5 причини да пиеш комбуча
Знаеш ли какво е комбуча?
Това е ферментирала напитка, направена от чай (обикновено черен или зелен чай), захар и Комбуча гъба, която представлява симбиотична култура от бактерии и дрожди. Процесът на ферментация може да трае от седмица до месец, а готовата напитка има свеж сладко-кисел вкус и е естествено газирана. В някои случаи може да съдържа и малко количество алкохол заради ферментацията.
Защо да избереш комбуча пред останалите газирани напитки?
-
Комбучата съдържа живи пробиотици, които могат да подобрят здравето на храносмилателната система, като подпомагат добрите бактерии в червата и облекчават симптомите на подуване.
-
Напитката се прави от зелен и черен чай, известни с високото си съдържание на антиоксиданти, които участват в борбата със свободните радикали и забавят процесите на стареене на клетките.
-
Различните ензими и витамини, естествено съдържащи се в напитката, могат да подпомогнат работата на имунната система и детоксикацията на черния дроб.
-
Захарите и малките количества кофеин в комбучата имат енергизиращи тялото и ума свойства.
-
Комбучата има деликатен сладко-кисел вкус и често се предлага в комбинация с различни плодови сокове, които я правят още по-вкусна. Естествената й газираност я прави подходящ избор за освежаща напитка.
Комбуча може да бъде направена и в домашни условия, но трябва да се внимава с чистотата на съдовете и избора на Комбуча гъба, тъй като при процеса на ферментация може да се получи замърсяване с вредни бактерии и плесени.
Разгледай нашите комбуча напитки по-долу! 👇