Тайните на зеления чай матча любим на Китай и Япония от хилядолетия

С множество ползи и неповторим вкус, зеленият чай Матча се категоризира като суперхрана, богата на безброй антиоксиданти. Тя все по-често бива добавяна в диетата на много хора под формата на неустоими напитки или в състава на изкушаващи десерти, не само заради наситения зелен цвят, но и заради ползите за организма.

Матчата е подходяща за почитателите на зеления чай, които заместват сутрешната чаша кафе с доза енергия от зеленолистни. Счита се, че зеленият чай, подобно на кафето, съдържа кофеин, както и катехини - натурални полифеноли, славещи се с това, че са до 100 пъти по-ефективни от витамин С в борбата с неутрализирането на свободните радикали. Това прави така популярното напоследък Матча Лате предпочитана ободряваща напитка, с която човек може да стартира деня си и да достави на тялото си набор от полезни вещества.

В случай, че човек се затрудни с избора между нормална чаша чай и чаша зелен чай Матча, то тази суперхрана ще спечели с многократно по-високата си хранителна стойност в сравнение с всички останали чайове на света. Това се дължи на факта, че листата на растението са стрити на прах, което подпомага пълното усвояване на нутриентите от матчата.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Зеленият чай Матча се добива чрез стриване на прах на листата на растението “Camellia sinensis” - вид храст, от който се добиват още черния, белия и други видове зелен чай. За разлика от тях обаче, при отглеждането на растението, за добив на матча се използват строго специфични и уникални по своя характер техники.

Традиционни практики с участието на матчата датират преди векове от Китай и Япония, където за отглеждането на растението са били използвани за пръв път специални методи като засенчване и покриване на чаените полета.

На тези неповторими методи за култивиране на растението се дължи уникалният вкус на матчата, който може да бъде описан като умами. Засенчването на листата създава баланс между катехините, които са причина за горчивия вкус на матчата, и аминокиселината L-теанин, която е със сладък привкус. Покриването на растението спомага за концентрирането на тези важни нутриенти в листата, които биват стрити на прах и по-късно консумирани.

Матчата е открита за пръв път от монахът Мйоан Ейсай, който пренася зеления чай в Япония. Той стига до заключението, че консумацията на матча подпомага медитациите му, като го прави по-спокоен - този ефект се дължи именно на взаимодействието между катехините и L-теанина.

Колкото повече ползи се откриват и приписват на матчата, толкова по-широкоразпространена става нейната употреба и тя се превръща в основна част от чаената церемония “Чадо”. Тази ежедневна практика се състояла в жертването на купичка от зеления прах в чест на Бога на монасите - Буда. Практиката се предава от поколение на поколение и успява да се запази във времето, като днес е повод за среща на хора с общи интереси, размяна на опит и докосване до традициите на предците.

Матчата има наситен и земен вкус, който се комбинира с разнообразие от растителни млека, а най-предпочитани са комбинациите със соева и овесена напитка.

ПОЛЗИ ОТ УПОТРЕБА НА МАТЧА
- по отношение на здравето на сърдечно-съдовата система - невероятният набор от полезни микронутриенти в матчата включва неповторимия епигалокатехин-3-галат (EGCG). Научни проучвания показват предполагаемите му ползи върху сърдечно-съдовата система като превенция на атеросклероза, сърдечна хипертрофия, миокарден инфаркт, диабет и др. Консумацията на матча може да намали отлагането на плака в кръвоносните съдове, удебеляването на сърдечната стена и да спомогне за предотвратяване на сърдечни удари;

- Чаша зелен чай Матча съдържа множество антиоксиданти, които спомагат за изхвърлянето на свободните радикали от тялото. Освен това, матчата понижава оксидативния стрес, причинен от дисбаланса между свободните радикали и антиоксидантите в организма. Катехините в матчата могат да намалят възпаленията в тялото, както и да се справят в борбата с бактериите, попаднали от външната среда;

- Консумацията на матча влияе позитивно както на вътрешната среда на организма, така и външно, като може да подобри състоянието на кожата. Нутриентите в матчата могат да подпомогнат регенерацията на клетките на кожата, зарастването на рани, както и да подобрят различни състояния като акне, розацея и др. Още по-интересното е, че освен под формата на напитка, матчата може да допринесе за по-сияйна кожа като се използва за направата на домашна маска за лице, която намалява зачервяването и възвръща блясъка на кожата;

- Подобрява когнитивните функции: според проучване, матчата от всички видове чай е с най-високо съдържание на L-теанин. Той влияе благоприятно на когнитивните функции, като подобрява фокуса, концентрацията и паметта.

КАК ДА Я ПРИЕМАМЕ?

Матчата на прах се консумира под формата на чаена напитка, която се приготвя за отрицателно време. За направата й е необходима 1 чаена лъжичка матча на прах и около 150 мл топла вода, които се разбъркват до пълно усвояване с помощта на специална японска бамбукова четка, Часен, или тел за разбиване.

Също така, по-съвременните готвачи интегрират матчата в различни рецепти за печива и сурови десерти. Към тях тя допринася с особения си вкус и хранителните си качества.

Предлагаме ти няколко интересни и лесни рецепти, в които можеш да я използваш:

Ментов сладолед с матча и капки черен шоколад

Бисквитки с матча, шам фъстък и бял шоколад

Други ПОЛЕЗНО