Текстурираните растителни протеини - пълноценна алтернатива на месото

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОЗИ ТИП ИНОВАТИВНИ ПРОДУКТИ И МЯСТОТО ИМ В ДИЕТАТА
Опитайте в любима рецепта и се насладете на изкусителен вкус и полезност


Протеините са задължителна част от здравословната диета. Как да си ги набавите, ако изберете диета без месо? А ако искате не да го премахвате от менюто си, а просто да снижите приема му? Каква алтернатива можете да използвате, за да доставите на организма си всички полезности от протеините, но и насладата от един великолепен, сочен бургер? Можете ли да имате най-доброто и от двата свята: полезности и вкус, без реално да хапвате месо? Отговорът дава иновация от последните години, която намира все повече почитатели по цял свят: текстурираните растителни протеини. Те не са преходна мода, а реално решение, с което получавате добавено здраве под формата на полезности от растителния протеин, както и опции за приготвяне на любимите месни ястия, осигурени от едно умно решение: текстурирането на протеина. Бързо, лесно, вкусно получавате възможност да продължите да се вихрите в кухнята и да творите без да стеснявате кулинарния си небосклон, с помощта на един важен помощник. Научете повече за него и ще се убедите сами, че си струва да му се доверите.

Какво представляват текстурираните растителни протеини?

Текстурираните растителни протеини (TVP, textured vegetable protein) са пълноценен заместител на месото, базиран на растителни протеини. Възникват като идея и продукт на основа на соята, която от хилядолетия е част от диетата в Източна Азия. Преди години тя е сочена като единствена пълноценна алтернатива на месото. В последнo време обаче идеята и технологията за текстурираните растителни протеини намира и други, по-подходящи главни герои, като грах и фаба (бакла).

Акцентът и основната идея на TVP е за запазване полезностите и доставка на ценни нутриенти, при осигуряване на отлична опция, която да замести месото във всеки един смисъл, като този избор не изисква компромиси с вкус и полезност. При това, не с протеин във вид на прах, които няма как да използвате пълноценно във всички свои любими рецепти с месо, а с текстура подходяща за директно заместване.

Текстурираните растителни протеини са точно такива - текстурирани. Това означава, че за разлика от традиционните растителни протеини на прах, тук те са във форма, която отговаря по-точно на тази, която би имало месото в различни рецепти. Предлагат се под форма на гранули или ситно скълцано месо, които са алтернатива на каймата за ястия като пълнени чушки и спагети „Болонезе“, както и като по-едри месни хапки, които могат да бъдат вложени в разнообразни рецепти като примерно тази за пиле със сладко-кисел сос.
 
primer

Приложение на текстурираните растителни протеини

За да се възползвате от всички полезности на текстурираните растителни протеини, е достатъчно да ги хидратирате в гореща вода 1 към 2 за няколко минути. Воала! После, продължавате с рецептата, като ги използвате вместо месото в нея.

Как да ги използваме?
 
  • директен заместител на месото в диетата;
  • вместо да консумирате месо всеки ден, в няколко дни от седмицата го замествате, като така запазвате всички полезности;
  • замяна на текстурирани соеви продукти - текстурираните растителни протеини от примерно грах, са по-добра алтернатива, която си струва да опитате;
  • подходящ избор за вегани, вегетарианци и рецепти от тези кухни, в които е нужна по-специфична текстура;
  • спокойно може да заместите част от месото в любимо ястие, като така снижавате консумацията на месо и
  • добавяте полезност; неутралният вкус на граховия протеин ще се овкуси от месото в ястието и резултатът ще е близо до достоен за небцето и на съдия от Мишлен;
  • добавя сочност и полезност към всяко ястие;
  • всички витамини и минерали са напълно съхранени и готови за хапване;

    Текстуриран протеин от грах

    Текстурираните протеини от грах са хранителен продукт с добавена стойност, който отговаря на съвременните тенденции за повишено количество растителни храни в диетата, като механизъм за намаляване на консумацията на месо, поради твърде засилената му употреба в западните държави.

    Те са напълно естествени, без ГМО, без глутен, устойчив продукт с проверен био произход и ползи. Дава нова концепция за апетитно полезно хранене без соя и пшеница, които са застъпени в толкова много хранителни продукти на пазара, а се оказват нетолкова "добри" и полезни за чинията на всеки герои.

    Граховият текстуриран протеин освен вкус и полезност, дава и чисто визуална и сензорна наслада, напомняща влакнестата структура на месните продукти. Вкусът е неутрален, което ги прави освен отличен компаньон за всякакви продукти, чиито аромати да поемат, така и подходящ избор за вегани и вегетарианци, които не са свикнали с вкуса на месото.

    И още - граховият протеин не е алерген, за разлика от соята и пшеницата. Тако, бургер, "пилешки" хапки - всичко е възможно с добро желание, ентусиазъм и грахов текстуриран протеин.

    Каква хранителна стойност има граховият протеин?

    Независимо от източника, протеините са съществен елемент за растежа, възстановяването и общата функция на мускулната тъкан. С нарастване на хранителните непоносимости, специфичните диети, алергените, заместителите на животинските протеини се множат. Като най-достойна растителна алтернатива на суроватъчните протеини се сочи граховият протеин. Той обичайно се произвежда от жълт грах и е супер източник на редица полезности за здравето, от които можете да се възползвате и при избор на текстуриран грахов протеин, с който да заместите изцяло или частично месото в диетата си.

    Произвежда се чрез изсушаване и смилане на грах, последвано от смесване на получения прах с вода, за да се отделят нишестето и фибрите. Така полученият грахов протеин е "пълен" протеин т.е. съдържа всички девет основни незаменими аминокиселини. Тях, както знаете, тялото няма как да си произведе само и трябва да му набавите чрез храната. Това го отличава от останалите растителни протеини, при които липсва една или друга аминокиселина. Въпреки неналичието на метионин, граховият протеин съдържа повече аргинин с отношение към кръвния поток и сърдечното здраве, от суроватъчните протеини.

    Полезен източник и на желязо. Съдържа фолиева киселина и фибри, както и витамини C и B1. Подходящ за почти всяка диета, тъй като не съдържа нито един от основните осем хранителни алергени - фъстъци, ядки, яйца, риба, ракообразни, краве мляко, пшеница и соя. Смесва се лесно с вода и течности и има неутрален вкус.

     
    primer


    Какви са ползите от консумацията на грахов протеин?
     
  • изгражда мускулна маса - редица проучвания доказват неговата ефективност за добавяне на мускулна маса при съчетание с тренировка;
  • засища отлично и по-добре от въглехидратите и мазнините; това от своя страна означава по-ниска консумация на храна и спомагане здравословна загуба на излишни килограми;
  • отличен начин за добавяне на протеин към диетата;
  • може да редуцира рисковите за сърдечните заболявания фактори като повишените нива холестерол и кръвно налягане;
  • проучване от 2020 г. доказва, че ефектите от растителните протеини, включително граховият протеин, са равностойни на животинските протеини;

    Тесктурираните растителни протеини от грах често са допълнени с фаба.

    Фаба (бакла)

  • произвежда се от зрънцата бакла;
  • съдържа витамини от група B, цинк, магнезий, желязо, фосфор, мед, манган;
  • има един от най-силните и впечатляващи профили аминокиселини при растителните протеини, включително изолевци, левцин и валин, които са от съществено значение за натрупването на мускулна маса;
  • чудесен партньор на граховия протеин;
  • има фин, леко земен аромат, който чудесно резонира с всякакви рецепти, включително зеленчукови супи;
  • отличен избор за хората с алергии;

    В текстурираните растителни протеини на иновативните компании като българската Dragon Superfoods, граховият протеин върви ръка за ръка с този от фаба – за още повече полезност и здраве.

    Първокласни вкус и аромати без месо – с текстуриран грахов протеин, допълнен с фаба

    Спагети болонезе, къри, пълнени тиквички, бургер или пък такос - с текстуриран грахов протеин всичко е лесно и вкусно.

    Ето една интересна рецепта, която ще спечели сърцето и небцето ви:)

    Ямайски банички (без говеждо месо)

    За тестото:
     
  • 4 чаши брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. ямайско къри на прах
  • 1 с.л. куркума
  • 2/3 чаша масло + 2/3 чаша свинска мас
  • 1 чаша студена вода

    Сухите съставки се смесват и към тях се накълцват маслото и свинската мас. Смесват се добре. Добавя се половината вода и се разбърква добре с вилица. Продължете да добавяте вода до получаване на меко, еластично тесто. Опаковайте в стреч фолио и приберете в хладилник.

    За плънката:
     
  • 2 чаши текстуриран грахов протеин
  • 1/2 чаша бульо
  • 2 ч.л. сос Уорчестър
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. бахар
  • 2 ч.л. ямайско къри на прах
  • 1/4 ч.л. кайенски пипер на прах (по избор)
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. пресен джинджифил
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 малка тиква настъргана на едро
  • 4 скилидки чесън
  • 1 чаша нарязано зеле
  • 1 с.л. прясна мащерка
  • в с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. тръстикова захар
  • 2 чаши вода
  • 1/4 чаша галета

    1. Смесете бульона, соса Уорчестър, солта и подправките (не е нужно да слагате всички, ако не обичате пикантни ястия, изберете такива по свой избор) с текстурирания грахов протеин на гранули.

    2. Загрейте олио в тиган и добавете тиквата и лука. Гответе до златисто. Добавете нарязаните скилидки чесън, джинджифила, нарязаното зеле, мащерката и напоените с бульон гранули. Гответе около 5 минути при разбъркване.

    3. Добавете водата, доматеното пюре и захарта. Оставете да къкри на бавен огън, докато по-голяма част от течността се изпари.

    4. Добавете галетата и оставете за още няколко минути на котлона. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно.

    5. Разделете тестото на четири топки.

    6. Разточете всяка между листове хартия за печене. Нарежете получената кора на кръгове с диаметър около 12 см. (можете да използвате купичка за целта).

    7. Поставете в средата на всяко кръгче няколко лъжици от охладената плънка. Намажете краищата с вода и затворете, за да получите полумесец. Натиснете краищата с вилица, за да запечатате джобчето. 8.Охладете получените банички за поне един час в хладилник. Можете и да ги замразите.

    9.Печете в загрята фурна за около 30 минути. Охладете преди хапване.

    Подходящи за рецептата са текстурирани растителни протеини Dragon Superfoods.

    *Може да използвате оризови кори или пък да приготвите тесто по своя рецепта. Плънката е подходяща и за вариация на овчарски пай. Просто изсипете в тавичка, покрийте с картофено пюре и запечете.

    Бон апети!

    Защо да изберете текстурирани растителни протеини Dragon Superfoods?
    Във време, в което по ред причини алтернативите на месото са една от най-бързо развиващите се хранителни ниши, за да привлечеш вниманието на потребителите са нужни вкус и текстура. Апетитните решения като тези на Dragon Superfoods са това, което накланя везните в полза на текстурираните растителни протеини. Те са отлична опция за допълване, снижаване или премахване от диетата на консумацията на месо, без загуба на полезности, вкус или наслада от любимите ястия.

    Опитайте в рецептата за любимия бургер или пълнени чушки и открийте цял нов полезен и вкусен свят, в който здраве и умами вървят ръка за ръка. Вашият кардиолог и диетолог харесват това. Любимият човек, който можете да изненадате с превъзходна вечеря в която месото отстъпва позиция на текстурираните протеини, също ще остане доволен.

    Истината е на хапка – или две – разстояние. Вие сте!
 
primer

Други ПОЛЕЗНО