Кленовият сироп – ценната карамелова течност в кухненския шкаф

Кленовият сироп – добил популярност със сензационните диети за сваляне на тегло, известен като метода за отслабване на Бионсе и куп други холивудски знаменитости, всъщност е един изключително изкушаващ натурален подсладител с не малко ценни качества за организма.
 
Кленовият сироп се добива от захарния клен, който расте само в Северна Америка, представлява живителният сок на захарния клен, разнася по вътрешността на дървото необходимите му хранителни вещества.
Наистина в историята си кленовият сироп е използван основно като естествен подсладител, в последните години той става сензационно известен основно като средство за мигновенно сваляне на килограми.
Ще обърнем повече внимание на хранителния състав на кленовия сироп, смисълът за организма ни от употребата му. Разбира се ще разгледаме и така популярните пречистващи/отслабващи режими. 
 
Много често противопоставят кленовия сироп на пчелния мед. Без значение в чия полза са коментарите, истината е, че и двата продукта са едно природно богатство със своите предимства. Съвсем различни като произход българският мед и канадският кленов сироп не без причина имат място един до друд на кухненския рафт.
 
Защо кленов сироп?
Освен, че е изключително изкушаващ натурален естествен подсладител, с карамелен цвят, вкус и аромат, които варират в интензивността си, съвсем не за подценяване са и хранителните му качества. Интересно негово предимство като натурален подсладител е, че може да замести захарта във всички области на нейното приложение, независимо от температурата за приготвяне на дадената храна. Истината е, че кленовият сироп е беден на витаини (с изключение на витамини от групата В) и богат на минерали, които са не толкова податливи на термична обработка.
Едно от основните предимства, което се изтъква за кленовия сироп е, че е с изразено сладък вкус, но всъщност съдържа естествена „дървесна“ глюкоза вместо захароза.
Кленовият сироп обаче още съдържа над 20 антиоксиданта, което го прави чудесен вкусен помощник на тялото за пречистващите процеси. Сладкият му вкус има лек слабителен ефект, а в комбинация и с минералите (между които може би на първо място цинкът) стимулира храносмилането.
И не на последно място, кленовият сироп е изключително добър източник на минерали, някои от тях в наистина завидно количество. Точно този му хранителен състав го прави така ценен за здравето на костите, косата, ноктите, кожата. В същото време е значително по-беден на калории от меда, захарта и други натурални подсладители.
С високо съдържание се отличава минералът манган – на 100гр кленов сироп достига до над 100% от препоръчителната дневна доза.
 
За какво е важен манганът в тялото ни:
допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия;
допринасят за поддържането на нормалното състояние на костите;
допринася за нормалното образуване на съединителна тъкан;
допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес.
 
А ето и витаминът, най-съществено количествено представен – Рибофлавин (В2) – около 40% от препоръчителната дневна доза:
  • допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия;
  • допринася за нормалното функциониране на нервната система;
  • допринася за поддържането на нормалното състояние на лигавиците;
  • допринася за поддържането на нормалното състояние на червените кръвни телца;
  • допринася за поддържането на нормалното състояние на кожата;
  • допринася за поддържането на нормалното зрение;
  • допринася за нормалното протичане на метаболизма на желязото;
  • допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес;
  • допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора. 
 
Посочените проценти варират спрямо всяка „реколта“ кленов сироп. Кленовият сироп, който стига на пазара всъщност е концентриран естествен дървесен сок. Добива се като буквално се пробива дървесната кора, след процес на обработка се сгътява и по този начин естествено се концентрира на хранителни вещества.
Различните класове (клас А; клас С) обаче НЕ означават различно качество от производствения процес. Различните класове всъщност показват в кой период от годината е добит кленовия сироп. Самият дървесен сок е сразлични хранителни характеристики в зависимост от сезона – съответно по-наситен на хранителни вещества или не толкова. Истината е, че сиропът с по-висока концентрация на минерали е и по-сладък на вкус, с по-интезивен аромат и по-наситен цвят.
 
И понеже обещахме да не подминем и режимите за сваляне на тегло.
Режимът с кленов сироп, лимонов сок и джинджифил се смята за здравословна алтернатива за бързо сваляне на килограми. Дали е така.По принцип при натрупани излишни килограми, по-сериозните мерки за намаляването им няма как да не предизвика стрес за организма, от другата страна обаче стоят и всички ползи – облекчаването работата на всички органи и сиитеми, изхвърляне на натрупани отпадни продукти и токсини.

Предимствата на конкретния режим с кленов сироп са:
за тялото – това е вид гладуване, т.е. цялата енергия необходима за храносмилателните процеси се пренасочва за разграждане на натрупаните ненужни мазнини, и изхвърляне на ненужните вещества и складирани отпадни продукти;
в същото време обаче зарежда организма с минерали – един от основните проблеми режимите залагащи на пречистване на течности;
лимоновият сок е изключително алкален за организма, което е важно особено при интензивен процес на изчистване и изхвърляне на токсини;
джинджифил – поддържа метаболизма „буден“ – съвсем буквално – вълшебен корен с безброй благоприятни ползи, но тук основно за да поддържа метаболизма във форма. Изключително полезен за храносмилането, силен антиоксидант с противобактериални свойства. Джинджифилът е съществен част от режима, с огромен смисъл за процеса на пречистване.
Не можем обаче да не обърнем внимание, че всеки един режим за сваляне на тегло и/или изчистване на тялото трябва да бъде комбиниран с физическа активност. По този начин естествено се стимулират вътрешните органи, което е много важно в състояние на активно пречистване. Не на последно място физическата активност поддържа мускулите и превентира разграждането на мускулна маса за сметка на мазнините.
Така „забъркания“ здравословен коктейл може много лесно да включите в ежедневието си – пийте на гладно, заместете едно от храненията си, изкарайте един цял ден само на тази течност например на пълнолуние ;-).
Няма да съжалявате, ако не сте опитвали още кленов сироп направете го – много е подходящ и за палачинки, кисело мляко, овесени ядки и още куп приложения.
 
primer

Други ПОЛЕЗНО