консумирани едва 24 след откъсването им.
Ползите от асай бери са многобройни, но ето ги някои от най-важните:
- Пречиства на организма
- Предотвратява състаряването на кожата
- Спира окислителните процеси в организма
- Спомага храносмилателната система
- Подобрява сърдечно-съдовата система
- Подпомага имунната система
Къде можем да го добавим в ежедневното си меню?
- в смути
- в десерти и закуски
- в пролетната си супа
- в сладолед
- в крекери и барове
Ето и няколко нестандартни рецепти с щипка добавена стойност – с щипка асай бери:
Смути 1:
Нужни продукти:
- 1 банан
- ½ ч.ч. оризово мляко
- ¼ ч.ч. замразени боровинки
- 1 ч.л. асай бери на прах
- Щипка бурбонска ванилия
Блендирайте и поръсете с любим топинг – кокосови стърготини, филирани ядки, чиа семена и др.
Смути 2:
Нужни продукти:
- ½ чаша Acai Бери
- 1 чаша соево мляко
- 1 супена лъжица фъстъчено масло
- 1 замразен банан
- ½ киви, нарязано
- 4 ягоди, нарязани на филийки
- Шепа боровинки, боровинки и годжи плодове
- 1 чаена лъжичка семена от чиа
Блендирайте банана, асай бери, фъстъченото масло и соевото мляко. Прехвърлете го в две купички и добавете нарязаните останали плодове и семената от чиа.
Смути 3:
Нужни продукти:
- 1 замразен банан
- ½ ч.ч. замразени боровинки
- 1/4 авокадо
- 1/4 чаша течност*** или колкото да завърти блендера
Всичко се слага в блендера и се пасира до фина консистенция на висока степен.