В стремежа си да водим здравословен начин на живот, често се впускаме в сложни хранителни режими и търсим скъпи продукти с добавени ползи за здравето си. Всъщност, здравословното хранене може да бъде много по-просто и същевременно пълноценно за тялото ни благодарение на не кои да е, а на бобовите култури.
Храни като леща, нахут, фасул и грах са истински дар от природата, защото освен че са достъпни на пазара, тези храни имат много висока хранителна стойност и са незаменим източник на протеини, фибри и минерали. Нека разгледаме 5-те най-важни причини да включим повече бобови храни в менюто си:
1. Богат източник на растителен протеин
Протеинът е основен елемент за поддържане на мускулната маса, заздравяване на тъканите и производство на ензими и хормони. Бобовите култури са богат източник на белтъчини, което ги прави чудесна алтернатива на месото и млечните продукти. Например 1 чаена чаша варен боб съдържа около 40 грама протеин, а 1 чаена чаша варен нахут - 38 грама. Други източници на растителен протеин са лещата, грахът и соята, които могат да се включат в разнообразие от солени рецепти за салати, предястия и основни ястия. Тези храни са особено полезни за вегетарианци и вегани, които търсят начини да набавят необходимите белтъчини, но и за хора, които търсят по-лек хранителен режим.
2. Високо съдържание на фибри за добро храносмилане
Фибрите са ключът към здравословното храносмилане, а бобовите култури са отлични източници в тази категория. Те подпомагат:
- Регулацията на кръвната захар: Фибрите забавят усвояването на въглехидратите и предотвратяват скоковете в нивата на кръвната захар.
- Подобряване на храносмилането: Редовната консумация на бобови може да подобри чревната перисталтика.
- Чувство за ситост: Благодарение на високото им съдържание на фибри, бобовите култури създават продължително усещане за ситост.
Също така, проучвания показват, че храненето, богато на фибри, намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.
3. Полезни за сърцето
Сърдечното здраве е ключов фактор за добрата физическа кондиция на всеки човек. Благодарение на множеството си полезни минерали, бобовите култури са мощен съюзник в борбата срещу заболяванията на сърдечно-съдовата система. Те са богати на:
- Магнезий, който разширява кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане.
- Калий, който поддържа физиологичната функция на сърцето и регулира сърдечния ритъм.
- Фолиева киселина, която помага за намаляване на нивата на хомоцистеин в организма – вещество, свързано с повишен риск от сърдечни заболявания.
Редовната консумация на бобови култури може да намали нивата на "лошия" LDL холестерол и да повиши "добрия" HDL холестерол.
4. Екологично устойчив избор
Освен че допринасят за здравето ти, бобовите култури имат много по-малко въздействие върху околната среда. Отглеждането им има по-нисък въглероден отпечатък в сравнение с производството на месо. Например за отглеждането на 1 кг леща се използва значително по-малко вода и земя. Също така, бобовите растения обогатяват почвата с азот, което намалява необходимостта от изкуствени торове.
5. Универсални и достъпни
Не на последно място, освен че са достъпни и бюджетни, бобовите култури могат да бъдат използвани в безброй различни рецепти. Добави ги в супи и яхнии за засищащи ястия, домашен хумус и други разядки, веган кюфтета, средиземноморски салати с леща и зеленчуци. Oще идеи можеш да откриеш в нашия блог на ЗЕЛЕН тук:
ЛИНК.
Ето и още една
страхотна причина да включиш бобовите култури в ежедневното си меню: само тази седмица можеш да се възползваш от
-15% отстъпка на подбрани бобови и зърнени продукти, както и на различни брашна в рамките на нашата специална кампания за Вегануари!
Независимо дали искаш да опиташ нова рецепта, да се вдъхновиш за здравословно начало на годината или просто да разнообразиш хранителния си режим, това е идеалният момент да се запасиш с качествени и полезни продукти на страхотни цени онлайн. Разгледай пълната селекция тук:
ЛИНК.