Елиминирай стреса и повиши имунитета си с ашваганда

Древната индийска билка ашваганда е една от най-почитаните и използвани билки в Аюрведа. Позната е с това, че подпомага спокойния сън, сърцето и либидото. Смята се, че има и редица допълнителни ползи за здравето като повишаването на имунитета и релаксацията на тялото ни. Последните изследвания сочат ползите ѝ и в борбата с Covid-19. Независимо, кое място по света нарича „дом,“ животът на съвременния човек все повече е доминиран от стрес.

Сякаш изискванията и задълженията и в личен, и в професионален план стават все повече и повече, въпреки технологичните нововъведения. Обрулено от годините пандемия човечество, в момента се изправя пред неспокойна във всякакъв смисъл обстановка, породена от последните военни, геополитически, динамични икономически събития. Тази несигурност още повече подхранва стреса.

Той пък, отдавна е идентифициран от учените като виновник за различни заболявания. Как да премахнете стреса и тревожността от ежедневието си, да подкрепите имунната система и сърцето и дори да повишите либидото с помощта на едно единствено решение от природната аптека? Отговорът е известен от хилядолетия на народа на Индия и в последните години трупа широка популярност и извън нея. Носи името ашваганда – една от най-важните билки в Аюрведа, както вечe споменахме. Вземи ашваганда на прах от тук и се възползвай от полезните й качества!

Какво представлява ашваганда?

Научното име на ашваганда е "Withania somnifera". Част е от клас растения, наречени "адаптогени". Те подкрепят естествената способност на организма да се справя със стреса, да стане по-устойчив към него и така спомагат по много начини на здравето. Растението представлява билков храст, като за лечебни цели се използват основно корените му, за определени състояния плодовете и листата. Известен е и като индийски женшен или индийска зимна череша.

Ашвагандата е една от най-важните билки в Аюрведа - традиционната индийска медицинска система, която е на над 6 хил. години и реално е най-старата в света. Принадлежи към клас лечебни средства, наречени Расаяна (Rasayana), които се използват като терапия за подмладяване, подкрепят здравето и хранят тъканите включително на микроклетъчно ниво.

Според тълкуванията на Аюрведа, Расаяна билките са ефективни срещу стареенето, подобряват телесната сила, умствените способности и устойчивостта на тялото срещу болести. Сред тези удължаващи дълголетието лекове, ашвагандата заема най-видно място.

Използва се като домашен лек от индийците, които я смятат за най-доброто здравословно средство за подкрепа на здравето при възрастните хора и децата, както и за афродизиак за младите хора. Обикновено се предлага под формата на фин пресят прах, който може да се смесва с вода, Био гхий на марката Био Класа (пречистено масло) или мед.

Редица фармакологични проучвания потвърждават, че ашвагандата е широкоспектърна билка с тонизиращи, противовъзпалителни, невропротективни, адаптогенни, антистресови, противотуморни, антиартритни, аналгетични, противовъзпалителни, подобряващи паметта и други свойства в полза на доброто здраве.

Как ашваганда подкрепя здравето на човека?

Стресът е свързан с променени хормонални секреции на кортизол, адреналин и норепинефрин. Когато сме под стрес, техните нива се повишават, сърцето започва да изпомпва все по-бързо, дишането се учестява и тялото генерира повече глюкоза, за бърз прилив на енергия. Умът се фокусира върху заплахите и тялото преминава в т.нар. инстинктивен режим „битка или бягство“.

С края на стресовото събитие, кортизолът се нормализира и свързаните симптоми отзвучават. Когато обаче заплахата
–източник на стрес е хронична - независимо дали става дума за стрес от недостиг на финанси, загуба или смяна на работно място или труд в недружелюбна среда, пандемия или друго - стресовата реакция също става хронична. С течение на времето дългосрочният стрес може да допринесе за наличие на постоянно възпаление в тялото и така способства увеличаването на риска от развитие на хронични състояния.

Следователно, голяма крачка в посока минимизиране риска от развитие на подобни болести е туширането на стреса. Овладяването му обичайно изисква комплексна промяна в начина на живот – спорт, повече сън, йога, медитации, но и добавяне на помощни добавки, които да подкрепят тялото да се справи и общото благосъстояние да се подобри. Смята се, че решение от природата дава именно ашвагандата.

Като адаптоген, тя прави точно това – подобрява реакциите към стреса и помага на тялото да се адаптира, като нормализира физиологичните процеси по време на повишена тревожност. Редица проучвания показват, че екстрактите от корени и листа имат забележителна антистресова и антитревожна активност и спомагат туширането на депресията и безсънието.

Благодарим ти, че четеш нашия блог. Имаме специална изненада за теб! Използвай промо код blogzelen5 при следващата си поръчка от zelen.bg и вземи еднократно 5% отстъпка за всички продукти от нашия онлайн магазин. Благодарим ти, че си със Зелен!

Вярно ли е, че ашвагандата изостря фокуса и засилва паметта при човека? Още преди векове индийците открили свойствата на Ашваганда в полза насърчаване на интелекта и паметта. Съвременните проучвания потвърждават откритията и сочат, че ефектът е особено изразен при хора, на които паметта е компрометирана след нараняване на главата или продължително заболяване, както и поради напреднала възраст.

Смята се, че билката повлиява и невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон, Хънтингтън и болестта на Алцхаймер. Десетки доклади сочат, че Ашваганда забавя атрофията на невроните и синаптичната загуба. Следователно тя е подходяща при подобни състояния на всеки етап от заболяването, дори преди човек да бъде диагностициран или докато все още е на етап лека забрава.

При какви състояния още помага ашвагандата?
Счита се, че ашвагандата има редица полезни въздействия върху човешкия организъм. Ето някои от случаите и как точно се смята, че е полезна:

-при артрит и ревматоиден артрит може да действа като болкоуспокояващо, благодарение на съдържанието на витаферин А, като предотвратява придвижването на сигналите за болка по централната нервна система. Може да прояви и противовъзпалителни свойства;

-действие в полза на сърдечното здраве - ашвагандата може да понижи високото кръвно налягане и високия холестерол;

-подобрява защитата на организма срещу болести, като подобрява клетъчния имунитет;

-притежава мощни антиоксидантни свойства, които помагат за защита срещу клетъчни увреждания, причинени от свободните радикали;

-полезна за превенция на предизвикани от стрес язви на стомашно-чревния тракт;

-може да повлияе в посока намаляване на кръвната захар като подобрява инсулиновата чувствителност и увеличава използването на глюкоза от клетките;

-има потенциала да подкрепи формирането на мускулна маса и силата;

-подобрява сексуалната функция при жените и плодовитостта и нивата на тестостерон при мъжете.

В допълнение към всички други ползи на ашвагандата, ти споделяме и за едно съвременно изследване на Индийския технологичен институт в Делхи (Indian Institutes of Technology, IIT) и Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, AIST) в Япония. Според изследването естествените съединения, съдържащи се в ашвагандата, я превръщат в подходящ кандидат за подкрепа на здравето при борбата дори с Covid-19. Действието е в посока блокиране на вирусната репликация, повишаване на естествения имунитет и увеличаване на естествената способност на тялото да се бори с вирусите.

Благодарение на многобройните съвременни проучвания днес знаем, че ашвагандата е повече от полезна билка в полза на по-доброто здраве, преодоляването на стреса, успокояване на нервната система от реакция на болка, подобряване на цялостното качество на живот. Следователно, използването на тази билка като добавка за управление на стреса и тревожността може да бъде отлична алтернатива.

Други ПОЛЕЗНО